Politika

Žigmanov sa predstavnikom OEBS-a: Drastično kršenje prava i težak položaj Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

22:21

Žigmanov sa predstavnikom OEBS-a: Drastično kršenje prava i težak položaj Srba na KiM
Žigmanov sa predstavnikom OEBS-a: Drastično kršenje prava i težak položaj Srba na KiM - Copyright TANJUG/FOTO MLJMPDD

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Tomislav Žigmanov ukazao je danas tokom razgovora sa potpredsednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Kirijakosom Hadžejanijem na težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji i drastičnom kršenju ljudskih prava pripadnika nealbanskih zajednica. 

"Kada je reč o zaštiti ljudskih prava pripadnika nealbanskih zajednica u južnoj srpskoj pokrajini, situacija je veoma teška. Predstavnici Vlade Republike Srbije koriste svaku priliku da predstavnicima međunarodne zajednice istaknu da je od izuzetnog značaja da obrate pažnju i stalno drže u fokusu situaciju sa drastičnim kršenjem ljudskih prava pripadnika nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji i da učine dodatne napore da se ono i prekine", istakao je Žigmanov, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Žigmanov je rekao da se na Kosovu i Metohiji stvara negativna socijalna atmosfera kada je u pitanju položaj srpske zajednice. Pomenuo je isključenost Srba iz procesa donošenja političkih odluka i nasilno ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, čemu, kako je naveo, svedočimo ovih dana. 

"Na taj način usložnjava se  dostupnost usluga, od socijalne i zdravstvene zaštite, do pitanja prosvete i obrazovanja. Povećava se i broj etnički motivisanog nasilja, što dodatno usložnjava ukupnu bezbednosnu situaciju u društvu", istakao je Žigmanov.

On je dodao da je na delu zastoj u pregovorima, a izostali su, kako je naveo, ključni pomaci u realizaciji međunarodno preuzetih obaveza vlasti u Prištini, pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji je ujedno i izaslanik za Jugoistočnu Evropu, izjavio je da je Srbija lider u zaštiti manjinskih prava ne samo u ovom delu Evrope, i podvukao da se kvalitet zaštite ogleda i u inkluziji i integraciji manjina u sistem u kom svi imaju jednake slobode i prava po standardima Saveta Evrope. 

Hadžejani je, takođe, istakao da je za njega od velike važnosti pitanje prava ljudi na Kosovu i Metohiji, dodajući da (OEBS) vidi kakve su tendencije tamo. 

Sagovornici su se saglasili da je dijalog jedini način da se sporovi i konflikti u društvu rešavaju, a Žigmanov je podvukao da Vlada Srbije dosledno insistira na dijalogu.

On je poručio i da insistiranje međunarodne zajednice mora biti na tom planu trajno, "jer smo svedoci da jednostrane akcije albanske strane imaju posledice na položaj srpske zajednice i na dijalog, kao i da predstavljaju bezbednosni rizik". 

Na sastanku se razgovaralo i o temama koje OEBS kandiduje i realizuje u okviru svojih interparlamentarnih foruma, a koje su od interesa su za sve zemlje regiona, kao što su depopulacija stanovništva i odlazak obrazovanih, položaj nacionalnih manjina, turizam i zaštita životne sredine, zaključuje se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija