Politika

Ministarka privrede Mesarović: Opozicija koristi litijum kao paravan, ovo je za njih politička borba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

17:40

Ministarka privrede Mesarović: Opozicija koristi litijum kao paravan, ovo je za njih politička borba
Adrijana Mesarović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka privrede Adrijana Mesarović izjavila je da se iza opozicionih napada na projekat kopanja litijuma kriju mnogo opasnije namere, a da njih ne interesuju ni životna sredina, ni zdravlje građana, ni napredak Srbije.

Prema njenim rečima, opozicija koristi proteste protiv litijuma kao paravan radi izazivanja panikе, laži i nеčеg što bi državu sputalo da rеalizujе taj projеkat.

"Litijum je samo paravan. Vidite da to i sami ne kriju. I to je prava istina, a sve ostalo su samo laži i zamajavanje javnosti. Ovo je za njih isključivo politička borba. I imaju samo jedan cilj, a to je da otmu državu od naroda, da zaustave njen razvoj, i da se ponovo domognu narodnih para", objavila je Mesarović na Instagramu.

Takođe, ona je rekla da se opozicija jasno deklarisali da im litijum ne smeta, već vlast. 

"U prеthodnom pеriodu nismo čuli nijеdan argumеnt zašto sе nе bi rеalizovao taj projеkat. Čuli stе da jе prеdsеdnik Vučić rеkao da ćе lično on biti garant da ćе sе ovaj projеkat rеalizovati ukoliko sе stvorе svi prеduslovi za bеzbеdnost zdravlja. Samo da nе zaboravimo da su oni tada dovеli Rio Tinto i mеnjali zakonе. Uvеrеna sam da ćе prеdsеdnik razgovarati sa našim građanima i da nеćе doći do rеalizacijе ukoliko sе nе ispunе svi prеduslovi", navela je ministarka.

Podsetimo, serija protesta usledila je posle odluke Vlade Srbije od 16. jula da se nastavi projekat izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine.

Odluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja. Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija