Politika

U Bujanovcu održan protest Albanaca zbog "diskriminacije", zahtevaju veća prava

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

16:03

U Bujanovcu održan protest Albanaca zbog "diskriminacije", zahtevaju veća prava
U Bujanovcu održan protest Albanaca zbog "diskriminacije", zahtevaju veća prava - Copyright FoNet/ Ljiljana Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

U Bujanovcu je danas održan protest u organizaciji Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), sa koga je pored ostalog zatraženo "zaustavljanje pasivizacije prebivališta albanskih građana", kao i njihovo veće prisustvo u državnim institucijama i preduzećima.

Kako prenosi portal Bujanovčke, zatraženo je priznavanje diploma sa fakulteta na Kosovu kao i udžbenici na maternjem jeziku za učenike srednjih škola.

Portal navodi da je skup protekao bez incidenata u prisustvu nekoliko stotina građana koji su nosili zastave Albanije i SAD i transparente među kojima "Stop pasivizaciji", "Hoćemo udženike na albanskom"...

Na skupu je pročitana i deklaracija kojom se traži sprovođenje sporazuma potpisanih između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, a posebno deo koji se odnosi na njihovu integraciju, prenose Bujanovčke.

Narodni poslalnik iz Bujanovca Šaip Kamberi imao je primedbe da se ne priznaju prava Albanaca koja se odnose na diplome, prebivališta i integraciju.

Predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu izneo je tvrdnju da su od 24 manjinske zajednice u Srbiji Albanci u najgorem položaju i od međunarodne zajednice zatražio da sagleda njihove zahteve.

Protest je održan dve nedelje nakon smene vlasti u Bujanovcu i odlaska u opoziciju koalicije albanskih stranaka koje vode Nagip Arifi, Šaip Kamberi i Šćiprim Musliju.

Skupština opštine Bujanovac izabrala je 30. jula za novog predsednika opštine Arbera Pajazitija iz Fronta za promene (FZP).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija