Politika

Produžen rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola na KiM: Kakvo je raspoloženje među Srbima i kakve su im kazne zaprećene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2024

-

21:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske produžen je do 23. avgusta. Inače, do sada se više od 5.500 hiljada Srba prijavilo za zamenu. Oni nisu zadovoljni zbog toga, ali trenutno to moraju da urade javlja reporterka Euronews Srbija. Zamena košta od 20 do 50 evra, a srpske dozvole se fizički poništavaju.  

Početkom maja je kosovsko ministarsto unutrašnjih poslova odlučilo da pokrene proceduru prelaska sa srpskih vozačkih dozvola za građane na Kosovu i Metohiji na kosovske. 

Odluka je stupila na snagu 9. maja, a prvobitni rok je bio 9. avgust. To je sada produženo, najavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.  

Euronews

 

On je rekao da je uzeo u obzir zahteve građana, ali je upozorio da će se po isteku tog roka postupiti po "relevantnom zakonu" koji je na snazi. Inače, do sada se 5.588 Srba sa Kosova prijavilo za zamenu vozačkih dozvola.

Najavljeno kažnjavanje

Dopisnica Euronews Srbija javlja da je najavljeno da će za one koji ne zamene dozvole, posle 23. avgusta uslediti kažnjavanje i to novčanim iznosima od 500 do 1.500 evra, oduzimanjem dokumenata, ali i automobila. 

Kako je navela, ne zna se da li je to zaista po zakonu, a dozvole mogu da zamene svi oni koji su vozački ispit položili u nekadašnjoj Jugoslaviji ali i u Srbiji posle 10. juna 1999. godine. Vozači će svoja stara dokumenta dobiti nazad, ali će im ona biti fizički poništena.  

Printskrin/Tanjug video

 

Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse. 

Lekarska uverenja se ne prihvataju iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra.  

Dopisnica Euronews Srbija podseća da su već zamene srpske tablice kosovskim. 

Eljšani: Nema problema, samo tehičkih poteškoća

Zamenik komandanta Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je rekao za Euronews Srbija da je već konvertovano više od 5.000 vozačkih dozvola.  

"Nema nikakvih problema, Imamo nekih tehničkih poteškoća zato što ljudi praktično ne mogu nešto da rade", kratko je naveo.  

Kada je reč o raspoloženju građana, dopisnica Euronews Srbija navodi da Srbi sa Kosova i Metohije nisu voljni da konvertuju vozačke dozvole, ali da to jednostavno u ovom trenutku moraju da urade.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija