Politika

Đurić sa ministarkom spoljnih poslova Finske o jačanju saradnje i podršci Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

19:52

Đurić sa ministarkom spoljnih poslova Finske o jačanju saradnje i podršci Srbiji
Đurić sa ministarkom spoljnih poslova Finske o jačanju saradnje i podršci Srbiji - Copyright Tanjug/Video/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova Finske Elinom Valtonen o nastavku i unapređenju tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje, geopolitičkim prilikama, ali i o potencijalima ekonomske saradnje, odnosno dolasku finskih investitora u Srbiju.

Đurić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da ugosti delegaciju Finske kao i da poseta predstavlja nastavak duge tradicije dobrih odnosa, budući da će se sledeće godine obeležiti 95 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"Bilateralni odnosi između Srbije i Finske su u usponu kao i razmena i smatramo da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje", naglasio je Đurić.

On je naveo da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evropskim integracijama, održavanju stabilnosti i mira u regionu, kao i na učešću finskih mirotvoraca u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji.

"Zahvalni smo i na podršci dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i na podršci nastojanjima da se u ovoj teškoj situaciji u vezi sa položajem našeg naroda na Kosovu i Metohiji kroz dijalog pronalaze rešenja za ovaj težak problem", naglasio je ministar.

Tanjug/Video/Screenshot

 

Đurić je istakao da odnosi Srbije i Finske imaju ogroman potencijal kada je reč o ekonomskoj saradnji, te da naša zelja koja napreduje želi da vidi što više finskih kompanija koje sa sobom donose nove tehnologije, znanja, ali i radnu etiku koja može da pomogne da naša industrija i naša privreda još brže napreduju u budućnosti. 

"Ponosni smo što možemo da kažemo da je Srbija danas na samom čelu ekonomskog razvoja u ovom regionu i mislim da kroz našu bilateralnu saradnju možemo u interesu obe zemlje da unapredimo ekonomski položaj i ekonomska kretanja u tom smislu", naveo je Đurić.

On je uputio javni poziv finskim kompanijama da učestvuju u svim pripremnim aktivnostima u vezi sa međunarodnom izložbom EXPO 27 u Beogradu. 

"Imamo puno posla da završimo do 2027. godine u Beogradu. Ukupna vrednost te investicije iznosi oko 17 milijardi evra i verujem da znanje i ekspertiza finskih kompanija može da doprinese razvoju naše zemlje i u tom segmentu", naveo je Đurić.

Kolegama iz Finske je predočio i plan reformi koje Srbija sprovodi sa ciljem da do 2027. godine bude potpuno spremna za članstvo u EU.

"To ostaje naš strateški prioritet i verujem da ćemo u godinama koje dolaze pokazati da, ne samo u ekonomskom smislu, nego i u institucionalnom i organizacionom, možemo da budemo značajna nova karika i da damo značajan doprinos evropskom jedinstvu", naglasio je Đurić.

Tanjug/Video/Screenshot

 

Ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen istakla je da dve zemlje imaju dobre bilateralne i trgovinske odnose i ocenila sastanak sa srpskim kolegom kao odličan i veoma informativan.

"Izuzetno mi je drago što su naši odnosi ne samo aktivni, već imamo isti cilj, da ih i ubuduće razvijamo. Trgovina između naše dve zemlje je sve jača i jača, a i ostatak regiona je veoma privlačan tržištu. Na primer, čiste tehnologije, energetika, IT sektor, sve su to sektori u kojima možemo dalje da unapredimo saradnju", istakla je Valtonen.

Ona je naglasila da u aktuelnoj situaciji mora da se jača jedinstvo , ali i da se jača u ekonomskom smislu i navela je da joj je drago što ima mnogo finskih kompanija koje veoma dobro funkcionišu i rade ovde u Srbiji.

"Finska zauzima stav da je mesto Zapadnog Balkana u EU, a mi u potpunosti podržavamo put Srbije u članstvo , zasnovan na evropskom načinu života, vladavini ljudskih prava i vrednostima slobode. EU je već najveći trgovinski partner sa drugim zemljama u regionu i želimo da vidimo da će ujedinjena i proširena Evropa dodatno učiniti ekonomiju otpornijom i dodatno je ojačati", istakla je ona. 

Ministarka spoljnih poslova Finske je rekla i da je razgovarano  o dijalogu Beograda i Prištine, koji je važan ne samo za region, već za celu Evropu, kao i da će Finska nastaviti da pruža podršku kroz učešće u KFOR-u i drugim snagama na Kosovu i doprinositi miru i stabilnosti na Balkanu.

"Pozivamo Srbiju i Kosovo da napreduju u normalizaciji u okviru sporazuma postignutih pod zaštitom EU", rekla je ona.

Dodala je da je bilo reči i o ratu u Ukrajini kojoj je potrebna podrška i koju će Finska pružati dokle god bude potrebno.

Valtonen je rekla i da je bilo reči o Orgnaizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja u regionu ima veoma važnu ulogu u jačanju demokratskih institucija i vladavine prava i jačanju opšte otvorenosti.

"Drago mi je što sarađujem sa Srbijom i ministrom Đurićem", zakljućila je Valtnonen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija