Politika

Poslanici završili rad, nastavak sutra po amandmanima na zakonske predloge

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

10:36

Poslanici završili rad, nastavak sutra po amandmanima na zakonske predloge
Poslanici završili rad, nastavak sutra po amandmanima na zakonske predloge - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad postavljanjem poslaničkih pitanja, a potom će nastaviti raspravu o amandmanima na zakonski predlog koji se tiče povećanja pretplate za javni servis.

Cena pretplate se povećava sa 299 na 350 dinara.

Skupština Srbije je juče završila objedinjenu načelnu raspravu o ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru.

Na dnevnom redu su i sporazumi o zaduživanju, a jedan od kredita u iznosu od 42 milijarde dinara se odnosi na izgradnju nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama.

Pred poslanicima je i predlog da Jorgovanka Tabaković ponovo bude izabrana za guvernera NBS, a Blagoje Paunović za predsednika Fiskalnog saveta Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sednicu Skupštine Srbije možete pratiti uživo u našem blogu:

18.30 Pogledajte najnoviji izveštaj reportera Euronews Srbija iz Skupštine Srbije

Euronews

18.08 Poslanici završili rad za danas

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu po amandmanima na izmene i dopune Zakona o platnim uslugama. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je večeras da je NBS blagovremeno podnela zakon i najkarćem roku odgovorila na amandmane.

"Izmene i dopune zakona o platnim uslugama su uslov za pristupanje projektu SEPA, takozvanom regionalnom plaćanju, koje treba da prevaziđe i neke postojeće probleme i ubrza saradnju unutar regiona, a da nas niko ne zarobi čekanjem", rekla je Tabaković.

Tabaković je rekla da je reč o usklađivanju sa evropsko direktivom PSD2. Prethodno su poslanici završili raspravu u pojedinostima na zakonski predlog koji se tiče povećanja pretplate za javni servis sa 299 na 350 dinara, kao i na izmene zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

17.05 Pogledajte najnoviji izveštaj reportera Euronews Srbija iz Skupštine Srbije

Euronews

16.45 Starović: Zahtev za ukidanje takse za RTS populistička priča

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović ocenio je danas zahteve opozicije da se ukine taksa od 349 dinara za javne medijske servise kao bajku i populističku priču koja ne prolazi elementarne osnove razuma. Starović je na kraju rasprave o amandmanima na predloženu izmenu zakona kojom se previđa povećanje takse za RTS za 50 dinara demantovao navode koji su se mogli čuti u parlamentu da novac od TV takse koju prikupi EPS ne dolazi do javnih servisa RTS i RTV.

"Svaki dinar koji se naplati putem računa dolazi u RTS i RTV u skladu sa definisanom razmerom, EPS iznos koji se fakturiše nevezano od stope naplate u celosti prebacuje u javne servise", rekao je Starović.

Ministar je takođe rekao da je diskusija usmerena u pogrešnom pravcu - popularno je i oportuno slati poruku da će gradajni biti oslobođenje nameta od 349 dinara ali bi, kako je naglasio, bilo pošteno govoriti o ishodu, a moguća su, samo dva.

"Jedan mogući ishod je gašenje javnih medijskih servisa RTS-a i RTV-a, a drugi je vraćanje pretplate kroz budžete i opet će sve ići na teret građana Srbije", rekao je ministar.

14.33 Đedović Handanović: Na sednici Skupštine se čulo mnogo neistina

Ministarka Đedović Handanovic izjavila je da se na sednici čulo više neistina o tome kako je nešto odlučeno, kako su neki ugovori potpisani i kako se nešto počinje.

"Potpisano je pismo o namerama. To znači da postoji određena namera, ukoliko se svi preduslovi ispune i ukoliko se svi uslovi ispune, da bi se ta namera sprovela u delo. A namera je da imamo čitav zaokružen lanac vrednosti u našoj zemlji. Znači od sirovine do proizvodnje baterija koristeći najveću i najbolju tehnologiju do proizvodnje električnih vozila koje, evo, bili smo svedoci da već počinje u Srbiji, u Kragujevcu", rekla je ministarka.

Ona je navela da to nemaju zemlje u okruženju, ni zemlje u okruženju koje su članice Evropske unije.

"Srbija je to postigla i želi da nastavi, da se razvija kada je u pitanju proizvodnja električnih automobila, autobusa, jer to upravo ide u prilog smanjenju zagađenja i čistijem vazduhu, smanjenju emisija štetnih gasova i pre svega doprinosu da se borimo protiv klimatskih promena. I to je namera da zapravo sarađujemo sa najrazvijenijim zemljama u Evropi", rekla je Đedović Handanović.

14.24 Vujović o litijumu: Studija nije prosleđena ministarstvu, sačekajte činjenice

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Skupštini Srbije, govoreći o eksploataciji litijuma i projektu kompanije Rio Tinto, da nijedna studija o kojoj može da se razgovara nije prosleđena tom ministarstvu i ponovila da se neće dozvoliti realizacija nijednog projekta ukoliko ugrožava životnu sredinu, ali ako se pokaže suprotno, kako je rekla, iskoristiće se šansa za razvoj Srbije.

"Moram da istaknem još jednom da studija nije poslata ministarstvu. Dakle niko zvanično nije poslao studiju o kojoj možemo da razgovaramo na osnovu koje možemo da raspravljamo", rekla je Vujović odgovarajući na kritike opozicije vezane za eksploataciju jadarita i ocenila da se trenutno u javnosti raspravlja bez činjenica i bez dokumentacije.

14.07 Đedović Handanović: U javnost izašlo 1.300 stručnjaka da brani rudarsku struku

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je 1.300 stručnjaka izašlo u javnost i stalo u zaštitu rudarske struke i apelovala da se o rudarenju raspravlja na osnovu argumenata.

Uključivši u raspravu profesora Ratka Ristića na zasedanju Skupštine Srbije, ministarka je rekla da on nije izdavao dozvole za mini hidroelektrane, ali da je imao pravo kao član Revizione komisije da učestvuje u donošenju odluke da glasa za ili protiv. Ona je navela da je on tako glasao za male hidroelektrane Bojčevica na Staroj planini, Rogopeč na Goliji, Popratna na Staroj planini, Jelovica na Staroj planini, Samukovska reka na Kopaoniku, Rsovci na Staroj planini, kao i Zanoga na Staroj planini.

"Interesantno je da nije prisustvovao na dve sednice na kojima se odlučivalo o dve male hidroelektrane protiv kojih su se izjasnili iz pokreta Odbranimo reke Stare planine. Znači, o čemu mi tačno ovde pričamo?", pitala je ministarka.

Kada je reč o zaštiti struke i 1.300 stručnjaka, profesora, saradnika, naučnih savetnika, inženjera, iz komora i sa tehničkih fakulteta, Geološkog zavoda i iz Saveza inženjera, ona je rekla: "Da zaštitimo zapravo struku, da razgovaramo na osnovu činjenica, na osnovu argumenata, a ne na osnovu mišljenja jednog, dvoje ili troje dotičnih osoba koje kada su imali priliku da stanu u odbranu zaštite životne sredine i na Staroj planini, i na Goliji, i na Kopaoniku nisu to uradili. Iz kojih razloga ne ulazimo u to", rekla je ministarka.

13.15 Opozicija protiv povećanja pretplate za RTS, Starović: Potrebno stabilno finansiranje

Poslanici opozicije najavili su danas da neće glasati za povećanje pretplate za RTS kritikujući rad javnog servisa, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da je za njega razumljivo da će opozicija biti protiv predloga koji podrazumeva povećanje dažbina čak i kad se radi o minimalnom povećanju takse od 50 dinara, ali da je neophodno da se obezbedi stabilan način finansiranja javnih servisa.

Starović je tokom rasprave o amandmanima u Skupštini Srbije rekao da ukoliko neko ima razloga da bude nezadovoljan uređivanjem RTS-a to su članovi vlade kao i kolege koji su poslanici vladajuće koalicije, ali smatra da nije dobro da se u diskusiji iznose podaci koji nisu tačni.

"Ali mi moramo da znamo da RTS i RTV uređivačku politiku utvrđuju na sasvim nezavisan način, i da na to ne možemo da utičemo ni mi iz vlade ni vladajuća koalicija, ali ni poslanici opozicije", rekao je Starović.

On je istovremeno naveo i da je neophodno da se obezbedi stabilan način finansiranja javnih servisa.

"Tri su modela - prikupljanje takse, subvencije, a treći je mešoviti model. Mi smo se opredelili za prvi model kako bi se isključila svaka čak i teoretska mogućnost uticaja izvršne vlasti na uređivačku politiku javnih servisa i zato smo 2021. kad je utvrđena dosadašnja visina takse u potpunosti ukinuli sve subvencije iz budžeta", objasnio je Starović.

Tokom rasprave poslanici Stranke slobode i pravde, koalicija NADA, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije najavili su da neće glasati za poskupljenje pretplate.

13.00 Handanović: Pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku koristeći termin kopanje. Ministarka je naglasila da u Srbiji oko 150.000 ljudi živi od te profesije. Odgovarajući na izlaganje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića na sednici Skupštine Srbije, ministarka Đedović Handanović je istakla da time pojedini poslanici vređaju i omaložavaju sve zaposlene u rudarskom sektoru, od inženjera i rudora do bravara, električara.

"Kada su u pitanju bilo kakva istražna prava u pitanju ili eksploataciona prava, nemamo šta da krijemo od građana. Da, želimo da podižemo našu industriju, želimo da pratimo tehnološki razvoj, želimo da pomažemo kompanijama u Srbiji, domaćim kompanijama koje se bave razvojem, istraživanjem i tehnologijom kada su u pitanju i baterije i električna vozila. Da, i to treba da radimo", rekla je ministarka.

Ona je dodala da treba da pomažemo i branimo našu industriju.

"Upravo zato moram da vas podsetim da kada ste doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. nije niko pominjao lanac vrednosti, nije nikom palo na pamet da priča o lancu vrednosti, ni kada je menjan zakon 2006. niko nije pričao o lancu vrednosti. A to znači da dođemo do finalnog proizvoda u našoj zemlji što ima najveću moguću ekonomsku korist za naše građane. To je cilj i ponavljam, ne samo za projekat Jadar, nego za bilo koji projekat kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija mineralnih sirovina. I to je jedini put", poručila je ministarka.

Što se tiče toga da li će doći do realizacija, ona je istakla da to zavisi od mnogo faktora.

"Niko ne može ovde da predvidi koliko će trajati proces i da li će svi uslovi biti ispunjeni. Ako ne budu ispunjeni, onda projekta neće ni biti. Jer neće imati gde ti proizvodi da se plasiraju prosto i jednostavno. Moraju biti svi standardi zadovoljeni, pre svega ekološki, ali i socijalni, ali i kada su u pitanju prava radnika. I za to, da, najbolji partner jeste Evropska unija jer oni imaju na svetu najviše standarde kada su ova pitanja na stolu", naglasila je ministarka.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rekla, pojedini poslanici su plasirali neistine da u Šapcu ima nešto da se kopa.

"U Šapcu nema istražnih prava i tamo ste govorili neistine, takođe u Topoli gde smo takođe čuli mnogo neistina u vidu iskopavanja, istraživanja litijuma i drugih sirovina, pa smo objasnili da se u Topoli istražuje samo mermerisani krečnjak, građevinski kamen i to na samo šest istražnih polja", rekla je Đedović Handanović.

Govoreći o Niškom okrugu, ministarka je navela da je jedna poslanica izjavila da ima informacije da se istražuje litijum i u okviru Niša.

"Evo da vam odgovorimo, apsolutno je i to neistina, nema nikakvih istraživačkih radova kada je mineral litijum u pitanju u Niškom okrugu, a zapravo ima istraživanja u Niškom okrugu i to na samo tri istražna polja i to u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig, i to za eksploataciju krečnjaka i jedno odobrenje za eksploataciju kalcita kao industrijske sirovine", navela je ministarka.

Ona je istakla da se zloupotrebljava rudarska struka i geološka struka, koje su, kako je rekla, vitalne i bazne grane naše industrije koje su nam neophodne i za proizvodnju lekova, pijaću vodu, i za naftu koju koristimo za automobile svaki dan, za autobuse, za kamione, gas od koga se grejemo, električnu energiju.

"Da vas podsetim da i dalje se oslanjamo na ugalj kao baznu energiju, da imamo mnogo rudara koji su izgradili ovu zemlju i kojima treba da budemo zahvalni. Da zaista malo više povedete računa, gospodo, kada pričate o kopanju nakaradno, kada koristite veoma pežorativne izraze za ljude koji vredno rade svaki dan, koji doprinose našem privrednom razvoju, koji se bore i koje vi vređate svakodnevno na tim tobož protestima, koje tobož organizuju ekološki zastupnici", rekla je Đedović Handanović.

Kako je rekla, proteste u većini slučajeva organizuju oni koji su želeli da imaju određenu korist od projekta Jadar, ali nisu uspeli ili su želeli da se bave drugim investicijama kao izgradnjom malih hidroelektrana pa nisu uspeli i onda su postali najveći protivnici izgradnje malih hidroelektrana. Ministarka je istakla da je svakodnevni rad rudara neophodan i da nam je doneo i povećanje plata u određenim delovima Srbije, pre svega u Istočnoj Srbiji.

Govoreći o potpisanom Memorandumu o saradnji sa EU, ministarka je rekla da bi oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju voleli da su ga oni potpisali, ali da to ne žele da priznaju. 

11.15 Poslanici postavljali pitanja

Poslanici su postavljali pitanja izvršnoj vlasti, kao i svakog utorka i četvrtka na početku sednice koja je u toku, a potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš čestitala je srpskim strelcima zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Poslanici su ponovo pokrenuli pitanje eksploatacije litijuma i zaštite životne sredine, a Raguš ih je obavestila da su premijer Miloš Vučević i ministar Goran Vesić, kome su postavljali pitanja, pozitivni na koronavirus. Vučević, Vesić, kao i ostali ministri u Vladi Srbije su prošle sedmice bili u parlamentu kada je otvorena rasprava i o Deklaraciji koja je usvojena na Svesrpskom saboru.

Raguš je to pomenula pošto je poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta postavio pitanje za ministra Vesića. Navodeći da je Vesić pozitivan na koronavirus, Raguš je istakla da je premijer takođe pozitivan i podsetila da virus nije bezazlen, a da je javnost imala priliku od juče da vidi nesuvisle komentare na račun Vučevića.

"Imali smo prilike da vidimo nesuvisle komentare i izlive mržnje i govore mržnje. Nadam se da će svako od vas osuditi isto. Ne tražim ništa više od onoga što ne tražite vi tokom svakog dana za sebe", rekla je Raguš.

Šef poslaničke grupe Aleksandar Jovanović Ćuta postavio je poslaničko pitanje ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću koliko građana je bilo na ulicama gradova Srbije protestujući protiv iskopavanja litijuma i kako će policija reagovati ako bude blokade puteva, tvrdeći da narod neće odustati od protesta. Jovanović je povodom navoda predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da u školi u Gornjim Nedeljicama nema učenika tvrdio da u tu školu ide 230 učenika, a radi 45 nastavnika i da je škola samo kilometar udaljena od mesta gde treba da bude rudnik. On je pitao i kakav je stav SPC po pitanju iskopavanju litijuma, a ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović gde je "nestala" Jošanička reka, a ministra građevine Gorana Vesića gde je "nestala" Rakitska.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović pitao je zašto još nije raspisan konkurs za članove Saveta REM, navodeći da je rok za raspisivanje 4. avgust. Mitrović je ministra zdravlja Zlatibora Lončara pitao zašto su klima uređaji, kako tvrdi, postavljeni samo na četvrtom spratu porodilišta u Narodnom frontu, kao i o finasijama u nekim bolnicama i domovima zdravlja. On je pozvao Agenciju za bezbednost saobraćaja da se izmenom zakona ukinu privremene vozačke dozvole za mlađe od 21 godine uz obrazloženje da im je time onemogućeno da rade na nekim mestima, jer ne smeju da voze od 23 do 6 sati ujutro.

Poslanike opozicije je interesovalo i kada će se u Narodnoj skupštini naći Plan razvoja i Prostorni plan Republike Srbije, zašto se EPS zadužuje kod inostranih banaka, da li se vrši kontrola uvoznog mleka...

Poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić pitala je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kada se planira početak izgradnje prioritetnih deonica u Kraljevu koje su stradale tokom poplave i dodala da je ostalo još 10 mostova da se izgradi na važnim putnim pravcima.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski postavio je pitanje Ministarstvu pravde da li su dobijali pritužbe na rad sudije Mirjane Ilić i da li ih je dostavljalo predsedniku Višeg suda u Beogradu na izjašnjenje, te ako jeste kakve je odgovore dobilo.

"Suština primedbi je da sudija već 20 meseci nezakonito i suprotno pozitivnim zakonskim propisima, zloupotrebom nepostojećeg instituta 'službena beleška' sprečava da krivično veće tog suda odluči o predlogu za suđenje u odsustvu u predmetu poznatom kao optužnica za Petrovačku cestu i Prijedorsku cestu", rekao je Komlenski.

Poslanik Nove Demokratske stranke Ljubinko Đurović imao je pitanje za ministra odbrane Bratislava Gašića vezano za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka.

"Nužnost vraćanja vojnog roka je evidentan jer je vojska čuva i garant mira u Srbiji i mora biti faktor odvraćanja od sve većih bezbednosnih izazova", rekao je Đurović.

Komentari (0)

Srbija