Politika

Drecun: Most preko Ibra važan Albancima kao dokaz da kontrolišu sever Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

21:13

Drecun: Most preko Ibra važan Albancima kao dokaz da kontrolišu sever Kosova i Metohije
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun izjavio je danas da su nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvori most preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici sastavni deo njegove politike proterivanja Srba i svih srpskih institucija sa severa KiM i dokazivanje da je on sever Kosova potpuno integrisao u lažnu državu Kosovo.

Drecun je Tanjugu rekao da taj most uopšte nije bitan Albancima za saobraćaj, već kao simbol da su oni uspostavili punu kontrolu nad severom Kosova i da zato ne odustaju od toga.

"Tako da će Kurti reći: 'Sve što sam obećao to sam i učinio', što mu podiže rejting kod mnogih Albanaca, posebno mladih", rekao je Drecun Tanjugu.

On je istakao da je značaj Mosta na Ibru isključivo u simboličkom smislu, i da upravo zbog toga strahuju stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice.

Drecun je objasnio da postoje još dva mosta na Ibru, kod Bošnjavske Mahale i u  Suvom Dolu i da se na oba saobraćaj nesmetano odvija, a da pored toga postoji most koji ide magistralom koja vodi do administrativnog prelaza Jarinje.

"Međutim, most na Ibru koji spaja južnu sa severnom Kosovskom Mitrovicom je bio veoma značan zbog toga što su nakon dolaska međunarodnih snaga, Albanci masovno, desetine hiljada njih, ekstremista posebno, pokušali da na silu pređu taj most da bi jednostavno najurili Srbe iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Oni su želili da zauzmu i da pokažu da oni kontrolišu i severni deo Kosova", rekao je Drecun.

Tanjug

 

Naglasio je da je bilo pucnjave i da je nekoliko ljudi ubijeno, da su dejstvovali i snajperskim puškama, a da su, nakon toga, izvodili još neke pojedinačne napade upravo preko tog mosta i bacali eksploziv u susedni kafić, napadali Srbe noževima, pa bežali, vraćali se preko tog mosta.

"I to je zapravo most koji je uneo veliki strah srpskom narodu i koji je doživljen kao glavno mesto gde Albanci nastoje da silom zauzmu severni deo Kosovske Mitrovice. I ta percepcija dalje postoji. I on nije uopšte bitan za saobraćaj Albancima, ali oni žele da formalno pokažu da je taj most otvoren, da su oni uspostavili punu kontrolu nad severom Kosova i ne odustaju od toga",  poručio je Drecun.

S druge strane, dodao je, za Srbe je to opasnost od proterivanja, doživljavaju otvaranje mosta kao izuzetno visok rizik za sopstvenu bezbednost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija