Politika

Nezaobilazno pitanje srpske politike - izborni uslovi: Preporuke ODIHR "na čekanju", radna grupa na "letnjoj pauzi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

19:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Već pet godina pitanje izbornih uslova nalazi se na dnevnom redu srpske političke scene. Izbori održani u decembru 2023. i u junu 2024. samo su produbili nepoverenje između političkih aktera kada je reč o ovoj temi. Radna grupa osnovana sa ciljem da unapredi izborni proces preko leta se nije sastajala što je otvorilo pitanje ima li problema u njenom radu.

Čak 25 preporuka ODIHR-a za unapređenje izbornog procesa i dalje su na čekanju zbog nezvanične letnje pauze u radu radne grupe. Iz opozicije navode da će se sastanci nastaviti na jesen, ali da nije tajna da u njenom radu postoje veliki problemi jer vlast nema iskrenu želju da suštinski popravi izborne uslove.

"Mi ne želimo da budemo saučesnici SNS-u da on obmanjuje ODIHR, OEBS, EU i slično tako što će oni da usvoje neku gomilu zakonskih rešenja koja formalno poboljšavaju izborne uslove, ali suštinski ne menjaju stvar. Ako se ne bude zadiralo u birački spisak i u to ko glasa i pod kojim uslovima, onda to neće biti nikakva velika, suštinska promena izbornih uslova i mi u tome nećemo da učestvujemo", rekao je Filip Tatalović iz Demokratske stranke. 

Iz vlasti odgovaraju da su dobru volju pokazali već u maju kada su ispunili zahtev opoziije o spajanju izbora i onemogućavanju glasanja biračima koji su 11 meseci pre junskih izbora promenili prebivalište.

U nastavku rada kažu da će, kao i do sada, biti otvoreni za sve predloge opozicije.

"Njihove optužbe ne samo da nisu osnovane, one prosto ne razumem na čemu se baziraju. Govore o brzini, a govorili su da navrat nanos menjamo Zakon o jedinstvenom biračkom spisku zbog izbora u junu, oni su insistirali na tome, sada pričaju da je nešto sporo. Očigledno teško možemo da im udovoljimo, ali apsolutno pokazujemo spremnost i sluh za sve njihove predloge i naravno tu smo da razgovaramo", rekao je Uglješa Marković iz Socijalističke partije Srbije.

Zbog dinamike političkog života u koji je uplivala tema litijuma, deo opozicije već je zatražio vanredne izbore, a vlast odgovorila da ni ta opcija nije isključena. Sve se češće pominje i mogućnost izjašnjavanja građana na referendumu, pa kada se ponovo bude sastala, Radna grupa za unapređenje izbornog procesa, po svemu sudeći, moraće da radi brzo da bi se poverenje u glasanje vratilo i kod dela građana i kod dela političkih aktera.

Nenadić: Veoma mali broj članova iskoristio mogućnost da iznese predloge

Nemanja Nenadić iz Transaparentnosti Srbija i predsednik Radne grupe za unapređenje izbornog procesa potvrdio je za Euronews Srbija da se radna grupa nije dugo sastajala, a na poslednjem sastabku koji je održan nakon junskih izbor data je nova prilika svim članovima radne grupe da dostave nove ili izmenjene predloge.

Euronews TV

"Veoma mali broj članova je to iskoristio. Predstavnici stranaka vladajuće većine nisu faktički dostavili neke predloge za izmene pojedinih propisa, tako da su na stolu oni predlozi koje su dostavile nevladine organizacije i nekoliko opozicionih stranaka. Međutim ono što se iskristalisalo i kroz sastanke je da postoje prioriteti i to je nešto što se čini da je da se vlast slaže, tako da ono što očekujem je da bi u septembru trebalo da se na radnoj grupi nađu nacrti izmene i dopune Zakona o biračkom spisku kako bi se udovoljilo tom jednom od ključnih zahteva koji je postavljen pred Srbiju", rekao je on.

Kako kaže, drugi zakon koji će prioritetno biti stavljen i na radnu grupu, a nada se i pred skupštinu, je Zakon o sprečavanju korupcije koji je bitan zbog funkcionerske kampanje.

Kada je reč o mogućnosti raspisivanja novih izbora ili referenduma, Nenadič kaže da su vanredni izbori u Srbiji "pravilo, a ne izuzetak".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija