Politika

Mojsilović sa komandantom NATO o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

20:51

Mojsilović sa komandantom NATO o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu
Mojsilović sa komandantom NATO o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Stjuartom Mančom u okviru njegove posete Srbiji o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Na sastanku je bilo reči o dometima i perspektivama saradnje Vojske Srbije i komande u Napulju sa fokusom na situaciji na Kosovu i Metohiji, budući da su međunarodne snage u Pokrajini u nadležnosti ove komande, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Istaknuto je da je Vojska Srbije kredibilan partner u okviru uspostavljenih mehanizama saradnje i uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, a sama saradnja je ocenjena kao konstruktivna, korisna i profesionalna. 

Sagovornici su se složili da su obe strane zainteresovane za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa ističući da je ovakav pristup u prethodnom periodu doprineo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

General Mojsilović je svom sagovorniku posebno izrazio zabrinutost zbog jednostranih i ciljno usmerenih poteza privremenih institucija samouprave u Prištini, kojima se ugrožava bezbednost srpskog naroda na prostoru KiM ističući važnost uloge međunarodnih snaga u Pokrajini. 

Načelnik Generalštaba je rekao da za našu stranu Kfor predstavlja ključnog bezbednosnog aktera u Pokrajini čiji osnovni zadatak proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svih potpisanih sporazuma.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Budući da su snage Kfora u nadležnosti Komande združenih snaga NATO u Napulju, on je istakao da od ove komande očekuje da preduzima mere koje će biti biti u funkciji stvaranja bezbednog okruženja na prostoru Pokrajine za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti.

U okviru posete Srbiji, admirala Manča je ranije danas primio i ministar odbrane Bratislav Gašić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija