Politika

Vučić u Parizu: Sa Francuskom gajimo dobre odnose, Makron uskoro u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2024

-

11:18

Vučić u Parizu: Sa Francuskom gajimo dobre odnose, Makron uskoro u Beogradu
Vučić u Parizu: Sa Francuskom gajimo dobre odnose, Makron uskoro u Beogradu - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Parizu, rekao je da će se danas sastati sa predsednikom Francuske Emanuelnom Makronom, te istakao i da bi on trebalo uskoro da poseti Srbiju.

"Imaću kratak susret sa Makronom i očekujem njegovu posetu Beogradu u narednih 50 dana, najkasnije i verujem da bismo mogli važne sporazume da postignemo", rekao je Vu

Kako je dodao, za Srbiju je od izuzetnog značaja da gajimo dobre veze i odnose sa Francuskom i "verujem da ćemo i dalje uspeti da unapređujemo odnose", istakao je Vučić.

"Razgovaraću sa mnogo zvančinika. U istom hotelu sam sa švajcarsko predsednicom, irskim premijerom i slično. Ceo svet dolazi ovde. Važno mi je kako ćemo da nastavimo razgovore sa predsednikom Makronom. U ovom trenutku deo mog tima priča sa njegovim timom. Usaglašavamo datume", naveo je Vučić.

"Brojne neistine o litijumu, hoću da vidim analizu naših stručnjaka"

Vučić je rekao da se povodom iskopavanja litijuma iznose brojne neistine i da on hoće da sačeka analizu naših stručnjaka oko zaštite životne sredine, a da bi ako sve bude išlo po planu moglo da dođe i do izjašnjavanja građana.

"Ako to sve bude dobro urađeno, ako sve bude išlo po planu, nikakav problem. Mi možemo krajem sledeće godine da tražimo izjašnjavanje građana i unapred vam kažem, mogu da biraju. Hoćete li u Loznici, hoćete li u zapadnoj Srbiji, ili ćete u celoj Srbiji. I opet vam kažem, gde god i šta god izaberu, pobedićemo ih", rekao je Vučić u Parizu odgovarajući na novinarska pitanja.

On je ocenio i da se nada takvom rezultatu, jer kako je rekao, narod bira između lažne brige i "zatucanosti s jedne strane i ekonomskog napretka, prosperiteta, a posebno napretka zapadne Srbije sa druge strane".

"Nema nikakvog problema, ja vam kažem, pobedićemo ih opet. Sit sam ovog nadgornjavanja oko svake sitnice, oko svake stvari koje bi trebalo da je normalno, oko toga kada napravite fontanu na Slaviji, oni dođu i ubacaju deterdžent da vam pokvare fontanu, jer valjda ne valja fontana", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše pisanje pojedinih medija da je većinski vlasnik Rio Tinta, Vučić je naveo da nema nikakav udeo u vlasništvu te kompanije niti bilo kakve veze sa tim, već da je posvećen isključivo napretku Srbije. On je dodao da je kompanija Rio Tinto osnovana 1974. godine i da je tada imao četiri godine, i ironično primetio da je prema pisanjima tih medija, verovatno u tom periodu osnovao kompaniju.

"Ne samo da nemam ništa sa njima. Nemam nigde ni u jednoj firmi ništa. Posvećen sam napretku države. Na pamet mi ne pada da na bilo koji način služim bilo kom osim svojoj zemlji. Samo što ja dobro znam šta su interesi zemlje. I globalni, i regionalni, i znam šta donosi napredak našoj zemlji", rekao je on.

Vučić je rekao da je spreman da ide i na detektor laži kako bi dokazao da nije uzeo ni jedan dinar provizije za kopanje litijuma.

"Neka dovedu koga hoće, od svojih prijatelja iz sveta. Ako sam uzeo jedan jedini dinar, idem u zatvor odmah. A ako nisam uzeo, svi moraju, preko celog ekrana da objave, kakvi su lažovi u pitanju", rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše tvrdnje da je uzeo proviziju za kopanje litijuma. Kako kaže, u pitanju je podsvest onih koji ga optužuju.

"Znaju da bi oni uzimali proviziju i ne mogu da razumeju da postoje pošteni ljudi koji se bore za svoju Srbiju, a ne za svoje džepove", rekao je on. Na pitanje da li je kampanja pozivanja na njegovo ubistvo postala svakodnevica u Srbiju, Vučić kaže da prvo ide negacija, pa relativizacija svakog uspeha. "Onda slede afere, odnosno stvarna kriminalizacija zasnovana na lažima", rekao je Vučić.

"Posvećen sam isključivo napretku Srbije, svaki dan izlazim na kraj sa pretnjama"

Vučić je rakao da je posvećen isključivo napretku Srbije, ali da, kada se bori za svoju zemlju, svakoga dana mora da izlazi na kraj i sa pretnjama i time da li mu je, kako je rekao, neko stavio omču oko vrata ili rekao da je izdajnik.

"Postaje mnogo teško, ma koliko se borili za svoju zemlju na svakom mestu, ma koliko to bilo užasno teško, kada vi jedino sa čim morate da izlazite na kraj svakog dana, je to da li vam je neko naslonio snajper na glavu ili vam je neko okačio omču oko vrata, da li ste izdajnik, psihopata, majmun, da li ste izolovali Srbiju, jer u istom danu sam izolovao Srbiju i u istom danu sam izdajnik zato što je nisam izolovao, pa sam razgovarao s nemačkim kancelarom ili francuskim predsednikom", rekao je Vučić.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše nove pretnje njemu i fotomontažu sa njegovim likom i omčom oko vrata koja se pre par dana pojavila na društvenoj mreži X, rekao da su u eri društvenih mreža sva društva polarizovana i da je na njima došlo do podele, zato što, kako je rekao, samo negativne stvari prolaze i niko ne vidi "rezultate i kako se radi".

On je ironično primetio da je na društvenim mrežama predstavljen "jednog dana kao zlotvor koji je izolovao Srbiju, jer ne uvodi sankcije Rusiji, pa onda u istom tom danu kao zlikovac zato što ništa nije uradio za Rusiju".

Vučić je dodao da ta polarizacija ponajmanje postoji u srpskom društvu, zahvaljujući, kako je rekao, rezultatima koje je on postigao.

"Verujem da će Francuska održati red i bezbednost na najvišem nivou tokom OI"

Vučić je izrazio uverenje da će Francuska održati red i bezbednost na najvišem nivou tokom održavanja 33. Letnjih Olimpijskih igara.

"Bolje je preduzeti svaku meru bezbednosti, nego razmišljati o tome da li možete da prošetate od ove do one ulice...To je nešto što je svakako veoma važno i verujem da će oni uspeti da održe to na najvišem nivou tokom trajanja Olimpijade", rekao je Vučić na pitanje novinara da prokomentariše mere bezbednosti u Parizu, gde će danas prisustvovati otvaranju OI.

Dodao je da razume posvećenost francuske policije svakoj meri bezbednosti i naveo da je mnogo pretnji stiglo od različitih grupa širom sveta. Vučić je uveren da će Francuska pokazati svoju snagu i dodaje da je broj policajaca od 40.000 koji će obezbeđivati OI do sada najveći.

"Otvorićemo srpsku kuću"

Predsednik Srbije je rekao i da će sutra u Perizu biti otvorena  srpsku kuću, kao i da se ona nalazi pored francuske kuće.

"To je izuzetna prilika da predstavite svoju zemlju, imaćemo mnogo programa tu, predstavićemo našu kuhinju, ekonomiju", rekao je Vučić, te izrazio nadu da će moći da pozdravi srpske olimpijce.

Kako je ranije saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić danas pristvuje ceremoniji otvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara u Parizu.

On će, pored zvanične ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, biti gost na prijemu koji u čast svetskih lidera priređuje predsednik Republike Francuske Emanuel Makron. Kako se navodi, tokom boravaka u Parizu, predsednik Vučić će prisustvovati i svečanom otvaranju Srpske kuće.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija