Politika

Radev imenovao Goricu Grančarovu-Kožarevu za predsednicu prelazne vlade

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

11:59

Radev imenovao Goricu Grančarovu-Kožarevu za predsednicu prelazne vlade
Radev imenovao Goricu Grančarovu-Kožarevu za predsednicu prelazne vlade - Copyright Bulgarian National Audit Office/bulnao.government.bg

veličina teksta

Aa Aa

U skladu sa Ustavom, predsednik Bugarske Rumen Radev imenovao je Goricu Grančarovu-Kožarevu, potpredsednicu bugarske Nacionalne revizorske kancelarije, za predsednicu prelazne vlade, saopšteno je danas iz kabineta predsednika.

Potvrđeno je da će predsednik Radev primiti danas Grančarovu-Kožarevu kako bi je ovlastio da formira prelaznu vladu, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

S obzirom na to da stranke u bugarskom parlamentu nisu uspele da postignu dogovor o redovnoj vladi nakon vanrednih parlamentarnih izbora 9. juna, bugarski Ustav nalaže da predsednik, nakon neuspešnog pokušaja da se formira vlada, treba da održi konsultacije sa parlamentarnim grupama, da imenuje prelaznu vladu na predlog prelaznog premijera i da zakaže nove izbore u roku od dva meseca.

Nakon što je Ustav izmenjen u decembru 2023. godine, predsednik ima nekoliko opcija da izabere prelaznog premijera: predsednika Narodne skupštine, guvernera ili zamenika guvernera Bugarske narodne banke, predsednika ili potpredsednika Nacionalne revizorske kancelarije, ili ombudsmana ili zamenika ombudsmana.

Komentari (0)

Srbija