Društvo

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Voda za piće u Novom Sadu je bezbedna za konzumiranje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2024

-

12:54

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Voda za piće u Novom Sadu je bezbedna za konzumiranje
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Insitutut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je poslednjim ispitivanjem utvrđeno da nema više nematoda u novosadskoj vodi za piće.

"Dana 28.08.2024. godine Institut za javno zdravlje Vojvodine biološkim ispitivanjem uzorka vode za piće iz rezervoara JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad utvrdio je odsustvo nematoda u ispitivanom uzorku. U kontinuitetu, voda za piće poreklom iz JKP "Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad je mikrobiološki, fizički, hemijski i virusološki ispravna i bezbedna za upotrebu", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, kako je Euronews Srbija već pisao da u pijaćoj vodi postoje valjkasti crvi, javnost je saznala od političara koji su objavili internu prepisku rukovodilaca vodovoda, a iz koje je moglo da se vidi da su oni još 9. avgusta bili upoznati sa ovim problemom i znali za prisustvo nematoda u pijaćoj vodi, ali da o tome javnost nisu obavestili. 

Nakon što je gradonačenik zatražio vanredne kontrole, samo dan kasnije oglasio se Institut za javno zdravlje Vojavdine potvrđujući priču o prisustvu valjkastih crva, ali navodeći da su oni prisutni u manjoj količini, te da nisu štetni po zdravlje ljudi. 

Zbog toga je osam opozicionih odborničkih grupa u novosadskoj Skupštini podnelo zahtev Višem javnom tužilaštvu da ispita da li u postupanju nadležnih u vezi sa prisutnim nematodama u pijaćoj vodi ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. 

Šta su nematode?

Profesor Biološkog fakuleta objasnio ranije za Euronews Srbija da su nematode ili valjkasti crvi  životinjice koje su srodne insektima. Ima ih preko 30.000 poznatih vrsta i izuzetno su brojni.

"To je jedna od najbrojnijih grupa životinja. Mnogi od njih žive u zemljištu, a jedan manji broj vrsta parazitira na ljudima", dodaje Tomanović.

Mogu da izazovu razne infekcije i neke druge bolesti, ali većina nematoda je neutralna prema ljudima, objašnjava profesor.

"Neki su paraziti gajenih i negajenih biljaka, drugih životinja. Znači, jedna vrlo brojna grupa životinja", zaključuje on. 

Komentari (0)

Srbija