Politika

Petković o otvaranju mosta na Ibru: Kurti želi etnički čisto Kosovo, očišćeno od Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2024

-

20:23

Petković o otvaranju mosta na Ibru: Kurti želi etnički čisto Kosovo, očišćeno od Srba
Tanjug/Jovana Kulašević - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je danas na najnovije izjave premijera vlade u Prištini, Aljbina Kurtija, koji je govorio o mogućnosti ponovnog otvaranja mosta na Ibru.

On je o ovim najavama rekao da je jasno da Kurti želi rat i izazivanje sukoba sa dalekosežnim posledicama, te da se nada da će svima biti jasno ko je Aljbin Kurti.

"Najnovija izjava Aljbina Kurtija da most na Ibru mora biti otvoren i da o toj temi nema razgovora, jasno pokazuje da Kurti jedino što želi jeste rat i izazivanje sukoba sa dalekosežnim posledicama. Nadam se da je sada svima jasno, posebno u međunarodnoj zajednici, ko je Aljbin Kurti - balkanski piroman, koji žudi za sukobom i izazivanjem haosa u regionu!", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Petković je još jednom ponovio i da dijalog nikada nije interesovao Kurtija, a naročito ne ZSO, te da je politika Kurtija etnički čisto Kosovo, bez Srba.

"Kurtija nikada dijalog nije ni interesovao, a naročito ne ZSO, jer njegova politika je etnički čisto tzv. Kosovo, očišćeno od Srba. Za poslednje dve godine Kurti jedino što je radio i što čini i danas su nasilni i jednostrani potezi koji imaju za cilj proterivanje i progon srpskog naroda sa KiM", smatra on.

Euronews Srbija

 

Direktor Kancelarije je još jednom podvukao da je ponovno otvaranje mosta na Ibru bezbednosna pretnja, a takođe i da Kurti "najstrašnije gazi po dijalogu i ideji normalizacije".

"Jednostrano otvaranje mosta je sa bezbednosnog aspekta izuzetno opasan potez kojim Kurti želi da dovede do sukoba. Čak i u danu kada zvaničnici SAD, ali i danima unazad i drugi članovi Kvinte, kao i EU i KFOR, jasno upozoravaju da pitanje mosta jedino može da se reši u dijalogu u Briselu i nikako drugačije, Kurti najstrašnije gazi po dijalogu i ideji normalizacije", napisao je on i nastavio:

"Da li je u tome sam ili zapravo ima prećutnu podršku, najbolje će se pokazati na temi mosta. Može Kurti da donosi kakve god hoće odluke, ali dokle god je KFOR fizički prisutan na mostu i ne dozvoli njegovo otvaranje, most neće ni biti otvoren. Zato jedino možemo da se uzdamo u KFOR da će se držati svoje javno izgovorene reči i da neće dopustiti sprovođenje suludih i opasnih Kurtijevih ratnih planova", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija