Politika

Ministarka Đurđević o roditeljskom dodatku: Svi projekti ministarstva usmereni ka ekonomskom osnaživanju porodice

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

18:06

Ministarka Đurđević o roditeljskom dodatku: Svi projekti ministarstva usmereni ka ekonomskom osnaživanju porodice
Ministarka Đurđević o roditeljskom dodatku: Svi projekti ministarstva usmereni ka ekonomskom osnaživanju porodice - Copyright MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI/ĐORĐE KOSTIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski upoznala je danas predstavnike lokalne samouprave u Kuli, prisutne građane i medije, sa aktivnostima resora na čijem se čelu nalazi, istakavši da su svi projekti i aktivnosti usmereni ka ekonomskom osnaživanju porodice.

Đurđević Stamenkovski je, govoreći o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, naglasila da su one već upućene u skupštinsku proceduru i da će se pred narodnim poslanicima naći 23. septembra, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ona je izrazila nadu da će pomenute izmene dobiti podršku u Skupštini, i istakla da će nove mere Srbiji omogućiti da postane država sa najvećim roditeljskim dodatkom na Balkanu.

Nakon izmena zakona koji se nalazi u domenu našeg ministarstva, za rođenje prvog deteta roditeljski dodatak će biti 500.000 dinara jednokratno, za drugo dete 600.000 dinara na 24 mesečne rate, plus 135.000 dinara jednokratene pomoći.

"Za treće dete opredeljujemo iznos od 2.280.000 dinara, plus 135.000 dinara jednokratno. Nismo uskratili ni majke koje čekaju četvrto dete i tu smo povećali roditeljski dodatak na 3.180.000 dinara", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ministarka je posebno istakla da država do sada nije primenjivala princip retroaktivnosti, ali da će sada prvi put biti primenjen, odnosno da će važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2024. godine, a ne samo za onu koja su rođena nakon donošenja zakona.

Pixabay

 

Onim roditeljima kojima su deca rođena u ovoj kalendarskoj godini i koji već koriste roditeljski dodatak po važećem Zakonu, nakon stupanja na snagu zakonske izmene, biće isplaćena razlika u novcu do iznosa po novom, objasnila je ona.

Subvencije mladim parovima za kupovinu prve nekretnine

Kao važnu meru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju istakla je mogućnost subvencionisanja mladih bračnih parova sa decom, u iznosu do 20.000 evra za kupovinu prve nekretnine.

Ministarka je rekla da je potrebno pribaviti neophodnu dokumentaciju i prijaviti se za subvenciju do godinu dana od rođenja prvog deteta.

Kako je navela, važno je da sve papirološki bude čisto, validno i da majka bude vlasnica, jer se nekretnina za koju se dodeljuju sredstva knjiži na majku kao stuba porodice, čuvara vrednosti, budući da kroz ovu meru hoćemo da kažemo koliko su nam važne majke.

Ona je najavila da će nakon zakonskih izmena Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u potpunosti imati u nadležnosti Komisiju za dodelu ove vrste subvencija.

"Treća mera koju sprovodimo je podrška ženama u ruralnom području, jer hoćemo da osnažimo žene preduzetnice. Zajednički, sa Ministarstvom privrede, realizujemo ovaj projekat za sve žene koje su registrovane u APR-u kao preduzetnice i koje ostvaruju pravo na pomoć do 500.000 dinara", podsetila je Đurđević Stamenkovski.

U delegaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, prilikom posete opštini Kula, bila je i državni sekretar Sanja Lakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija