Politika

Ristić: Na unapređenju medijske kulture mora da se radi, javno informisanje među prioritetima Vlade

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

16:12

Ristić: Na unapređenju medijske kulture mora da se radi, javno informisanje među prioritetima Vlade
Dejan Ristić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da kontinuiran, promišljen i stabilan razvoj i napredak društva podrazumevaju podjednaku brigu o svim segmentima od kojih je jedan od posebno važnih upravo javno informisanje, kao i da na unapređenju medijske kulture mora da se radi.

On je u intervjuu za časopis "Bazar" rekao da se kroz javno informisanje ogledaju složeni društveni procesi i pojave, kao i da ono predstavlja jedan od najsimptomatičnijih lakmus - papira na osnovu kojih možemo da analiziramo i vrednujemo svako društvo.

"Javno informisanje je jedna od onih važnih delatnosti od posebnog interesa zato što, pored ostalog, u sebi sadrži mehanizme kojima može da u značajnoj meri doprinese opštoj dobrobiti, razvoju i napretku društva, ali, ukoliko se zloupotrebi, i da proizvede ozbiljne izazove i duboke društvene krize", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima stanje u javnom informisanju u čitavom svetu je izuzetno složeno, dinamično, na momente veoma turbulentno, a medijska sfera podložna mnogim uticajima na osnovu kojih može da preraste u ubojito oružje u rukama moćnika ili zlonamernika.

"Savremenih primera koji to mogu da posvedoče je mnogo i ne bih ulazio u njihovu elaboraciju. Zbog društvenog značaja, kao i zbog mogućnosti da doprinese sveopštem demokratskom razvoju društva i države, naša Vlada je uvrstila oblast javnog informisanja među svoje prioritete", rekao je Ristić.

"Dijalog jedan on najefikasnijih mehanizama"

Ristić je istakao da za to ministarstvo ne postoje zavisni i nezavisni mediji, zavisni i nezavisni novinari, već isključivo oni koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, a ukazao je i na izuzetan značaj pluralizma mišljenja i značaja potpune slobode medija.

"Mnogo toga što se događa na našoj javnoj sceni zapravo je deo globalnih procesa i deluje da smo kao društvo skloniji tome da radije prihvatimo primere loše, a ne dobre prakse. Pokušaji atentata na slovačkog premijera Fica ili na američkog predsedničkog kandidata Trampa neposredne su posledice kontinuirane dehumanizacije političkih neistomišljenika", rekao je Ristić.

Ministar je istakao i to da jedan od mehanizama za otklanjanje izazova unutar oblasti javnog informisanja predstavlja iskren, konstruktivan i otvoren dijalog.

"Ministarstvo nije spremno da pristane na bilo kakve pojave koje se ogledaju u nekakvoj posve imaginarnoj hijerarhiji sredstava javnog informisanja, profesionalnih udruženja i medijskih poslenika. Stoga je dijalog jedan on najefikasnijih mehanizama za postepeno, stabilno i kontinuirano unapređenje te važne društvene oblasti", rekao je on.

Istakao je da su Srbiji potrebni odgovorni, časni, obrazovani i hrabri medijski poslenici spremni da se uhvate u koštac sa svim savremenim društvenim izazovima globalnog i unutrašnjeg karaktera.

Hijerarhija novinara, medija i strukovnih udruženja

S tim u vezi, ministar je naglasio i to kako je u prethodnom periodu kod nas uspostavljena pojava koja se ogleda u svojevrsnoj hijerarhiji novinara, medija i strukovnih udruženja.

"Vremenom je u Srbiji stvoren potpuno imaginarni medijski Olimp na kome samovoljno stoluju pojedini novinari, mediji i udruženja. I ma koliko taj Olimp bio imaginaran, primećuje se da je doživljaj njegovih 'tvoraca' i 'žitelja', kao svojevrsnih samoproklamovanih medijskih božanstava, autentičan. Neutralan i dobronameran posmatrač mogao bi da zaključi kako u tome ima i nečeg orvelovskog, i to onog koje se ogleda u potrebi pojedinaca da uspostave nejednakost jednakih. Stoga će biti potrebno nešto truda kako bismo pojedine medijske poslenike i druge aktere na javnoj sceni vratili u realnost i pomogli im da bez teškoća napuste taj nepostojeći Olimp i prihvate se odgovornosti koja im sleduje po prirodi njihove profesije", smatra on.

Kao poseban društveni izazov, i to globalnog karaktera, ministar je izdvojio ugrožavanje bezbednosti novinara koji predstavljaju opasnost, ne samo po ličnu bezbednost pojedinca, već i po napore da se nastavi i intenzivira dinamika razvoja medijske sfere.

"Da budem potpuno jasan, Ministarstvo osuđuje svaki vid otvorenog ili prikrivenog ugrožavanja bezbednosti novinara ili pokušaje ometanja njihovog nesmetanog profesionalnog rada. Taj stav, koji nipošto nije deklarativnog karaktera, već sam otvoreno i demonstrirao", rekao je Ristić.

Ministarstvo je, dodao je, uveliko uspostavilo otvoren, konstruktivan i sadržajan dijalog sa regulatorima, udruženjima novinara, sindikatima, medijskim asocijacijama, pojedinačnim medijima i novinskim agencijama.

"Iz te prve, inicijalne, faze dijaloga nosim snažne optimističke utiske u vezi sa spremnošću medijskih poslenika da prihvate širom pruženu ruku Ministarstva kako bismo zajedno preuzeli odgovornost za uspostavljanje osnova za dalji razvoj te važne oblasti. Ministarstvo na čijem sam čelu nije i nikada neće biti spremno da odustane od dijaloga i napora da postepeno poboljšava stanje u oblasti javnog informisanja", rekao je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija