Politika

Martinović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom značajan rezultat rada vlade

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

13:30

Martinović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom značajan rezultat rada vlade
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović kao najznačajnije rezultate u proteklih 100 dana od formiranja Vlade Srbije istakao je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom i održavanje kontinuiteta u isplatama podsticaja, subvencija i premija poljoprivrednim proizvođačima.

"Do sada je carina za naše poljoprivredne proizvode u Egiptu bila 40 odsto. Bili smo apsolutno nekonkurentni, jer je EU još pre nekoliko godina potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom. Njihovi proizvodi su ulazili na to veliko tržište od 110 miliona ljudi bez carine, a naši sa carinom od 40 odsto", rekao je Martinović za Tanjug.

Ministar je izdvojio i stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i to što je u prvih 100 dana ministarstvo raspisalo pet javnih poziva za finansijsku podršku poljoprivrednicima.

"Budžet za podsticaje, subvencije i premije je skoro 83 milijarde dinara. Za prvih 100 dana rada nove vlade raspisali smo pet javnih poziva i obrađeno je 99 odsto zahteva, odnosno skoro svi zahtevi su obrađeni i isplata kreće uskoro", rekao je Martinović.

Početkom juna ove godine, dodao je ministar, prilikom posete delegacije Republike Srpske Srbiji, potpisana su dva važna memoranduma o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srpske.

Što se tiče prioriteta za naredne četiri godine, on je izdvojio podršku domaćim poljoprivrednim porizvođačima, pre svega u oblasti stočarstva i naglasio da je rok za prijave u okviru javnog poziva za mere podrške u okviru programa IPARD 3 dva puta produžen.

"Nažalost, već decenijama imamo negativan trend kada je u pitanju stočni fond. Nemamo dovoljno goveda i svinja i moraćemo tu granu stočarstva da ojačamo. Takođe, ono što je navedeno i u ekspozeu premijera Vučevića, to je da jačamo prerađivačke kapacitete, da ne budemo zemlja koja izvozi sirovine, već i prerađevine", rekao je ministar.

Martinović je naveo i da su u uz veliku pomoć kabineta predsednika vlade vodili veoma intenzivan dijalog sa velikim brojem udruženja poljoprivrednika.

"Potpisali smo jedan detaljan sporazum sa sedam poljoprivrednih udruženja 22. jula, a sutra ćemo potpisati sporazum sa još tri udruženja koja se bave uzgojem goveda", rekao je Martinović.

Jačanje domaće poljoprivrede, kako zemlja ne bi zavisila od uvoza je još jedan prioritet koji postavlja Ministarstvo poljoprivrede, rekao je ministar.

"Ministarstvo poljoprivrede ima jednu veoma delikatnu ulogu - da zajedno sa našim poljoprivrednicima obezbedimo dovoljno hrane za građane Srbije, ali i za izvoz. To nije jednostavna stvar, jer se nalazimo na veoma izazovnom evropskom i svetskom tržištu hrane gde je konkurencija nemilosrdna, ali ako budemo radili zajedno, tu utakmicu možemo da dobijemo", poručio je ministar.

Važno je da Srbija ima dovoljno hrane, dodao je, pre svega strateški važnih poljoprvrednih proizvoda, imajući u vidu, kako je rekao, izazovna vremena u kojima živimo.

"Ratovi se vode ne tako daleko od Srbije i zato moramo da budemo spremni na neka dešavanja koja niko ne želi, ali moramo da se spremimo i za eventualno događaje koji su vanredni i zahtevaju hitnu intervenciju države. Zato je važno da imamo dovoljno hrane za naše građane", rekao je Martinović.

Ministarstvo je kadrovski konsolidovano, i popunjena su mesta pomoćnika ministra, direktora uprava, dodao je Martinović, a pre nekoliko dana vlada je postavila direktora Uprave za agrarna plaćanja, na osnovu zahteva Evropske komisije kako bi se nastavilo finansiranje u okviru programa IPARD 3.

"Vlada je postavila direktora Uprave za agrarna plaćanja, on više nije vršilac dužnosti direktora i to je važno, jer je to bio jedan od osnovnih uslova EK da sa Srbijom potpiše finanasijski sporazum vezan za IPARD 3. Sve te uslove smo ispunili i nadamo se da će taj sporazum biti potpisan i da ćemo krenuti u njegovu punu realizaciju, što će biti dodatna podrška našim poljoprivrednim proizvođačima", rekao je  Martinović.

Predstoji mnogo posla, zaključio je ministar, ali je dodao da je optimista jer je Vlada sastavljena od hrabrih i odlučnih ljudi.

Komentari (0)

Srbija