Politika

Kakve veze imaju položaj Albanaca na jugu Srbije i izbori na Kosovu i Metohiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, B. Gigović Grubić

14/08/2024

-

14:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na početku ove sedmice Albanci su održali protest u Bujanovcu. Narodni poslanik Šaip Kamberi tada je izjavio da je njihov položaj loš, da se ne poštuju njihova prava, da su diskriminisani i nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama. On je naglasio da će od septembra biti intenzivirana slična okupljanja, ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih. Odmah je reagovalo Koordinaciono telo Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Kamberijeve navode okarakterisalo je kao netačne, a protest kao zloupotrebu Albanaca sa juga Srbije u cilju izazivanja novih tenzija i destabilizacije regiona.

Naime, u ponedeljak je održan protest u organizaciji Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), sa koga je pored ostalog zatraženo "zaustavljanje pasivizacije prebivališta albanskih građana", kao i njihovo veće prisustvo u državnim institucijama i preduzećima. Zatraženo je i priznavanje diploma sa fakulteta na Kosovu kao i udžbenici na maternjem jeziku za učenike srednjih škola.

Protest je održan dve nedelje nakon smene vlasti u Bujanovcu i odlaska u opoziciju koalicije albanskih stranaka koje vode Nagip Arifi, Šaip Kamberi i Šćiprim Musliju.

FoNet/ Ljiljana Stojanović

 

Nakon protesta oglasilo se koordinaciono telo Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, te su u saopštenju naveli:

"Plan u sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila u junu 2013. godine i koji je predviđao razgovore sa albanskim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca, prekinut je od strane Rize Haljimija, tadašnjeg narodnog poslanika u Skupštini Srbije, koji je predstavljao političke predstavnike Albanaca, u novembru iste godine", navodi se u saopštenju.

Uprkos više bezuspešnih poziva Vlade Srbije za nastavak dijaloga, dodaje se, preko Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Albanci nisu odgovorili, ali je u međuvremenu sagrađeno vanbolničko porodilište u Preševu i zgrada Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu 2015. godine, što su bili njihovi zahtevi iz Plana u sedam tačaka.

"Pravi razlog je da se ponovo aktualizuje pitanje Albanaca na jugu centralne Srbije"

Komentarišući razloge protesta, nekadašnji diplomata Zoran Milivojeć, kaže da postoji nekoliko glavnih, te da je prvo - da se ponovo aktualizuje pitanje juga centralne Srbije i Albanaca na jugu, odnosno preševska dolina.

"Prvi razlog je da se aktivira ta priča. Drugo je da se ponovo vrati tema internacionalizacije, dakle juga Srbije i albansko pitanja u Srbiji... Ključno je i otvaranje albanskog pitanja u centralnoj Srbiji, da tako kažem, sa pokušajem da se, izvrši pritisak i na kosovsko pitanje i da se tim amortizuje srpsko pitanje na Kosovu i Metohiji, sever Kosova i sve ono skupno", rekao je Milivojević za Euronews Srbija.

Protest Albanaca na jugu Srbije, prema mišljenju istraživača Centra za evropske politike Miloša Pavkovića, i te kako ima veze sa predstojećim izborima na Kosovu.

"Prosto Aljbin Kurti koristi to, koristi definitivno za svoje političke poene i za predstavljanje izbora, parlamentarne izbore na Kosovu, jer njemu su glasovi dijaspore dosta bitni i dosta ljudi koji žive u preševskoj dolini, Albanaca, imaju paralelno prebivalište i adresu i na Kosovu i mogu da glasaju parlamentarnim izborima", kaže za Euronews Srbija Pavković.

Kurti, dodaje Pavković, ima tu ambiciju da bude na neki način lider Albanaca, ne samo na Kosovu, već i u širem regionu.

"Dakle, videli smo da njegova stranka politički počela da deluje i u Severnoj Makedoniji, ima tu dosta uticaja i na Albance koji žive u preševskoj dolini, pre svega zato što oni imaju dobre veze i čvrste veze sa Kosovom i to, da kažemo, podržava dodatno protest Albanaca u Srbiji", ističe sagovornik Euronews Srbija.

Ipak, kako dodaje, situacija na jugu nije sustinski crno-bela.

"Postoje problemi sa kojima se albanska zajednica suočava na jugu Srbije, počevši od, naravno, ekonomskih problema, ali ono je dve ključne stvari koje se one često pozivaju, to je pasivizacija adresa koja je bila izražena u zadnjih godinu od dve dana, na šta se Albanci žale i problem  udžbenika na albanskom. To su dve stvari koje muče albansku zajednicu i u kojoj, da kažemo,  nema previše razumevanja od strane srpske vlade", napominje Pavković.

O statusu Albanaca na jugu Srbije govorio je za Euronws Srbija i direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, koji je podsetio da su oni pre nekoliko godina bojkotovali popis stanovništva.

"Došao je najfamozniji popis koji su Albanci bojkotovali iz političkih razloga, više brinući o statusu Kosova nego o svom, i naravno nisu izašli na izbore", podsetio je Janjić.

O intenziviranju protesta u septembu, Janjić kaže da je Kamberi to već najavljivao, a dodaje da je rešenje da "Vlada Srbije izradi nužne promene, da vodi dijalog s Kamberijama, a ne rat".

Više o gostovanju i ovoj temi, pogledajte u videu na početku teksta.

Kamberi: Tražimo potpunu integraciju

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik Šaip Kamberi, rekao je u izjavi za Euronews Srbija, da oni traže potpunu integraciju Albanaca u državne institucije, počevši od lokalnog nivoa.

"Bilo je nekih ponuda da se nam da mesto nekog državnog sekretara, ali nema smisla da neka manjina bude figurativno prisutna u vladi, a pripadnici te manjine nisu prisutni u državnim institucijama koje deluju na lokalnom nivou. Mislim da kredibilitet tih institucija u jednoj multietničkoj opštini, u multietničkom regionu, osetljivom regionu, zavisi i od prisustva i participacije nacionalnih manjina. Ali evo, nažalost, 23 godine političke borbe mi ne uspevamo da postignemo taj osnovni cilj, to je integracija", rekao je Kamberi za Euronews Srbija.

Kamberi je dodao da je Republika Srbija država koja je u procesu integracije u Evropskoj Uniji, kao i da "ona treba da ispoštuje standarde dobre volje Europske Unije".

"Novih protesta će sigurno biti tokom septembra i mi se nećemo zaustaviti, kombinovaćemo  delovanje i preko protesta i institucionalno", naveo je.

O čemu je još govorio Kamberi poslušajte u videu ispod:

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija