Politika

Starović na obeležavanju 110 godina Cerske bitke: Cer je naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

17:57

Starović na obeležavanju 110 godina Cerske bitke: Cer je naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve
Starović na obeležavanju 110 godina Cerske bitke: Cer je naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve - Copyright TANJUG/MINRZS

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanik predsednika Srbije Nemanja Starović danas je na obeležavanju 110. godišnjice od Cerske bitke podsetio da se na padinama Cera te 1914. godine pisala i zlatnim slovima ispisala vojna istorija ne samo Srbije već i Evrope.

"Pobeda na Ceru sa pravom je upisana zlatnim slovima u istoriju, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope. Period od 1914. do 1918. godine ostao je upamćen kao vreme velikog stradanja, ali i vreme najvećeg herojstva i neprolazne slave", rekao je Starović.

TANJUG/MINRZS

 

Ministar je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je srpski vojnik to herojstvo dokazao u brojnim bojevima na kojima su srpski gorostasi ostavili svoje grobove kao večnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo, prožeto rodoljubljem i hrabrošću na koje smo i danas ponosni.

"Klanjajući se senima Cerskih junaka, moramo dokazati da smo spremni da i budućnosti odbranimo interese srpskog naroda i Republike Srbije bez obzira na izazove koji su pred nama", rekao je ministar i dodao da je ubeđen da osnaženu i preporođenu srpsku vojsku, danas vode oficiri i vojnici koji se napajaju istim onim duhom kao i njihovi slavni preci koji su proneli slavu srpskog oružja na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, Veterniku i ostalim  bojištima Velikog rata.  

TANJUG/MINRZS

 

Naša armija se danas, kako kaže, ne vodi putem destrukcije kako su to neki hteli i planirali posle 2000. godine, već je moćna sila odbrane opremljena sa najsavremenijim oružanjem kako bi bila garant stabilnosti i sigurnosti Srbije.

"Cerska pobeda je potvrda naše spremnosti da branimo otadžbinu, Cer je naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve", naveo je on.

TANJUG/MINRZS

 

Veliki pravoslavni praznik Preobraženje, kao da je tada najavio i preobraženje srpskog vojnika u div junaka koji je sa nesalomivom voljom branio svoju kuću i polja. 

"I danas, kada se Srbija uspešno preobražava i napreduje na svakom polju, mi iz njihovog podviga crpimo snagu da nastavimo putem privrednog i sveukupnog jačanja naše države", naveo je Starović. 

Poraz koji je Austrougarska pretrpela te 1914. godine bio je težak udarac za moral i prestiž njene vojske, koju je za nepunih pet meseci dva puta do nogu potukao vojnik kako su oni videli "male Srbije", rekao je Starović i naglasio da ta lekcija treba da bude nauk i onima koji danas maštaju o destabilizaciji i smanjenju Srbije.

TANJUG/MINRZS

 

Starović je dodao i da mi, potomci pobednika iz Prvog svetskog rata, imamo zadatak i obavezu da se zapitamo kakve poruke i putokaze možemo da izvučemo iz njihovog podviga, bez sumnje, najslavnijeg naraštaja u našoj istoriji i da im zato u osvit obeležavanja 110 godišnjice od Cerske bitke - događaja od presudnog značaja za čitavo čovečanstvo poručujemo da ih nismo i nikada nećemo zaboravili.

Starović je podsetio da se pre 110 godina, na padinama Cera, pisala vojna istorija Srbije i Evrope. 

"Ratni sokolovi sa Habzburškog dvora, posle godina čekanja, u leto 1914. godine, dobili su svoju šansu da krenu, u kako su planirali, kaznenu ekspediciju protiv države koja se drznula da se bori za svoja prava i pravdu", dodao je Starović i naglasio da su takvi planovi i namere proizvele prvi dokumentovani genocid kroz koji je prošao srpski narod u XX  veku.

TANJUG/MINRZS

 

Starović je podsetio da je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u Proklamaciji o ratu krajem jula 1914. godine između ostalog naglasio da Srbin, kad je složan, može pobediti mnogo većeg protivnika. 

"Posvedočimo još jedanput, da se Srbin ume žrtvovati za svoju Otadžbinu i obilićkim požrtvovanjem odbraniti je pred brojnim, oholim neprijateljem. Srbi, branite svom snagom svoje ognjište i srpsko pleme", podsetio je Starović u govoru.  

Stihovi naše himne, "Sloga biće poraz vragu" kao da su bili opomena i lekcija ondašnjem ali i sadašnjem naraštaju šta se mora raditi u vremenima velikih lomova i izazova.

TANJUG/MINRZS

 

Prekaljena i iskustvom obogaćena u Balkanskim ratovima, predvođena sposobnim komandantima, a istovremeno svesna da brani nacionalnu nezavisnost, srpska vojska se odlučno spremala za odbranu svog naroda i otadžbine.

Ministar je podsetio da je prvi udar soldateske Bečkog dvora bio u Mačvi, kada su austrougarske jedinice, prešle reku Drinu i izvršile stravične zločine nad srpskim civilima u Šapcu, Loznici, Osečini i Krupnju. 

"Srpska vojska pod komandom Stepe Stepanovića je silovito odgovorila na ovu bezumnu agresiju i posle devet dana krvavih borbi ostvarila veliku pobedu u Cerskoj bici 24. avgusta 1914. godine", rekao je on i naglasio da je na samom početku rata srpska vojska bila neopravdano potcenjena kako od strane neprijatelja, pre svega Austrougarske, tako i od samih saveznika iz Antante. 

"Zato i ne čudi zaprepašćenje i iznenađenje evropske i svetske javnosti na samom kraju te prve ratne godine, kada je već prežaljena Srbija odnela nadljuske pobede nad brojčano i tehnički nadmoćnijom austrougarskom armijom", naveo je ministar.
 

Komentari (0)

Srbija