Politika

Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) objavila izveštaj o napretku Srbije u borbi protiv korupcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2024

-

15:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Telo Saveta Evrope, Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) objavilo je da je od 24 preporuke za borbu protiv korupcije Srbija je na zadovoljavajući način primenila samo jednu. Kako se dalje navodi u izveštaju, od preostale 23 preporuke deset je delimično sprovedeno, a 13 nije sprovedeno.

Na zadovoljavajući način ispunjena je samo preporuka koja se odnosi na osnivanje tela odgovornog za evidentiranje i procenu vrednosti poklona i da vrednost povremenih poklona koje policijski službenici mogu da zadrže bude znatno smanjena, piše u izveštaju.

Nisu, međutim ispunjene preporuke koje se odnose na proveru integriteta ministara, šefova kabineta i savetnika pre njihovog imenovanja, i još nisu usvojeni planovi integriteta i kodeksi ponašanja. Takođe, nisu javno dostupne ni informacije o šefovima kabineta i savetnicima predsednika vlade i ministara i o njihovim nadležnostima.

Urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović kaže da bi trebalo da se uvede registar vlasti, odnosno svih osoba koje su visoko rangirane, kao i njihovih sastanaka i tema koje su na njima obrađivane pa bi se, smatra on, na taj način videlo da li postoje neki kontakti koji vode ka korupcijama.  

"Ovaj izveštaj se odnosi pre svega na visoko pozicionirane političare, dakle predstavnike vrha vlasti u vladi i predsednika, njihove šefove kabineta, savetnike, kao i na policiju", objasnio je Radomirović.

Kako kaže, ima dosta apsurda po ovom pitanju naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije. 

"S jedne strane vi imate taj stav saveta Evrope, odnosno grupe borbe protiv korupcije, da se poboljša taj institucionalni okvir borbe protiv korupcije, a s druge strane imate investitore sa zapada koji žele da se dogovaraju direktno sa predsednicima vlasti i ne žele da postoji neki vrsta integriteta npr. tog registra sa kim su se oni sastali ovde", kaže Radomirović.    

Detaljnije o svemu pogledajte u videu koji se nalazi iznad.

 

Komentari (0)

Srbija