Politika

Poslanici završili rad, sutra se nastavlja sednica: Jedna od tema i poskupljenje pretplate za javni servis

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

10:15

Poslanici završili rad, sutra se nastavlja sednica: Jedna od tema i poskupljenje pretplate za javni servis
Poslanici završili rad, sutra se nastavlja sednica: Jedna od tema i poskupljenje pretplate za javni servis - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu. Ova sednica vanrednog zasedanja počela je prošle sedmice, u utorak 23. jula, kada je premijer Miloš Vučević obrazlagao Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Vučević je rekao, predstavljajući poslanicima Deklaraciju, da ona predstavlja temelj nacionalne politike, dodajući da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu. Deklaracija u danu za glasanje, kada on bude određen, najverovatnije neće biti izglasana konsenzusom jer se opozicija izrazila kritički prema njoj.

Kako teče rasprava u Skupštini pratite u LIVE blogu

18.30 U izveštaju reportera Euronews Srbija iz Skupštine Srbije pogledajte kako je protekla današnja sednica

Euronews

18.16 Poslanici završili rad, nastavljaju sutra po amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu u pojedinostima na više zakonskih predloga, među kojima je poskupljenje pretplate za javni servis, nastaviće sutra. Pretplata za javni servis se povećava sa 299 na 350 dinara. Prethodno su poslanici završili objedinjenu raspravu po svim tačkama dnevnog reda, a jedna od njih je bila i Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru. Po završetku rasprave o pojedinostima, odrediće se dan za glasanje kada će se poslanici izjasniti o ukupno 60 tačaka. Poslanici će rad nastaviti sutra u 10.00 časova.

17.15 Martinović: U Deklaraciji nema ničeg što bi predstavljalo pretnju drugim narodima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović poručio je danas da Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beograd predstavlja ispruženu ruku Srbije i srpskog naroda, državama koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije i da u njoj nema ničega što bi predstavljalo pretnju drugim narodima ili drugim državama.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"I kao što vam je danas lepo rekla predsednica Narodne skupštine (Ana Brnabić) i kao što vam je do sada mnogo puta rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Miloš Vučević, ova Deklaracija između ostalog poziva na mir i stabilnost", rekao je Martinović u Narodnoj Skupštini Srbije.

Ministar je to izjavio odgovarajući na izlaganje Narodnog poslanika Zeleno levog fronta ( ZLF) Đorđa Pavićevića koji je za govornicom rekao da njegova poslanička grupa neće glasati za Deklaraciju, jer smatraju da je tekst dokumenta loš za Srbiju i da se ne dotiče najvažnijih problema.

17.07 PUPS će podržati sve predloge, Ekološki ustanak protiv Deklaracije

Šef poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda Stefan Krkobabić najavio je tokom popodnevne rasprave u Skupštini Srbije da će njihovi poslanici glasati za sve predloge koji su na dnevnom redu vanrednog zasedanja, dok su predstavnici Ekološkog ustanka rekli da neće glasati za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Krkobabić je rekao da Deklaracija ima za cilj da ne deli ljude i da je to nulta tačka i početak jedinstvenog nastupa srpskog naroda svuda gde on živi i bori se za svoja prava.

"U Srbiji, u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, širom dijaspore, da znamo, konačno ustanovimo i podržimo, da znamo koja su naša obeležja i da možemo iza ovog teksta svi zajedno da stanemo", rekao je on. On je naveo i da o litijuma nema pregovora dok se ne ispune svi standardi, a najavio je da će podržati reizbor Jorgovanke Tabaković za guverenera Narodne banke Srbije, jer smatraju da treba da postoji kontinuitet.

Poslanica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka rekla je da oni neće glasati za deklaraciju, jer smatraju da je srpski narod jedan i jedinstven, a da Deklaracija ne predstavlja iskrenu želju za njegovim ujedinjenjem. Povodom iskopavanja litijuma rekla je da je 2021. godine vlada donela odluku o prestanku primene nacionalne strategije iz 2012, i da ta i kasnije odluke predstavljaju osnov da se omogući da Rio Tinto preda studiju o proceni uticaja na životnu sredinu na način na koji su to učinili i ocenila d javne rasprave neće ni biti, jer su, kako tvrdi, predstavnici vlasti dobili novac od te kompanije.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Predsednica Skupštine Ana Brnabić prekinula je Nestorović i upitala da li ima dokaza za optužbe koje je iznela i da u tom slučaju podnese tužbe.

"Ako nemate dokaze, onda se izvinite svim narodnim poslanicima i svim građanima Republike Srbije. Ali da pričate više neistine, zaista je dosta. Četiri dana neistina, dosta je bilo", rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da to nisu činjenice, već njeno mišljenje i da se sledeći put konkretno izrazi, a ne da optužuje.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov dodao je da svi oni koji se danas kako je naveo "prave velikim ekolozima", kada njima odgovara dozvoljavaju gradnju, a kada im ne odgovara pozivaju se na zaštitu životne sredine.

Poslanik Mitar Kovač iz Mi- glas iz naroda zamerio je što se u deklaraciji ne pominje srpski narod u Crnoj Gori kao i zato što o njoj nisu na vreme konsultovani predstavnici svih političkih subjekata. Što se tiče litijuma, Kovač je rekao da i opozicija i vlast moraju više da slušaju glas naroda i založio se za zabranu i ispitivanje i eksploatacije i litijuma i bora.

16.45 Završena objedinjena načelna rasprava, počela u pojedinostima

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu načelnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda, među kojima je i Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, a rad su nastavili pretresom u pojedinostima. Najviše vremena poslanici su potrošili na raspravu o eksploataciji litijuma, iako se nijedna tačka nije odnosila na tu temu. Opozicioni poslanici su kritikovali projekat "Jadar" i kompaniju "Rio Tinto", dok su iz vladajuće koalicije više puta poručili da se neće raditi eksploatacija jadarita ukoliko ugrožava zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi. Predsednica Skupštine Ana Brnabić postavila je sedam pitanja opoziciji povodom kompanije Rio Tinto koja je došla u Srbiju početkom 2000-ih godina, kada su oni bili na vlasti i ocenila da je sve što danas rade odraz njihovog političkog licemerja.

Ona je u polemici sa opozicionim poslanicima rekla da nisu odgovorili ni na jedno od njenih sedam pitanja među kojima je bilo i to zašto su doveli Rio Tinto, ako su protiv te kompanije.

16.30 Pogledajte najnoviji izveštaj reportera Euronews Srbija iz Skupštine Srbije

Euronews TV

14.21 Pauza u radu parlamenta do 15.00 časova

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je jednočasovnu pauzu u radu parlamenta do 15.00 časova, posle koje će se nastaviti rasprava o tačkama dnevnog reda.

13.12 Brnabić: Nisam čula od opozicije nijedan odgovor na mojih sedam pitanja

Ana Brnabić je navela da u polemici sa opozicijom od njih nije čula odgovor ni na jedno od sedam konkrentih pitanja koja im je postavila o Rio Tintu.

"Svašta sam čula, ali nisam čula odgovor ni na jedno od mojih sedam pitanja. Ima vremena, verujem da će građani sačekati", rekla je ona obraćajući se kao poslanik.

Brnabić je rekla da je 2017. godine transparentno potisan Memorandum o razumevanju sa Rio Tintom u vladi i da tada nije bilo nikoga ko je bio protiv.

"Nije bilo nikoga da pita za životnu sredinu. Nije bilo tada nijednog protesta", rekla je Brnabić i istakla da ni 2020. godine kada je bila u Loznici, i kada je završena prethodna studija izvodljivosti za projekat Jadar nije bilo opozicije da bude zabrnuta.

Ona je ukazala da ih nije tada interesovala životna sredina, jer nije bila politička tema. 

"Niko nije rekao ni reč 2020. protiv tog dokumenta. Pored toga što pokazuje da smo radili transparentno, a to je da smo u tom Memorandumu o razumevanju uveli dve stvari po prvi put - da sve sirovine ostanu u Srbiji i da se naš narod bogati i druga da će morati da se poštuju najviši standardi životne sredine. To nije bilo ni u jednom memorandumu ni u jednom istražnom pravu i zakonu koji ste vi donosili", rekla je Brnabić i dodala da je tadašnja vlast bila spremna da dozvoli da se izvezu sirovine. 

Predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović upitao je prethodno Brnabić šta je tema dnevnog reda, da li je to deklaracija ili litijum, a poslanik DS Srđan Milivojević ako je deklaracija toliko važna i bitna zašto je došla na dnevni red posle mesec dana.

On je rekao da je 2006. godine Vlada Vojislava Košutnice donela Zakon o rudarenju, i da je Milenko Jovanov bio član te stranke koja je potpisala taj zakon.

Šef poslaničke grupe SNS odgovorio je Milivojeviću da je on tada podržavao litijum i da to nastavlja i danas, ali da je opozicija dovela 2001. godine Rio Tinto i 2011. godine kako je rekao "zakucala" da oni dobiju eksplataciona istraživanja. 

12.55 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija iz Skupštine Srbije

Euronews TV

12.35 Brnabić: Sedam pitanja opoziciji o Rio Tintu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas da poslanici opozicije koji se protive Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda tako govore, jer nisu pročitali taj dokument. Osim toga, rekla je da za opoziciju ima  sedam pitanja o kompaniji Rio Tinto koja je u Srbiju došla za vreme njihove vlasti.

Brnabić je obraćajući se kao poslanik, naglasila da je ta Deklaracija istorijski najvažnija, a da nije usmerena ni protiv jednog naroda i da su to mogli da vide i predstavnici opozicije nisu došli spremni na sednicu i nisu je pročitali.

"Ona poziva na mir i stabilnost u regionu i govori o potrebi Srbije, srpskog naroda svuda u regionu zapadnog Balkana za mirom i stabilnošću, uvažavanjem, poštovanjem, za pogledom u budućnost. Suprotno mogu da tvrde samo oni koji nikada nisu pročitali ovaj važan dokument, što pokazuje da poslanici opozicije u velikoj meri nisu pročitali dokument", rekla je Brnabić.

Dodala je da Deklaracija govori i o drugima u regionu jer, kako je objasnila, kada se govori o miru u regionu, govori se o svima onima koji u njemu žive.

Brnabić je rekla da je suština Deklaracije potreba za očuvanjem tradicije, jezika, kulture, pisma, prava srpskog naroda ma gde žive.

Govoreći o tačkama dnevnog reda koje su kritikovali opozicioni poslanici, podelila ih je u četiri grupe - briga o građanjima (poput građenja auto-puteva), podrška Srbiji pred Generalnom skupštinom UN od principijelnih zemalja (poput Sao Tome i Prinsipe), dalje napredovanje Srbije u evrointegracijama i zaštita životne sredine, kao i izbor guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i predsednika Fiskalnog saveta.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Poslanicima opozicije Brnabić je postavila sedam pitanja o litijumu i Rio Tintu, podsećajući ih da je u vreme bivše vlasti, čiji su oni članovi bili, doveden Rio Tinto u Srbiju, kao i da je posle toga formiranja i ćerka firma Rio Sava.

Prema njenim rečima, cilj tih pitanja je odgovor na pitanje kako je moguće da su ti poslanici danas protiv litijuma i Rio Tinta, a da su u vreme njihove vlasti zakoni i stretegije rađeni upravo na takav način da omoguće razvoj rudarstva i rad ove kompanije u Srbiji.

"Ako je Rio Tinto najgori, zašto ste ga dovelu u Srbiju? Rio Tinto je registrovao ćerku firmu 16. maja 2001. godine i od tada do danas su dve vlade lično pregovarale sa Rio Tintom", rekla je Brnabić, dodajući da je datašnja vlast, a sadašnja opozicija kompaniju Rio Tinto opisivala kao najbolju kompaniju.

11.51 Polemika Milenka Jovanova i Dragane Rakić

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da će se litijum u Srbiji iskopavati ukoliko se ispune ekološki standardi, a regujući na izlaganje poslanice  Demokratske stranke Dragane Rakić, ocenio je da se opozicija ujedinjuje u pokušaju da dođe do vlasti, a ne zbog litijuma.

"Pokušali su da iskoriste koronu, tragediju u Ribnikaru da se ujedine. A sada litijum", rekao je Jovanov povodom primdbi koje je iznela Rakić, a koja je svojim izganjem o Deklaraciji i drugim tačkama izazvala reagovanje i drugih poslanika.
Jovanov je rekao da su Srbi otišli u Čikago posle Drugog svetskog rata, a da je 50 članova DS pobeglo od Dragane Rakić i da su utočište našli u SNS.

Rakić je prethodno iznela tvrdnju da je ovo "najskuplja sednica" u istoriji parlamentarizma i da služi samo kao "pokrivalica" za novo zaduživanje Srbije od 21,6 milijardi evra.

Ona je ocenila i da će Aleksandar Vučić uspeti da ujedini sve ljude protiv kopanja litijuma, a usprotivila se ponovnom izboru Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS, tvrdeći da je Viši sud dva puta doneo presudu protiv nje zbog mobinga prema radniku NBS Srđanu Milovanoviću, autoru Zakona o osiguranju.

Ona je, takođe, rekla da je poslanik SVM Balint Pastor jedini pripadnik nacionalne manjine koji je "oduševljen" deklaracijom sa Svesrpskog sabora navodeći da je "strastveniji" od Miloša Vučevića u odbrani srpske deklaracije.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Rakić je dodala i da bi taj dokument mogao da se prosledi mađarskom parlamentu pa da se tamo čuje kako su "Mađari iz Mađarske i Mađari iz Vojvodine jedno", kao što smo, kako kaže, ovde od Vučevića čuli da su Srbi iz Srbije i Srbi iz Republike Srpske jedno.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla je opomenu Dragani Rakić, zato što je kako je rekla, netačno  da se nijedan drugi narod, sem srpskog, ne pominje u deklaraciji usvojenoj na svesrpskom saboru, ali i zbog pominjanja poslanika Balinta Pastora, koji nije bio prisutan na sednici.

Poslanik SVM Boris Bajić odgvorio je Rakić da je neprimereno da se neko tako ophodi prema predsedniku te stranke i poslaničke grupe.

"U proteklih 30 godina SVM prešla je dalek put. Mi smo ozbiljna regionalna stranka, smatram taj ispad kao potpuno neprimeren. Ono što je predsednik naše poslaničke grupe hteo da kaže je da smo jako ponosni  na našu zemlju, jer Srbija ima snage da se bavi i Srbima van Srbije", poručio je Bajić.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković povodom optužbi za mobing, rekla je da se radi o netačnim i tendencioznim navodima jednog portala koji već duže vreme smišljeno piše tako da naruši ugled NBS.

Tabaković je rekla da portal nije proverio kredibilitet sagovornika, a da je kompletna diskusija izneta na osnovu presude koja je ukinuta.

"Ne postoji nijedna presuda za zlostavljanje na radu protiv NBS ili rukovodstva", rekla je Tabaković odbacujući navode Rakić.

10.54 Vujović: Bićemo beskompromisni kad govorimo o zaštiti životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da će zdravlje ljudi i zaštita životne sredine biti imperativ kada je u pitanju projekat "Jadar" i poručila da će se u tom smislu uskoro donositi zakoni koji će biti rigorozniji.

"Više puta smo ponavljali da ćemo biti beskompromisni kada govorimo o zaštiti životne sredine. Sve što smo slušali prethodnih dana (od opozicije) bilo je zastrašivanje građana bez činjenica i zvaničnih dokumenata zarad političkih poena", rekla je Vujović u rasrpavi na sednici Skupštine Srbije.

Ona je istakla da je litijum važan za e-mobilnost i da omogućava zeleni razvoj što je jedan od ciljeva zelene agende.

"Svakako nećemo pristati ni na šta bez poštovanja evropskih standarda", rekla je Vujović i podsetila da je Rio Tinto u Srbiju dovela prethodna vlast i da su čak i menjali zakone zbog kompanije.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vujović je navela da se ništa u državi neće raditi bez poštovanja svih ekoloških standarda i poručila građanima da ne potpadaju pod uticaj zastrašivanja i da ne donose mišljenje na osnovu pretpostavki.

"Sačekajte da se izradi studija i tada možemo da komentarišemo na ovu temu", rekla je Vujović odgovarajući na kritike poslanika Narodnog pokreta Srbije Aleksandra Ivanovića.

Govoreći o litijumu, Ivanović je upitao predstavnike vlasti zašto se nisu zalagali za njegovo iskopavanje decembra prošle godine, pre izbora, tvrdeći da se ponašaju kao lobisti privatne kompanije i da su prevarili birače.

Ivanović je optužio je vlast i da pokušava da sakrije novo zaduživanje od tri milijardi evra. Povodom Kosova i Metohije tvrdi da vlast 10 godina ništa nije uspela da dobije, već da su sve dali albanskkoj strani, navodeći da na Gazivodama sada patroliraju albanski specijalci.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da Ivanović brani Kosovo sa Vračara.

Jovanov je reklamirajući povredu Poslovnika pozvao predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da reaguje i da ne dozvoli da drže predavanja o KiM oni što su na toj teritoriji sve rasprodali da bi došli na Vračar.

Jovanov je kazao i da je prethodna vlast menjala zakone u korist Rio Tinta u smislu da onaj ko istražuje može i da eskploatiše rudu.

"Ako govori da je neko lobista neka pogleda oko sebe pošto su njegove kolege menjali zakone", rekao je Jovanov.

10.15 Nastavljena sednica Skupštine

Poslanici su nastavili sednicu, Osim Deklaracije sa Svesrpskog sabora, pred njima je niz sporazuma o zaduživanju, među kojima je i kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o kadrovskim rešenjima, odnosno biraće se guverner NBS, za šta je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković, zatim predsednik Fiskalnog saveta Srbije, a na tu funkciju je umesto Pavla Petrovića kome je istekao mandat, predložen Blagoje Paunović.

Komentari (0)

Srbija