Društvo

Na koliko novca mogu da računaju roditelji od 1. novembra: Šta donose izmene Zakona o podršci porodici sa decom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/07/2024

-

13:04

Na koliko novca mogu da računaju roditelji od 1. novembra: Šta donose izmene Zakona o podršci porodici sa decom
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je javna rasprava o Nacrtu izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ono što je najvažnije za roditelje, predloženo je da roditeljski dodatak za prvo dete bude 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, treće dete 2.280.000 dinara, a za četvrto dete 3.180.000 dinara. 

Za rođenje drugog, odnosno trećeg deteta planirana je jednokratna pomoć u visini od 135.000 dinara. Predviđeno je da novi zakon stupi na snagu 1. novembra 2024. godine. Nacrt izmene Zakona je na javnoj raspravi do 5. avgusta, a nakon toga ulazi u skupštinsku proceduru. 

"Odredbe ovog zakona predstavljaju deo ukupne društvene brige o deci i doprinose poboljšanju uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, daju poseban podsticaj za rađanje dece", navedeno je u predlogu izmene Zakona.

Trenutno roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 380.161 dinar i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete trenutno iznosi 337. 225 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Mame i tate koji dobiju treće dete trenutno mogu računati na 2.023.352 dinara koji se isplaćuju na 120 jednakih mesečnih rata. Za rođenje drugog i trećeg deteta jednokratno se isplaćuje 126.720 dinara. Roditeljski dodatak za četvrto dete iznosi 3.035.029 dinara i isplaćuje se u 120 mesečnih rata.

O povećanju državnih izdvajanja za Euronews Srbija je nedavno govorila ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, a intervju sa njom možete pogledati ovde

Paušal za nabavku opreme

Predlogom izmene Zakona predviđeno je da paušal za nabavku opreme za decu rođenu 1. novembra 2024. godine i kasnije i koji se isplaćuje zajedno sa jednokratnim iznosom roditeljskog dodatka za prvo dete, odnosno prvom ratom roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete iznosi 7.500 dinara. Trenutno je paušal za nabavku opreme za dete 7.025 dinara.

Inače, do sada su se roditeljski dodatak i paušal za nabavku opreme za dete usklađivali dva puta godišnje - 1. januara i 1. jula, na osnovu kretanja indeksa potrošačkih cena u Srbiji u prethodnih šest meseci.

Izmenama Zakona jasno je definisano i šta se dešava ukoliko roditelj napusti dete ili premine.

Pixabay

 

"Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama korisnik prava napusti dete ili umre prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom", navedeno je u predlogu izmene Zakona.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi majka, odnosno otac deteta odmah nakon rođenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nadležnom organu najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Zahtev podnet u zdravstvenoj ustanovi, na osnovu ovlašćenja majke, odnosno oca deteta, ovlašćeni radnik zdravstvene ustanove šalje nadležnom organu elektronskim putem.

Sredstva za realizaciju prava propisanih Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom u 2024. godini opredeljena su u budžetu Srbije na razdelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 92.771.788.000 dinara.

Za isplatu prava propisanih ovim Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom potrebna su sredstva u iznosu od 10.000.000.000 dinara.

"Imajući u vidu značaj izmene propisane ovim zakonom za unapređenje populacione politike, neophodno je da se blagovremeno stvore uslovi da se što pre otpočne sa sprovođenjem podsticajne mere, pa se predlaže da Zakon stupi na snagu 1. novembra 2024. godine", navedeno je u Nacrtu.

Unsplash

 

Da li će ova finansijska injekcija motivisati mlade da rađaju ostaje da se vidi u narednih nekoliko godina. I do sada je država izdvajala novac kao pomoć roditeljima za rođenje deteta, ali to nije dalo željene rezultate.

Sve nas je manje

Poslednju deceniju osim roditeljskog dodatka država je kao meru podsticaja rađanja uvela i subvencije za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta u iznosu do 20.000 evra. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da zaustavio demografski pad.

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine rođeno 597 beba manje ili za dva odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U Srbiji je u periodu januar-jun ove godine broj živorođenih beba iznosio 28.606, dok ih je u istom periodu prethodne godine bilo 29.203.

Broj umrlih u Srbiji u periodu januar - jun ove godine iznosio 48.864. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, kada je bilo 49.618 umrlih, bilo je manje umrlih za 754 osobe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija