Politika

Ističe rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola na KiM: Podneseno 6.325 zahteva, najavljene kazne od 500 do 1.500 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

14:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu i Metohiji danas u 16 sati ističe rok koji su kosovske vlasti dale za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske. Onima koji to ne učine kosovska policija preti kaznama od 500 do 1.500 evra, a prema informacijama koje su trenutno dostupne ukupno je podneto 6.325 zahteva širom Kosova.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, podsetimo, odlučilo je početkom maja da pokrene proceduru prelaska sa srpskih vozačkih dozvola za građane na KiM na kosovske. Odluka je stupila na snagu 9. maja, a prvobitni rok je bio 9. avgust. To je naknadno produženo na 23. avgust, a kosovski ministar Dželjalj Svečlja tada je rekao da je uzeo u obzir zahteve građana, ali je upozorio da će po isteku tog roka postupiti po "relevantnom zakonu" koji je na snazi.

Reč je, inače, o dozvolama koje su izdavale Policijske uprave Kosovska Mitrovica, Priština, Peć, Uroševac, Prizren i Gnjilane. Na njima, kako piše Kosovo online, istovremeno stoji i srpski grb i naziv PU nekog grada sa Kosova, što je za vlasti u Prištini nepoželjan dokument.

Kako je ranije javila dopisnica Euronews Srbija sa Kosova, dozvole su mogli da zamene svi oni koji su vozački ispit položili u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i u Srbiji posle 10. juna 1999. godine. 

Dokumentacija koju su građani, uz zahtev, morali da dostave Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Lekarska uverenja se ne prihvataju iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Koliko je zamenjenih dozvola?

Ukupno 6.325 zahteva podneto je do sada širom Kosova za zamenu srpske vozačke dozvole na kosovsku, potvrđeno je za Euronees Srbija.

Najviše zahteva podneto je na Severu Kosova – 5.547. U Leposaviću je podneto 1.944 zahteva, 1.536 u Severnoj Mitrovici, 940 u Zubinom Potoku i 1.154 zahteva u Zvečanu.

Što se tiče juga, prema podacima u koje je Euronews Srbija imao uvid, u Dečanu i Đakovici podnet po jedan zahtev, u Gnjilanu 51, u Dragašu 8, u Istoku 20, Kačaniku 1, u Kosovu Polju 9, Kamenici 100, u Južnoj Mitrovici 85, u Lipljanu 15, u Novom Brdu 18, u Obiliću 31, u Orahovcu 11, u Peći 39, Podujevu 1, u Prištini 11, u Prizrenu 29, u Srbici 6, u Štimlju 1, u Štrpcu 70, u Vitini 9, Vučitrnu 19 i u Gračanici 215.

U nekoliko opština nije podnesen nijedan zahtev.

Najavljeno kažnjavanje

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani kaže da se posle 23. avgusta "ilegalne" dozvole neće tolerisati i da će se njihovim vlasnicima, ako se zateknu u vožnji, najverovatnije pisati kazne od 500 do 1.500 evra. Iz kosovske policije kažu i da će do 27. avgusta samo opominjati vozače

Euronews Srbija

 

On pojašnjava da su sporne dozvole koje su izdate, kako kaže, od strane "paralelnih struktura", dok ostale, izdate u Srbiji nisu problem.

"Ne pričamo o srpskim vozačkim dozvolama već o onim koje su izdate od strane paralelnih, ilegalnih struktura. Takav dokument tretiramo kao da ne postoji i to za nas znači da vozač nema vozačku dozvolu. U tim slučajevima će se najverovatnije pisati kazna od 500 do 1.500 evra. Zatim, vozač može da pozove nekoga ko ima ispravnu dozvolu da preuzme kola ili da kola skloni sa puta", rekao je Eljšani za Kosovo online.

Beograd i Priština su u okviru dijaloga o slobodi kretanja kojim posreduje EU postigli dogovor o priznavanju ličnih dokumenata, ali u njemu nije precizirano šta će biti sa onima koje za gradove na Kosovu izdaju institucije u centralnoj Srbiji. Priština je to protumačila tako što ih je proglasila nelegalnim i nevažećim. Dokumenta izdata u gradovima van Kosova i Metohije, kao i registarske tablice, kosovske institucije smatraju validnim.

"To je samo jedan čin koji je u maniru Samoopredeljenja i ove vlasti koja želi da nekako pokaže silu pre nego da reši probleme građana i da nekako taj suverenitet na Severu zaokružuje kroz neke malo ekstremnije korake i kroz poruke koje šalje lokalnom stanovništvu da je zakon i pravda u rukama vlasti u Prištini", rekao je Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa".

On ističe da nemaju svi građani na severu Kosova kosovske lične karte, kosovska dokumenta, pa samim tim i ne mogu da uzmu kosovsku dozvolu i dodaje da je upitno kako će se ti građani kretati u narednom periodu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija