Politika

Vodosnabdevanje, sanacija Petrovaradinske tvrđave, mostovi na Dunavu: Prioriteti novog-starog gradonačelnika Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2024

-

19:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Grada Novog Sada izabrala je Milana Đurića za novi četvorogodišnji mandat na mestu gradonačelnika. Đurić je na čelu drugog najvećeg grada u Srbiji nasledio aktualnog premijera Miloša Vučevića, kada je ovaj 2022. imenovan za ministra odbrane. 

Za Đurića je glasalo 46 od 75 prisutnih odbornika u Skupštini grada.

Sednica Skupštine grada i dalje traje, ali završen je njen glavni deo na kome su odbornici tajnim glasanjem izabrali Đurića na mandat od četiri godine, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Istovremeno i objedinjeno glasalo se i za Gradsko veće i zamenika gradonačelnika, te će funkciju zamenika u budućnosti obavljati Đurađ Jakšić.

Dejan Šijak izabran je za člana Gradskog veća za komunalne poslove, doktorka Aleksandra Ilić za člana Gradskog veća za zdravstvo, Petar Đurđev za člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje, Sonja Radaković zadužena je za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci. Vanja Petković, predsednica udruženja "Čepom do osmeha“, nova je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne odnose, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost. Dejan Mandić član je Gradskog veća zaduženog za finansije, Tijana Delić Gradskog veća zaduženog za kulturu, a Tatjana Medved za sport i omladinu. Samo tri gradska veća zadržala su svoje većnike: Milovan Amidžić – uprava i propisi, Aleksandar Bulajić – saobraćaj i Milan Radojević – privreda.

U prvom obraćanju, kao zvanično izabrani gradonačelnik, Đurić je poručio da će nastaviti, da vodi politiku kontinuiteta u odnosu na ono što je pre njega radio Vučević i istakao nekoliko stvari na koje će se fokusirati. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Na prvo mesto je naveo pitanje vodosnabdevanja, odnosno izgradnju i održavanje kako izvorišta, tako rezervoara vode, ali i distributivne mreže, da bi ona stigla do svih naselja Novog Sada koji je eventualno još nemaju. Govorio je i o tome da će jedan od glavnih prioriteta u narednih četiri godine biti sanacija Petrovaradinske tvrđave kao i njenog podgrađa što uključuje između ostalog i izgradnju pešačko-biciklističkog mosta na stubovima nekadašnjeg Franca Jozefa. Dakle, nekoliko projekata koje je izdvojio pored završetka trećeg i četvrtog mosta preko Dunava.

Zanimljivo je još da je napomenuo da će za nekih šest meseci napraviti retrospektivu, videti ko je kako radio svoj posao od članova Gradskog veća i eventualno napraviti rekonstrukciju.

Konstruktivna komunkacija sa opozicijom

Ono što jeste drugačije u odnosu na sve što smo do sada mogli da vidimo kada je funkcionisanje Novog Sada u pitanju, jeste najava Đurića da se nada konstruktivnoj komunikaciji sa opozicijom, jer, kako kaže, važno je čuti šta kaže druga strana, a ne samo sedeti u Gradskoj kući i donositi odluke u četiri zida. 

"Stvarno velika čast što se mene tiče da u gradu u kome sam rođen, odrastao, živim i nadam se neću ni morati da se selim odavde, da imam tu čast da su me danas odbornici izabrali. Prvi mandat je bio kraći. Ovo je velika čast, ja volim ovaj grad, boriću se za grad koliko stvarno budem mogao. Imam energije što je najvažnije da radim, da se borim i da se trudim", rekao je Đurić.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

U skupštinskoj raspravi koja trajala više od četiri i po sata mogle su da se čuju kritike predstavnika opozicije, odbornika iz redova opozicije koji pre svega kritikuju upravo činjenicu da se nastavlja politika nekadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića. Oni smatraju da nije toliko dobrih stvari urađeno u proteklih 12 godina i zbog toga misle da imenovanje Đurića na čelu Novog Sada ne donosi ništa novo. 

Ono što je opozicija danas takođe kritikovala jeste odluka vladajuće većine da ne uvrsti kao tačku dnevnog reda pitanje vodosnabdevanja, odnosno aktualne probleme s pijaćom vodom u kojoj je Institut za javno zdravlje Vojvodine pre sedam dana potvrdio prisustvo valjkastih crva. Prema informacijama koje su danas saopštili, taj problem bi trebalo da je rešen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija