Politika

Ambasador SAD u Prištini: Otvaranje mosta preko Ibra moglo bi da poveća bezbednosne rizike

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

18:25

Ambasador SAD u Prištini: Otvaranje mosta preko Ibra moglo bi da poveća bezbednosne rizike
Ambasador SAD u Prištini: Otvaranje mosta preko Ibra moglo bi da poveća bezbednosne rizike - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo povećati bezbednosne rizike i stvoriti mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema, kako za lokalnu zajednicu, tako i na vojnike Kfora.

''Smatramo da ovaj rizik povećava pretnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu“, rekao je Hovenijer, prenosi Koha.

On je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija uzeti u obzir ove zabrinutosti i razmotriti ih.

Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio da bi bilo kakva odluka o eventualnom otvaranju mosta na Ibru trebalo da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU. 

"U poslednjih nekolko dana, vrlo jasno smo izneli svoj stav kolegama na Kosovu na više nivoa, na više načina i preko mnogo partnera. Nije samo EU, već u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne angažuje u ovoj seriji kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i sprečiti nas da moramo da razmatramo kakve ćemo mere razmatrati da preduzmemo kao odgovor, ako se situacija ne promeni", rekao je Stano.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija