Društvo

Umereno toplo, smena sunca i oblaka, temperatura oko 30 stepeni: Stiže i novi toplotni talas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2024

-

07:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nova radna nedelja počinje uz umereno toplo vreme. Maksimalna temperatura danas i narednih dana oko 30 stepeni Celzijusa. U narednim satima bez kiše. Smenjivaće se sunce i oblaci, a UV indeks imaće umerenu do visoku vrednost, zbog nešto više oblaka, kaže meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević.

"Temperatura prijatna za leto. Maksimalna dnevna danas od 29 do 31 stepen. Kod meteoropata se može javiti promenljivo raspoloženje, glavobolja kao i reumatski bolovi. Pojačana koncentracija biće potrebna svim učesnicima u saobraćaju", navela je ona.

Kako kaže, umereno toplo biće do četvrtka, nakon toga počinje novi toplotni talas.

U utorak se očekuje i ređa pojava kiše, u pitanju je mala količina koja neće rešiti problem trenutne suše u Srbiji.

Ekstremna suša 

Osim u Srbiji, kako dodaje, ekstremna suša trenutno je i u Amazonu, koji je vlasnik jedne petine svetske slatke vode. Region je iskusio najveći broj požara u poslednje dve decenije, oko 25.000 požara u periodu od januara do jula, prema zvaničnom monitoringu.

"U Amazoniji požari su uglavnom izazvani ljudskim faktorom i koriste se za upravljanje pašnjacima. Ova situacija dovodi do suše širom Brazila, uključujući Pantanal, koji već pati zbog požara koji su izbili u poslednja tri meseca", kaže Lazarević.

Dodaje da su u nekoliko reka u jugozapadnom Amazonu nivoi vode su najniži ikada zabeleženi za ovaj period godine.

"Istorijski gledano, najsušniji meseci su avgust i septembar, zato su požari i krčenje šuma trenutno na samom vrhuncu. Do sada su najviše pogođene zemlje Bolivija, Peru i Brazil", zaključuje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija