Politika

Srpska policija još bez glavnog operativca: Kada će biti raspisan konkurs za direktora?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

20:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Policija od decembra 2021. godine nema svog direktora. Reč je o državnom službeniku sa važnom ulogom, da operativni rad policije oslobodi političkog uticaja. Tačan datum izbora ostaje neizvestan, jer je resorni ministar Ivica Dačić na pitanje Euronews Srbija rekao da će konkurs biti raspisan uskoro.

Prema Zakonu, direktor policije ili njen glavni operativac, nalazi se na čelu njene direkcije, koja je zadužena za obavljanje policijskih i drugih unutrašnjih poslova. Njega na poziciju postavlja Vlada, na pet godina, a po predlogu ministra unutrašnjih poslova po sprovedenom javnom konkursu.

Direktor mora da ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, mora imati visoku stručnu spremu, uz najmanje 15 godina iskustva u policiji, na rukovodećim mestima. 

Problem je u tome što konkurs nije raspisan od trenutka kada je krajem 2021. prethodnom direktoru istekao mandat. 

"To što nema direktora policije, znači i da nema osobe koja brani politici da utiče na operativni rad policije, odnosno ministra unutrašnjih poslova. Ako nema direktora policije, uloga ministra unutrašnjih poslova se povećava, samim tim i ministarstvo i policija su više politizovani", kaže Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

MUP Srbije

 

Izbor glavnog policijskog operativca najavljivan je do sada više puta. Poslednji put najava je stigla nakon pitanja Euronews Srbija resornom ministru. Pitali smo ga zašto srpska policija nema direktora i kada će ga dobiti?

"Ja sam rekao čim sam izabran da ćemo mi raspisati konkurs za direktora policije. Ostaje samo da se dogovorimo kada će to biti. To će biti u najkraćem mogućem roku", naveo je ministar Ivica Dačić. 

Dodao je da ne može da kaže kada će to tačno biti, ali da misli da policija treba da ima direktora pošto funkcioniše po principu jednostarešinstva. 

Iz MUP-a je u više navrata stizala poruka da bez obzira na trenutno stanje, policija funkcioniše dobro i da bezbednost građana nije ugrožena iako se u zakonu o policiji detaljno navode brojna zaduženja koja samo on obavlja.

"U međuvremenu, da ne bude dileme, ja sam ovlastio pomoćnika direktora Dragana Vasiljevića da obavlja tu dužnost rukovođenja policijom, dok se ne izabere direktor policije", istakao je Dačić. 

Jelena Pejić Nikić na ovo kaže: "On zaista može da obavlja jedan deo tih funkcija, ali ne može sve, jer je njegov delokrug rada ograničen. A mi smo videli u prethodne dve i po godine koliko je policija obezglavljena. Toliko je bilo situacija kada je bilo neophodno jako, profesionalno rukovođenje policijom".

Srbija je do sad imala dva direktora policije. Pre Vladimira Rebića, to je bio Milorad Veljović, koga je Vlada postavila 2006. godine. 

Komentari (0)

Srbija