Politika

"Ekologija paravan za političku borbu": Vuletić o protestima koji se održavaju u Srbiji protiv eksploatacije litijuma

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

16:10

"Ekologija paravan za političku borbu": Vuletić o protestima koji se održavaju u Srbiji protiv eksploatacije litijuma
Vladimir Vuletić - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je danas da protesti koji se održavaju u Srbiji protiv eksploatacije litijuma onemogućavaju racionalnu debatu o tom pitanju koja je svima potrebna i da nema sumnje da je ekologija svojevrstan izgovor i paravan za dnevno-političku ili partijsku borbu.

"Da li je reč samo opozicionim strankama ili o širem krugu zainteresovanih za promenu vlasti u Srbiji koja ne bi bila na izborima, to je sasvim drugo pitanje. Ali nema sumnje da ekologija predstavlja samo izgovor. Posebno što vidimo da tu nema mnogo ekoloških argumenta. Više se računa na nešto što je strah građana, a strah se  najlakše razvija i širi u nekoj oblasti u kojoj nemate dovoljno informacija, u kojoj nemate argumente", ocenio je Vuletić za Tanjug.

On je dodao da je važno to što je Ministarstvo zdravlja pokrenulo inicijativu da se osnuje tim medicinskih stručnjaka koji bi javnost upoznao sa onim što je zaista rizik jer, kako kaže, nema sumnje, da svaka intervencija u prirodi nosi sa sobom određeni rizik, a koliki je taj rizik, koliko je to opasno za zdravlje ljudi neposredno i posredno, to je stvar procena.

Vuletić je naveo i da ne očekuje veće efekte protesta koji se ovih dana održavaju u više gradova u Srbiji, ali ocenjuje da se negativni efekti ogledaju u tome što će biti onemogućena racionalna debata koja je svima potrebna.

"Onemogućiće, a možda im je to cilj, raspravu o tome kakve su stvarne štetne posledice od iskopavanja litijuma, a koje bi bile ekonomske, političke i sve druge koristi vezane za taj resurs", rekao je Vuletić.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

Kako ocenjuje, to je ono što se čini da je najvažnija posledica protesta.

"Ako govorimo iz perspektive političkih stranaka, iz opozicione perspektive, svako nezadovoljstvo koje se širi, podiže neku vrstu njihovog kapitala. Za vlast je to nezgodna situacija, zato što pored  tekućih stvari moraju da se bave i pitanjima te političke borbe", rekao je Vuletić, ali i primetio da se do sada pokazalo da je vlast svaki put izlazila jača iz ovakve vrste sukoba.

On je napomenuo da su to dnevno-političke posledice, ali da je  za građane mnogo važnija negativna posledica što, kako kaže, "u takvoj buci, ostrašćenosti ostajemo uskraćeni za ono što je za nas važno, a to je procena onoga što su stvarni rizici i koristi".

Na pitanje da li se možda kroz ove proteste traže novi lideri u opoziciji među ekološkim aktivistima, Vuletić kaže da su oduvek ekološki pokreti bili zgodni za neku vrstu političke akcije.

"Setimo se da se komunizam recimo u istočnoj Evropi rušio tako što su prvi pokreti protiv tadašnjeg ili tadašnjih režima komunističkih bili zapravo ekološki. Jako je teško suprostaviti se uopšte ideji da je neko za zdravu životnu okolinu. Neki od njih su uspevali da postanu politički lideri, ali većina njih koja je iskreno ušla iz različitih pobuda vrednosnih ovakvih i onakvih je na kraju krajeva bila izigrana", rekao je Vuletić.

Na pitanje da li očekuje da će doći do referenduma koji je ponudio predsednik Aleksandar Vučić o njegovoj smeni, Vuletić kaže da je važno da ta ideja postoji i da se pokaže da predsedniku nije toliko važna njegova funkcija, te da mu je važniji javni interes.

Vuletić napominje i da je sada manje bitno da li će do toga doći, već zašta će biti taj referendum.

"On ne može biti referendum o opozivu, jer Ustav ima određena  pravila, ali mora biti jasno da to nije referendum o pitanju za litijum ili protiv litijuma, nego je reč o tome da li se litijum koristi za dovođenje u pitanje političke budućnosti predsednika države", objasnio je Vuletić.

Proteklih dana u organizaciji ekoloških udruženja održani su  protesti u Loznici, Valjevu, Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, Pančevu, Topoli, Smederevu..., a na njima je zatraženo da se trajno zabrani eksploatacija litijuma u Srbiji.

Protesti se najavljuju do subote i u drugim mestima.

Predstavnici vlasti su ranije ocenili da problem koji muči opoziciju nije ni litijum, ni životna sredina, već da se iza svega krije pokušaj zaustavljanja i otimanja države, bez izbora, referenduma i da je to samo borba protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija