Politika

Đurđev: Vatikan jedan od stubova protiv nezavisnosti tzv. Kosova, posetu državnog sekretara Parolina treba iskoristiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

11:36

Đurđev: Vatikan jedan od stubova protiv nezavisnosti tzv. Kosova, posetu državnog sekretara Parolina treba iskoristiti
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin dolazi u Srbiju 18. septembra na obeležavanje 325. godišnjice Karlovačkog mira. Reč je o događaju koji će se odvijati u Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu i na njemu će učestvovati predstavnici svih zemalja naslednica potpisnica ovog mira. To, između ostalog, znači da će na njemu prisustvovati i ruska delegacija, ali i austrijska, poljska i mađarska. Biće to ogromna šansa za našu zemlju da se pokaže u najboljem svetlu, posebno jer kardinal Parolin dolazi samo u one zemlje koje su od velike važnosti, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je dodao da je pomenuti državni sekretar Vatikana nedavno posetio Ukrajinu sa ciljem da doprinese postizanju mira i da ga isto toliko zanima i mir ovde na Balkanu.

"Svi znamo da Vatikan ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, ali malo ko zna da većina latinoameričkih zemalja ne priznaje ovu lažnu državu jer su većinski rimokatoličke i slede spoljnu politiku Vatikana. Promena stava Vatikana po tom pitanju značila bi gubitak podrške u tom delu sveta, zato je važno da odnosi između Vatikana i Srbije, ali i Vatikana i Srpske pravoslavne crkve budu što je moguće bolji", napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige apelovao je na ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića da ne osramotimo našu državu, već da sve njene kapacitete usmerimo ka što boljoj organizaciji predstojeće posete.

"Kardinal Pijetro Parolin dolazi u ime pape Fransiska, koji je, usudiću se reći, za nas Srbe najbolji papa u istoriji. To je čovek koji je sprečio kanonizovanje Stepinca i time pokazao da je Vatikanu više stalo do dobrih odnosa sa Srbijom nego sa Hrvatskom. On je u Hrvatskoj zbog Stepinca omražen, a u Srbiji postoji nepotrebna skepsa prema papi Fransisku. Vatikan je najmanja država sveta, ali i jedna od najmoćnijih u diplomatskom smislu, imamo takvog saveznika uz sebe i moramo to iskoristiti", zaključio je Đurđev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija