Politika

Petković posle trilateralnog sastanka u Briselu: Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

21:58

Petković posle trilateralnog sastanka u Briselu: Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO
Petković posle trilateralnog sastanka u Briselu: Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO - Copyright Канцеларија за Косово и Метохију

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

On je nakon razgovora u Briselu rekao da je na trojnom sastanku uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i norčalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara, rekao je Petković novinarima.

"Prvo smo imali bilateralni sastanak sa gospodinom Lajčakom, koji je trajao dva i po sata, tu smo razgovarali i insistirali pre svega na formiranju ZSO, ali smo razgovarali i o pitanju nestalih i energetici, i slobodi kretanja, gde smo još jednom istakli da je neophodno da se odblokira srpska roba koja ne može više od godinu dana da uđe na prostor Kosova i Metohije. Razgovarali smo i o mostu na Ibru, gde smo još jednom istakli šta je ono što piše u sporazumu o mostu, gde je neophodno Priština da ispuni svoj deo zadatka, a to je da se izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola, da bi most mogao da bude otvoren", rekao je Petković. 

Nakon toga Priština je takođe imala bilateralni sastanak sa Lajčakom i njegovim timom, i onda su sledili trilateralni razgovori, direktan susret Beograda i Prištine.

"Tu smo insistirali ponovo na formiranju Zadnjice srpskih opština, jer sve se oko toga vrti, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda.

On je dodao i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

"Oko energetike je bilo brojnih pitanja gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju", rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

"Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba", rekao je Petković.

Lajčak: Dogovorili smo se o brojnim daljim koracima

Lajčak je saopštio da je na trojnom sastanku bilo reči o velikom broju tema, i da su strane postigle dogovore o "brojnim narednim koracima".

"Posle više od sedam sati, sastanci sa glavnim pregovaračima su završeni. Sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem razgovarali smo o raznim temama i dogovorili smo brojne naredne korake", napisao je Lajčak na na mreži Iks.

Bisljimi: Srbiju zanima samo osnivanje Zajednice srpskih opština

Glavni pregovarač prištinske delegacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da Srbiju zanima samo jedna tačka osnovnog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali (direktora kancelarije za KiM Petra) Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta. Rekli su da možemo razgovarati o drugim tačkama nakon što krenemo dalje sa implementacijom ZSO", rekao je Bisljimi, a prenosi Koha.

On je istakao da je prištinska strana imala predloge za sve tačke osnovnog sporazuma i dodao da nije moguće napraviti deset različitih planova redosleda.

"Lajčak je tražio da do 18. jula pošaljemo naše pisane komentare na sporazum, predlozi će biti poznati svim stranama, a to će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum", rekao je Bisljimi.
ičnih poseta", rekao je Petković.

Twitter/@MiroslavLajcak

 

Trilateralni sastanak Lajčaka sa Petkovićem i Bisljimijem, završen je nešto pre 21.30, nakon dva i po sata.

Pre ovog sastanka Petković se sastao sa visokim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom, nakon čega se Lajčak sastao sa delegacijom Prištine, koju predvodi glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Do nove runde dijaloga došlo je nakon što su Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga, a Lajčak je te razgovore opisao kao "izazovne". 

Portparol EU Peter Stano izjavio je da prioritet i agendu sastanka određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine.

Komentari (0)

Srbija