Region

Helikopter iz Srbije i dalje na raspolaganju Republici Srpskoj: Letelica će iz Banjaluke biti prebačena u Hercegovinu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

09:00

Helikopter iz Srbije i dalje na raspolaganju Republici Srpskoj: Letelica će iz Banjaluke biti prebačena u Hercegovinu
Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Republici Srpskoj je i dalje na raspolaganju helikopter Srbije koji će danas iz Banjaluke biti prebačen u Hercegovinu, a u pripravnosti je i helikopter RS, tako da oba mogu da polete u roku od deset minuta ukoliko bi se negde pojavio požar, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Prema njegovim rečima, požar na Tjentištu se mogao lokalizovati i štete bi bile nemerljivo manjih razmera da je dozvoljena pomoć Srbije i da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva.

Kusturić je naglasio da su "i tada nadljudskim naporima, rizikujući svoje živote, sprečili veće posledice od požara", prenosi RTRS.

"Duša me boli kad sad vidim Tjentište, kad znam da se to moglo sprečiti. Da se taj požar proširio na prašumu Perućicu, izgorelo bi sve. Odgovorno tvrdim, kad se pojavio požar na području NP Sutjeska, ja sam u prvom izviđanju video da mi sa svojim kapacitetom jednog helikoptera koji nosi tonu vode i kapaciteta koje imaju Oružane snage (jedan helikopter koji nosi tonu i jedan koji nosi 450 litara vode) da nema šanse da ugasimo taj požar", rekao je Kusturić.

Kusturić je izrazio zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske na tome što je sve što im je trebalo bilo rešavano u trenutku, a i rukovodstvu Srbije na tome što su držali helikopter u pripravnosti.

"Helikopter koji je Srbija poslala je jedan od dva-tri najboljih helikoptera za gašenje požara na svetu koja postoje. Taj helikopter je Srbija davala iako je imala ružne poruke od pojedinaca iz Sarajeva", istakao je Kusturić.

Euronews Srbija je ranije pisao o velikoj ulozi helikoptera iz Republike Srbije u gašenju požara u Bileći i NP Sutjeska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa