Politika

Vučić: Šolc ponudio da obiđemo proizvodnu litijuma u Saksoniji, neću da dozvolim da Rio Tinto ne uloži u zaštitu sredine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/09/2024

-

11:49

Vučić: Šolc ponudio da obiđemo proizvodnu litijuma u Saksoniji, neću da dozvolim da Rio Tinto ne uloži u zaštitu sredine
Olaf Šolc i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao novinarima da je imao veoma važan i dobar razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.  

"Shvatio sam da kancelar pažljivo prati i vodi računa o svemu što se zbiva u Evropi, a tiče se stabilnosti, bezbednosti, regionalne politike, ali i onoga o čemu smo razgovarali 19. jula u Beogradu, a tie se mineralnih sirovina", rekao je.  

Vučić je dodao da je nedavno u Saksoniji pokrenuta proizvodnja litijuma u Nemačkoj. 

"Danas mi je ponudio da čak odemo zajedno tamo da bismo mi mogli da vidimo i da celokupna srpska javnost vidi koliko je Nemačka ozbiljna. Ja ću to sad da prevedem na jedan drugi način. Mislim da čovek pokušava da nam pomogne, da kaže da je to moguće. Ja sam mu rekao da znam da je moguće da obezbedimo najbolje uslove, ali da nisam siguran da li ovi koji su ovde žele da to obezbede. Jedino što se plašim kod ovih ovde koji to rade, Rio Tinta, jeste da će manje para da ulože u zaštitu životne sredine i naših voda da bi imali mnogo veći profit. To neću da dozvolim", poručio je.  

Kaže da je nauka daleko otišla i da sve može da bude čisto i sigurno, ali da je samo pitanje da li neko hoće da uloži dovoljno para.  

"E to da li oni hoće nisam siguran. Jer po nekim papirima koje smo juče analizirali, to do sada nisu pokazali. Pa ćemo da vidimo", naveo je Vučić. 

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

On je naveo i da 1760. godine nismo bili ni zemlja razvijenog feudalizma, kada dolazi prva industrijska revolucija.

"Čitav taj vek, kraj 18. prva polovina 19. veka, nas nema nigde. Zato su svi ovi koji su bili pod Austrougarskom bili mnogo ispred nas, jer su deo prve revolucije prihvatili kao zapadna Evropa, kasnije od Engleza, kasnije od Amerikanaca, ali su deo toga prihvatili. Druga revolucija koja dolazi s nastankom sijalice, naizmenične struje, mi ne postojimo. Kralj Milan, koji pokušava da modernizuje Srbiju, hoće da uvede vozove, oni mu kažu to su gvozdene zmije koje će da sruše naše šljivike...", kaže Vučić.

Tek kasnije od svih ostalih se prihvataju rezultati druge revolucije.

"Ne zaboravite u Masarikovoj ulici u Beogradu, u kafani Hamburg, gde prvu sijalicu palimo na teritoriji Srbije. Opšti protesti svih odbornika, svih poslanika beogradskih koji kažu to nije za pristojne ljude, šta će nama sijalica. Sve kao i danas...", rekao je Vučić.

I sa digitalnom revolucijom je Srbija, kaže Vučić, kasnila 20 godina.

"Četvrta industrijska revolucija koja je sada na delu, to je automatizacija mašinske proizvodnje, industrije, robotizacija, veštačka inteligencija i sve drugo, mi smo uskočili u taj voz. I nešto smo u boljem vagonu nego ovi ljudi u našem okruženju. I sad idemo u petu industrijsku revoluciju, u kojoj imamo priliku da uskočimo u prvi vagon. To je pitanje energetske održivosti, pitanje ukupne održivosti ekonomskih sistema, pitanje daljeg razvoja veštačke inteligencije i svega drugog...Samo da mi ne budemo ti koji će da budu kočničari sopstvenog razvoja", rekao je Vučić.

Razmena mišljenja o regionalnim pitanjima

Ranije danas je objavljeno da je Vučić razgovarao  telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o litijumskom projektu u Saksoniji, kao i o ekonomskoj saradnji, regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.

"Odličan i vrlo produktivan razgovor sa kancelarom Šolcom o ključnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomsku saradnju, regionalnu stabilnost i značaj jačanja veza Srbije i Nemačke", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Dodao je da je sa Šolcom razmenio mišljenja o regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.

"Razgovarali smo i o sve većoj potrebi za intenziviranjem diplomatskih napora u regionu u cilju rešavanja brojnih pitanja od značaja za očuvanje mira i stabilnosti, a posebno o promociji ekonomskog povezivanja i evrointegracija Zapadnog Balkana", naveo je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o sve većim izazovima u pogledu energenata i budućnosti energetske diversifikacije.

"Izrazio sam veliko interesovanje za litijumski projekat u Saksoniji, koji ima za cilj da promoviše odgovorne rudarske prakse i podrži prelazak na zelenu energiju. Naglasio sam da bi razmena iskustava i znanja mogla da otvori put za inovativne pristupe ekstrakciji litijuma koji daju prioritet zaštiti životne sredine i angažovanju zajednice", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija