Politika

MSP Srbije povodom dešavanja na severu KiM: Prijatelji i partneri u međunarodnoj zajednici da zaštite Srbe na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

20:53

MSP Srbije povodom dešavanja na severu KiM: Prijatelji i partneri u međunarodnoj zajednici da zaštite Srbe na KiM
MSP Srbije povodom dešavanja na severu KiM: Prijatelji i partneri u međunarodnoj zajednici da zaštite Srbe na KiM - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zahtevalo je danas od prijatelja i partnera u međunarodnoj zajednici, kao i od međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu i Metohiji, da hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem.

"Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen u namerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa", naglasilo je Ministarsvo u zahtevu.

Ministarstvo je ocenilo i da upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na severu Kosova i Metohije predstavlja vrhunac antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine.

"To što se danas desilo na sveru KiM je opasan korak ka eskalaciji nasilja najširih razmera", upozorava Ministarstvo spolnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da oni koji se nalaze na Kosovu i Metohiji po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i odgovaraju za bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu nemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini.

"Beograd dosledno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj meri promenjena da svaki dijalog postane izlišan", naglasilo je Ministarstvo u zahtevu.

Kako je navedeno poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen u namerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa.

"Umesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona", ističe se u zahtevu MSP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija