Politika

U Kosovskoj Mitrovici u toku javna rasprava o mostu na Ibru, kosovska policija privela dvojicu Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

11:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U severnom delu Kosovske Mitrovice u toku je javna rasprava predstavnika opštine, Ministarstva lokalne samoupravei Ministarstva unutrasnjih poslova.

Prisutno je samo troje predstavnika srpskog civilnog sektora, javlja dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i metohije.

Prethodno je na glavnom ibarskom mostu kosovska policija privela predsednika i potpredsednika Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića.

Zbog toga je pre početka javne rasprave došlo do verbalnog sukoba između članova Srpske demokratije i zamenika direktora Kosovske policije, Vetona Eljšanija. 

"Zahtevamo hitno i neodložno puštanje na slobodu aktivista Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića i osuđujemo prekomernu upotrebu sile od strane policije u uniformi i civilu. Krečenje nacionalnih simbola, čija je upotreba garantovana zakonom i ustavom, u pratnji policije ukazuju da je namera vlasti bila samo provokacija i uznemiravanje javnosti pred navodnu javnu diskusiju sa građanima koju organizuje Opština Severna Mitrovica sa Vladom Kosova kako bi simulirala dijalog sa zajednicom", navodi se u saopštenju koje su potpisale nevladine organizacije "Nova društvena inicijativa", "Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC", "Centar za afirmativne društvene akcije - CASA" i "Aktiv".

Euronews/Anđelka Ćup

 

Inače, danas su u kamioni prošli preko mosta ne bi li se testirao most, a zzbog hapšenja dvojice Srba organizovan je protest.

Kancelarija: Kurti stvara nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da poslednjim hapšenjem dvojice Srba u severnom delu kosovske Mitrovice premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazuje da će sa tim nastaviti dok i poslednjeg Srbina ne uhapsi, "stvarajući svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM ne bi li ih svakovrsnim pritiscima naterao da napuste prostor KiM".

Kako se navodi u saopštenju, to je deo njegove političke agende stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije u kom nema mesta za srpski narod, već samo za njegove velikoalbanske ideje.

"Srbomrzac Aljbin Kurti danas je prvo naredio da se prefarba srpska trobojka na mestu posvećenom stradanju braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, gde su Srbi juče mirno protestovali zbog namere Kurtija da otvori most na Ibru, a onda je njegova policija brutalno uhapsila dvojicu Srba koji su se suprotstavili skrnavljenju srpskih simbola", navodi se u saopštenju.

Njihovo, kako navode, brutalno privođenje dokazuje da su Srbi u pravu" kada su više nego zabrinuti za svoju bezbednost i egzistenciju na Kosovu i Metohiji, posebno u svetlu namere otvaranja mosta na Ibru što se danas i pokazalo brutalnim privođenjem i odmazdom, upravo u blizini mosta".

Kancelarija podseća da je isticanje simbola jednog naroda civilizacijska i demokratska tekovina koja je dozvoljena svuda u svetu, samo nije u "fašističkom provizorijumu koji stvara Aljbin Kurti naočigled međunarodne zajednice, a da uništavanjem simbola srpskog naroda, čije je isticanje i upotreba dozvoljena čak i prema propisima same Prištine, Kurti pokazuje da je do srži ogrezao u mržnji prema Srbima i da to nikakvim lažima ne može da sakrije".

Podsetimo, Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice juče su se okupili na mirnom protestu kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom najave Prištine o otvaranju ovog mosta za saobraćaj. Više o tome možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija