Politika

Antikorupcija na lokalu: Borba prtiv korupcije obavezna na putu ka EU, ali ima li pomaka?

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević/Euronews Srbija

22/08/2024

-

12:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Antikorupcijski planovi i antikorupcijska tela, sredstva za borbu protiv korupcije na nivou lokalnih samouprava, za većinu opština i gradova u Srbiji ostaju "mrtvo slovo na papiru" i godinama neispunjena obaveza. Iako je to jedan od uslova i za napredak u procesu evropskih integracija, neke opštine i gradovi nikada nisu ni počeli njihovu izradu.

Podaci Agencije za sprečavanje korupcije pokazuju – 116 lokalnih samouprava od 145 ispunilo je svoju obavezu i formiralo antikorupcijske planove, a među onima koje nisu su Beograd i Niš. 

Dok su svega 42 lokalne samouprave formirale tela koja bi trebalo da prate njihovo sprovođenje.

Uprkos formiranju antikorupcijskih tela i planova, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja navodi da nema pomaka u borbi protiv korupcije. 

Euronews Srbija

Zoran Gavrilović, BIRODI

"Ideja ja da Srbija dobije u 145 gradova i opština takozvane fabrike integriteta koje će pomoći Srbiji u borbi protiv korupcije. Šta to znači konkretno? Srbija je donela sve zakone, napravila sve institucije, a mi i dalje padamo na međunarodnim listama koje mere borbu protiv korupcije", kaže za Euronews Srbija Gavrilović.

Bez posvećenosti na lokalu 

Gavrilović pojašnjava da bi planovi trebalo da imaju 17 oblasti, poput na primer javnih nabavki, javno-privatnog partnerstva, finansiranja medija i civilnog društva, sukoba interesa, zaštite uzbunjivača...

Naglašava i da bi tela trebalo da budu sastvljena od građana sa integritetom, koji bi pratili da li se plan poštuje. 

Međutim, za neke opštine to zvuči utopijski, je kako ističe Miloš Pavković iz Centra za evropske politike - loklani čelnici nisu pokazali volju da se pozabave ovim problemom. 

Euronews

Miloš Pavković, Centar za evropske politike

"To je veoma poražavajuća činjenica zato što je u okviru napora za članstvo Srbije ka Evropskoj uniji i da bi se dobila ta pozitivna procena za poglavlje 23 je neophodno završiti ovaj proces u potpunosti, a čini mi se da jedinice lokalne samouprave do sada nisu pokazale dovoljnu zainteresovanost i dovoljnu ozbiljnost da se ovom procesu i posvete", objašnjava za naš medij Pavković.

Zašto se ne posvećuju, ne navode razloge, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije. 

Sve u rukama lokalnih samouprava 

Deo njih navodi da će to učiniti u narednom periodu, dok je obrazloženje za neformiranje i epidemiološka situacija, odnosno korona, kao i promena organa u lokalnoj samoupravi, odnosno izbori.

U skladu sa navedenom aktivnošću iz Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23, Agencija prikuplja podatke o usvajanju LAP (lokalnog antikorupcijskog plana) i formiranju tela za praćenje sprovođenja LAP. 

Google Maps

Agencija za sprečavanje korupcije

Obaveza svih JLS (jedinica lokalne samouprave) je da usvoje svoje LAP i obrazuju telo za praćenje njihovog sprovođenja. 

Telo za praćenje sprovođenja LAP treba da prati primenu, odnosno sprovođenje navedenog dokumenta.

Što se tiče reagovanja, Agencija nema zakonsku nadležnost da reaguje prema lokalnim samoupravama koje svoje obaveze nisu ispunile. Stoga, odluka, a pre svega volja ostaje u rukama lokalnih vlasti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija