Politika

Trećina kosovskih Albanaca planira iseljenje sa Kosova i Metohije: Zdravstvo rak-rana društva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2024

-

20:54

Trećina kosovskih Albanaca planira iseljenje sa Kosova i Metohije: Zdravstvo rak-rana društva
Trećina kosovskih Albanaca planira iseljenje sa Kosova i Metohije: Zdravstvo rak-rana društva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nezadovoljstvo građana pod vlašću paralelnih institucija prištinske administracije na Kosovu i Metohiji oličene u predsedniku prištinske vlade Aljbinu Kurtiju raste iz dana u dan.

Iseljavanje velikog broja kosovskih Albanaca iz južne srpske pokrajine, koji je samo u periodu od 2012. - 2022. godine dostigao broj od čak 338.068 građana, tj. čak 18,8 odsto ukupne populacije južne srpske pokrajine, prema podacima Instituta GAP, nakon vizne liberalizacije koju su paralelne institucije dobile početkom ove godine mogao bi da dostigne čak 28 odsto populacije koja trenutno boravi na Kosovu i Metohiji.

Najveći broj građana koji planiraju da emigriraju u zemlje zapadne Evrope, pre svega Nemačku, su građani starosti do 24 godine, tj. najpotentniji deo stanovništva, njih čak 33,4 odsto.

Među njima raste nezadovoljstvo zbog nedostatka perspektive, loše ekonomske situacije, galopirajuće korupcije, ali i stanja u zdravstvu, koje je jedna korisnica platforme "X" posebno kritikovala.

Očajno stanje bolnice u Gnjilanu razgnevilo korisnike platforme "X"

Naime, prema objavi korisnice koja je stanovnica Gnjilana u Kosovskom pomoravlju, stanje javne regionalne bolnice u tom gradu je više nego očajno.

Ona je na društvenoj mreži "X" ogorčeno govorila o ovom problemu.

"Posećujem svoju sestru koja je trenutno u javnoj regionalnoj bolnici u Gnjilanu i impresionirana sam najsavremenijim medicinskim ustanovama i poboljšanom medicinskom negom tokom poslednje četiri godine vladavine premijera Kurtija", napisala je ona ironično uz fotografije bolnice.

Korisnica je nastavila žaleći se na korupciju medicinskih radnika u bolnici, kao i na zahtev osoblja bolnice da od sopstvenih sredstava kupi lekove i potreban materijal u privatnoj apoteci.

"Medicinska sestra me je zamolila da joj kupim cigarete; stražar me je pustio da prođem bez ikakve kontrole (van poseta); Nisam mogla da pronađem doktora svoje sestre tokom tri sata neprestane potrage u celoj bolnici; Zamolili su me da joj sama kupim lek u privatnoj apoteci", napisala je ona.

Uz fotografije plafona koji je u očajnom stanju, kao i pokidanih vrata, korisnica je konstatovala da je krov curio na više mesta uz izložene kablove na sve strane.

"Ulazna vrata su polomljena; u većini zidova postoji buđ; plafon prokišnjava/razbijen u više oblasti; električni sistem/kablovi izloženi", napisala je ona.

Ona je istakla i da je jedina oprema koja je zapravo funkcionisala u čitavoj bolnici zapravo donirana od strane naroda Japana i Luksemburga.

Optužujući premijera paralelnih prištinskih institucija za populizam, ona je konstatovala da je premijer nesposoban da donese promene.

"Da budem iskrena, u takvim trenucima nije me briga za simbolične populističke igre koje igra naš premijer; Mogu da primetim, kao i moja porodica i drugi građani, da naš premijer nije kompetentan da proizvede efektivne promene u zemlji", napisala je ona.

Korisnica je zatim napisala i da regionalna bolnica u Gnjilanu treba da opsluži sedam opština, a uslovi su očajni.

"Regionalna bolnica u Gnjilanu, pod jurisdikcijom Ministarstva zdravlja, treba da opslužuje više od sedam opština (tj. Gnjilane, Dardane, Artane, Vitina, itd.), a ipak postoje uslovi da se vrati u prošlost", napisala je ona.

Na kraju, postavila je pitanje sebi i korisnicima da li je 21 milion evra koji je izgubljen u kršenju ugovora sa kompanijom "Contour Global" moglo da bude dovoljno da se popravi stanje u bolnici.

"Na kraju, pitam se da li bi 21 milion evra izgubljenih zbog neopreznog kršenja ugovora naše vlade sa Contour Global bio dovoljan da reši ovako hitne probleme koji preovladavaju u ovoj regionalnoj bolnici (a siguran sam i u drugim)...", napisala je ona.

Dok građane u južnoj srpskoj pokrajini, koji su 25 godina pod vlašću paralelnih institucija prištinske administracije, Albance i Srbe, ali i sve druge građane, muče problemi u zdravstvu, koji su rak-rana društva, u centralnoj Srbiji se gradi dečja bolnica "Tiršova 2" vrednosti 118 miliona evra.

Vučić: "Tiršova 2" je od presudnog značaja

Obilazeći radove na gradilištu Tiršove 2, nove dečje bolnice u Beogradu, predsednik Vučić je istakao da će biti gotova do marta ili aprila 2027. godine, te da je vrednost radova 118 miliona evra.

"Završićemo je pre početka Ekspa, znači do marta, aprila 2027. godine u potpunosti. Za nas je najvažnije da sačuvamo živote ljudi, zdravlje ljudi, pre svega naše dece i zato i ulažemo ogroman novac. Zato smo ovde, kao što vidite, uradili smo ovaj velelepni Klinički centar, nedaleko odavde, gradimo ovu najmoderniju dečju kliniku. I verujem da će to biti važno, ne samo za decu iz Beograda, već za decu iz cele Srbije, pa i regiona. I čini mi se da ne postoji ništa važnije", rekao je Vučić novinarima i dodao:

"Najvažnije je da roditeljima sačuvamo decu i i ništa preče od toga nema. Zato ovoliko ulažemo i ja ću i narednih dana svuda gde imamo velike i važne radove, a radimo u tri smene i zato hoću da pohvalim izvođače. Ubrzvamo radove. Zvanični rok je da sve bude gotove do maja 27. godine. Oni moraju dva meseca ranije, do marta, da završe sve kako bismo Prvi maj i otvaranje Ekspa dočekali sa završenom Tiršovom. To je za nas od bukvalno presudnog značaja", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija