Politika

Ministarstvo kulture osudilo nastavak obnove kuće Džafera Deve: "Pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca"

Komentari

Autor: FoNet

09/07/2024

-

11:01

Ministarstvo kulture osudilo nastavak obnove kuće Džafera Deve: "Pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca"
Tanjug/Dopisništvo KiM - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da oštro osuđuje nastavak radova na obnovi kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici i upozorilo da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca iz Drugog svetskog rata, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije.

"Priština je u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti. Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i 'regionalni kulturni centar'", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture ocenjuju da to može delovati groteskno ili čak apsurdno, ali da svakako nije slučajno.

"Na ovakvom bizarnom projektu koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, Priština insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije", dodaju iz Ministarstva kulture.

Takođe ocenjuju da je jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da "slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas".

"Progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji", ističu iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo podseća da je reč o "ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije 'Skender-beg', poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija