Društvo

Za vikend predah od vrućina: Danas će biti vetra i kiše, od sutra se lagano vraćamo na tropske temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2024

-

08:30

Za vikend predah od vrućina: Danas će biti vetra i kiše, od sutra se lagano vraćamo na tropske temperature
Za vikend predah od vrućina: Danas će biti vetra i kiše, od sutra se lagano vraćamo na tropske temperature - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Priliv nestabilnog vazduha sa zapada juče nam je doneo naoblačenje, pljuskove praćene grmljavinom, ali i zahlađenje koje će obeležiti narednih nekoliko dana. 

U ranim jutarnjim satima severni predeli Srbije našli su se pod uticajem hladnog fronta što je uzrokovalo razvoj lokalnih grmljavinskih nepogoda i pojačan vetar u delovima Vojvodine. 

Kasnije tokom dana pod uticajem severnog vetra dolazi do premeštanja padavinske zone ka južnim predelima Srbije i dodatnog razvoja nestabilnosti. Upravo zbog toga danas su na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, kao upozorenje na grmljavinske nepogode i nešto veću količinu kiše koja se očekuje u predelima južno od Save i Dunava. Sa premeštanjem oblaka ka jugu u Vojvodini već sredinom dana dolazi do postepenog razvedravanja, ali bez osetnijeg otopljenja. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Temperatura će se tokom celog dana kretati oko normale - od 26 stepeni na severu, do 33 na krajnjem jugoistoku Srbije gde zahlađenje stiže tek krajem dana.

Prilazak hladnog fronta obeležiće i jačanje severozapadnog vetra koji će povremeno dostizati brzinu od 50 km/h u Pomoravlju i delovima Vojvodine. 

Nakon prolaska nešto svežije vazdušne mase sledi stabilizacija vremena, te ćemo već u večernjim satima imati prestanak padavina, a od sutra i potpuno razvedravanje. Sa više sunčanih perioda očekuje nas i otopljenje, ali postepeno. 

Tako će u nedelju u većini mesta temperatura biti između 27 i 30 stepeni. Vetar će i sutra biti umeren do pojačan severozapadni, što će omogućiti da subjektivni osećaj temperature bude kao da je malo svežije od izmerenih vrednosti.

Prognostički modeli za celu narednu sedmicu najavljuju suvo i sunčano vreme uz postepeno otopljenje koje će nam krajem nedelje doneti vrednosti i preko 35.podeljka. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pred nama je još jedan natprosečno topao avgust, što znači da će se temperatura tokom celog meseca kretati i za 5 stepeni iznad proseka. Prognozirane vrednosti su u opsegu od 30 do 37 stepeni. Što se tiče padavina, sušni period koji je obeležio prethodnih nekoliko meseci nastavlja se i u prvoj polovini avgusta, dok se za drugu polovinu prognoziraju nešto češći prodori kišonosnih oblaka.

Dugotrajna suša uticala je i na vodostaje širom zemlje, pa će se tako na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaj kretati ispod niskog plovidbenog nivoa, a na Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaj vode je na biološkom minimumu.

Komentari (0)

Srbija