Politika

Ćerka Radovana Karadžića: Mog oca u britanskom zatvoru sistematski muče, kršeći sva ljudska prava, život mu je ugrožen

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

23:01

Ćerka Radovana Karadžića: Mog oca u britanskom zatvoru sistematski muče, kršeći sva ljudska prava, život mu je ugrožen
Radovan Karadžić - Copyright AP/MICHAEL KOOREN

veličina teksta

Aa Aa

Ćerka prvog predsednika Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević ponovila je danas da su njenom ocu Radovanu Karadžiću u britanskom zatvoru u potpunosti uskraćena sva ljudska prava i ukazala na neprofesionalnost britanskih medija koji pišu identično o tužbi Karadžića protiv britanske Vlade, bez hrabrosti da objave činjenično stanje.

"Vidim da su se britanski mediji dočepali teme i svi pišu isto kao da su iz jedne redakcije i pod kontrolom jednog urednika, što u širem smislu i jesu. Otužan je nedostatak profesionalnosti, ali i hrabrosti da se u potpunosti istraži i objavi činjenično stanje", rekla je Sonja Karadžić Јovičević.

Ona je to izjavila za agenciju SRNA komentarišući informacije koje su se pojavile u britanskim medijima da prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tuži britansku Vladu zbog nehumanog tretmana.

Karadžić Јovićević je konstatovala da kako god Radovana nazivali i koliko god banalizovali priču o kršenju svih ljudskih prava, to ne menja činjenice koje izbegavaju da navedu i da zato na njih mora da podseti.

"Radovan je isporučen Britaniji nakon što je Hag ispunio želju Dominika Raba, bivšeg radnika Tužilaštva Tribunala i tadašnjeg ministra, na osnovu njegovih ličnih veza i uticaja, a koji je time pokušao da sačuva i učvrsti svoju poziciju u Vladi i partiji", podsetila je Karadžić Јovičević.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

Napomenula je da je Radovan smešten u najudaljeniji zatvor kako ga porodica i pravni savetnici ne bi mogli posetiti, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijama UN i "Pravilima Nelsona Mendele" kao integralnog dela Rezolucije, a koja podrazumevaju, na prvom mestu, smeštanje zatvorenika na služenje kazne u ustanovu najbližu porodici.

"I pre prebacivanja, Rab je to predstavio kao 'lični uspeh' i ushićeno objavio na Tviteru uz čestitke muslimanima za verski praznik", rekla je Karadžić Jovićević i dodala da je ovo samo radi ilustracije stanja uma i namera jednog ministra.

Istakla je da mu to nije pomoglo da sačuva položaje.

"Radovan se više od tri godine nalazi pod raznim sankcijama, u kontinuitetu, od neobjašnjenih smeštanja u samicu, zabrana kontakata sa porodicom ili ograničenih kontakata na jedan poziv sedmično isključivo na engleskom jeziku u trajanju do pet minuta, preko uskraćivanja hrane, oduzimanja stolice, jastuka i dušeka, zabrane praćenja vesti na RTV mrežama, kažnjavanja zbog objava i izjava raznih ljudi sa kojima nije u kontaktu i na koje nema nikakav uticaj, do kažnjavanja zato što odbija da se silom `socijalizuje` sa ostalim zatvorenicima, iza čega se, čak, i ne krije otvorena namera da bude doveden u životnu opasnost u kakvoj je bio general Krstić. Kao da fizičko i psihičko maltretiranje čuvara nije dovoljno", istakla je Karadžić Јovičević.

Otkrila je da je mesecima nakon posta i dalje držan na posnoj hrani, da je za kratko vreme izgubio više od 20 kilograma i da nastavlja da gubi na težini.

EPA

 

"Tako je narušeno zdravlje dodatno ugroženo, ali mu je paralelno uskraćeno i pravo na medicinsku pomoć, dijagnostiku, terapiju i kontrole", navela je Karadžić Јovićević.

Napomenula je da je, uz to, stavljen pred izbor da bira da li će sopstvena novčana sredstva trošiti na hranu ili na telefon.

"Oboje ne može. Dakle – da gladuje ako hoće da se čuje sa porodicom, a i to sve pod ograničenjima u vrsti hrane i uslovima poziva porodici", rekla je.

Ocenila je da to držanje u stalnoj životnoj ugroženosti i opasnosti nije ništa drugo nego sprovođenje namere ubistva u kontinuiranim višestrukim pokušajima.

"Јasno je da su Radovanu u potpunosti uskraćena sva ljudska prava, pa i pravo na adekvatnu ishranu, medicinsku pomoć, kontakt sa porodicom, uskraćena su mu verska prava, pravo na kulturni život, pisanje i čitanje, pravo na rad na reviziju slučaja, i da ne nabrajam dalje. Krenete po spisku ljudskih prava i slobodno svako možete da precrtate", navela je Karadžić Јovičević.

Kazne za "prekršaje" se izmišljaju i čuvaju "u rezervi" da bi kažnjavanje bilo kontinuirano

Ukazala je da je lista "razloga" za kažnjavanje unutar zatvora predugačka, posebno zato što se "razlozi" izmišljaju i čuvaju u rezervi mesecima, a zatim aktiviraju i sankcionišu bez objašenjenja, kako bi kažnjavanje bilo kontinuirano.

"Prema njihovim pravilima, za teška kršenja discipline nijedna kazna nije i ne može biti duža od četiri nedelje, a on je pod raznim kaznama više od tri godine, bez prekida, do danas", navela je.

Zabranom upotrebe laptopa, pojašnjava, njenom ocu je onemogućeno da radi na slučaju, što svaki pravni sistem podrazumeva i mora da omogući, pa čak i Haški tribunal.

Napomenula je da su Tribunal, službe UN i Britanci više puta ispitivali finansijske mogućnosti da Radovan plati odbranu u slučaju pred Tribunalom, kao i u ovom slučaju pred britanskim sudom, ali su zaključili da on te mogućnosti nema, pa ostaje da, kako kaže, vidimo da li postoje pravni sistem i ljudska prava u Britaniji, ili su u raspadu kao zatvorski, obrazovni, zdravstveni, policijski, bar prema izveštavanju svetskih medija.

Karadžić zatvorsku kaznu služi u zatvoru Albani na ostrvu Vajt, a reč je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Petronijević: Karadžić nije samo na izdržavanju kazne, već je u Britaniji u izgnanstvu

Član tima odbrane prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević upozorio je da je priroda presude Karadžiću promenjena i da on u Velikoj Britaniji više nije samo na izdržavanju kazne, već je i u izgnanstvu.

"U dispozitivu presude piše da je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora. To ne znači da je on osuđen i na izgnanstvo i na jednu vrstu terora koji se nad njim sprovodi", rekao je Petronijević za Srnu.

Naveo je da i postupanje po Karadžićevoj tužbi protiv Vlade Velike Britanije zbog kršenja ljudskih prava, ilustruje u kakvoj se on poziciji nalazi, dodajući da britansko Ministarstvo pravde nije dozvolilo finansiranje tog postupka.

"Taj postupak Karadžić ne može sam da vodi i potrebna mu je stručna pomoć. Angažovali smo advokata u Londonu koji je našeg porekla, ali oni ne dozvoljavaju da se on finansira. Po zakonu to mora da se finansira iz budžetskih sredstava zemlje u kojoj se zatvorenik nalazi zbog povrede zatvorskih prava", pojasnio je Petronijević.

On je naveo da je jedno ročište već održano i da se Karadžić obratio video-linkom.

"Pošto nisu dozvolili da se angažuje branilac, onda je Karadžić morao sam da se brani. Toliko o njihovoj demokratiji. On je u izgnanstvu", ponovio je Petronijević.

"Velika Britanija ne ispunjava nijedan od uslova standarda predviđenih za izdržavanje kazne"

Ukazao je da Karadžića niko ne može da obiđe, da prvi predsednik Republike Srpske nema nikakvu pomoć i ne daju mu osnovne uslove za život.

"Britanski zatvori su pretrpani. Evo sada, kada su posle demonstracija uhapsili onih oko stotinu lica, nisu imali gde da ih smeste. Dakle, oni (Velika Britanija) ne ispunjavaju nijedan od uslova i standarda predviđenih za izdržavanje kazne utvrđene pred međunarodnim sudovima", istakao je Petronijević.

AP Photo/Eric Risberg, File

 

On je naglasio da je Karadžić u Veliku Britaniju i odveden kao "ratni plen" na zahtev tadašnjeg ministra pravde Dominika Raba, podsetivši da su britanske jedinice učestvovale u potrazi i hvatanju Karadžića.

"Ima mnogo subjektivnih stvari koje kompromituju bilo kakvu objektivnost zemlje koja je potpisala sporazum da će u svemu po standardima omogućiti izdržavanje kazne", rekao je Petronijević.

Naveo je da se juče čuo sa Karadžićem i da je namera bila još dok je bio u Hagu da se krene sa revizijom presude, ali da njemu u zatvoru ne dozvoljavaju ni dostupnost materijalu, ni kompjuter na kome bi radio.

Karadžiću u Britaniji uskraćena i adekvatna zdravstvena zaštita

Petronijević je ukazao da su Karadžiću u Velikoj Britaniji uskraćivali i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, te da je on imao više kriza, a jedna bi bila zamalo fatalna da nisu reagovali na vreme i da se nije digla medijska gužva u vezi sa tim.

"Reagovala je predsednica Mehanizma i onda su mu brže bolje dali lekove koji su mu bili uskraćeni više od dve nedelje. To su lekovi koji su redovni za akutne bolesti koje Karadžić ima", pojašnjava Petronijević.

Ono što je dešava Karadžiću, kaže Petronijević, pravilo je postupanja prema Srbima optuženim za ratne zločine, a Srbija i Republika Srpska morale bi više da se angažuju po tom pitanju. Petronijević je naglasio da zna da su i Srbija i Republika Srpska u strahovitim problemima i pritiscima, kako onim zvaničnim, tako i nezvaničnim, što se vidi i po učestalim posetama diplomata iz NATO-a i CIA, koje su, kako je rekao, ponajmanje diplomatske.

"To su strahoviti pritisci koji sad trpe Srbija i Republika Srpska, ali i postupanje prema optuženim Srbima je sastavni deo pritisaka, ne na njih same već na Srbiju, Srpsku i srpske nacionalne interese", naveo je, između ostalog, Petronijević.

Ponovio je da neposrednu torturu trpe i Karadžić i general Ratko Mladić, svi zatvoreni Srbi i njihove porodice, ali da je to i sastavni deo pritisaka kojim su izložene Srbija i Republika Srpska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija