Politika

Đurić sa zamenikom ministra inostranih poslova Gruzije o unapređenju saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

14:43

Đurić sa zamenikom ministra inostranih poslova Gruzije o unapređenju saradnje
Đurić sa zamenikom ministra inostranih poslova Gruzije o unapređenju saradnje - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je danas, u razgovoru sa zamenikom ministra inostranih poslova Gruzije Tejmurazom Džandžalijom, da Srbiju i Gruziju vezuje iskreno prijateljstvo, utemeljeno na obostranom poverenju i uvažavanju.

Prema rečima Đurića, postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u domenu ekonomije, a predstojeća Specijalizovana izložba Ekspo 2027, čiji će domaćin biti Beograd, mogla bi da bude odlična prilika za jačanje privrednih veza, navodi se u saopštenju MSP-a.

Đurić je ukazao da se dve države suočavaju sa sličnim izazovima i istakao da Srbija izuzetno poštuje saradnju koju ima sa Gruzijom u međunarodnoj areni.

Sagovornici su ponovili čvrstu podršku međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i po pitanjima od nacionalnog značaja za obe zemlje.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, šef srpske diplomatije je rekao da su jednostrane odluke privremenih institucija samouprave u Prištini i Aljbina Kurtija dramatično narušile prava srpske zajednice, zbog čega se veliki broj Srba, samo u prethodnih godinu dana, iselio sa prostora naše južne pokrajine.

Takvo ponašanje Prištine, podvukao je Đurić, osudila je cela međunarodna zajednica, jer svima postaje jasno da je jedini cilj Kurtijeve politike potpuno zastrašivanje i proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije.   

Govoreći o evropskim integracijama, Đurić je istakao da Srbija stoji na raspolaganju kolegama iz Gruzije za razmenu iskustava i dosadašnjih praksi i naglasio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje naše države, dodaje se u saopštenju. 

Šef srpske diplomatije je podsetio da će Srbija i Gruzija sledeće godine obeležiti 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Komentari (0)

Srbija