Aktuelno

Dačić: Napadač prvo išao do sinagoge, teroristički akt sasečen na početku, izvršeni pretresi na više desetina lokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/06/2024

-

09:11

Dačić:  Napadač prvo išao do sinagoge, teroristički akt sasečen na početku, izvršeni pretresi na više desetina lokacija
Dačić: Napadač prvo išao do sinagoge, teroristički akt sasečen na početku, izvršeni pretresi na više desetina lokacija - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan obišli su u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije koji je ranjen juče ispred izraelske ambasade u Beogradu, prilikom obavljanja službene dužnosti. Oni su se potom obratili medijima, a Dačić je rekao da je jučerašnji teroristički akt "sasečen na početku".

Dačić se zahvalio izraelskom ambasadoru na poseti ranjenom žandarmu. On je naglasio i da je teroristički akt u subotu "sasečen na početku jer je žandarm uspeo da savlada napadača".

"Rekonstrukcijom kretanja Žujovića od kada je ujutru došao iz Mladenovca autobusom do autobuske stanice, po izveštaju policije on je prvo išao po gradu i do sinagoge. Pošto je tamo bila policija, on je nastavio dalje i došao je do ambasade. Zašto to spominjem, zato što je iz toga jasno šta su bile glavne mete i moguće mete. Zato i kažem da je naša policija herojskim činom našeg pripadnika Miloša Jevremovića u startu sprečila dalji tok ovog terorističkog akta. Ambasador je obišao pripadnika Žandarmerije i želim i njemu da se zahvalim na izjavama podrške našem policajcu, a država Srbija je pokazala da može da zaštiti ne samo bezbednost zemlje već i diplomatsko konzularna predstavništv u našoj zemlji", rekao je Dačić.

Tanjug/Marko Đoković

 

Ministar unutrašnjih poslova je naveo i da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji, kao i da je razgovarano sa više desetina ljudi.

"Želeo bih samo da skrenem pažnju na neke detalje. Supruga (Žujovića) je napustila zemlju dva dana pre ovog terorisičkog akta, 27. juna. Otišla je u Crnu Goru, odakle je ona. Takođe, hteo bih da kažem da smo pronašli prilkom pretresa njegove kuće u Mladenovcu i račun, on je samostrel kupio dan pre terorističkog akta u radnji u Zemunu za 6.900 dinara", istakao je Dačić.

Objasnio je da samostrel spada u D kategoriju oružja, za čiju kupovinu nije potrebna dozvola nadležnih organa. Podsetio je da su privedena lica za koje se sumnja da su ekstremisti, Igor Despotović koji je i sam konvertit u islam i koji je osuđivan za pozivanje na džihad, Kemal Begović iz Novog Pazara u čijem je domu prilikom pretresa pronađen prsluk sa zastavom Islamske države, kao i državljanin BiH, Haris Šundo iz Goražda, koji nema odobren boravak u Srbiji.

"Na tim lokacijama pronađeni su videozapisi u kući jednog od ljudi koji je bio predmet pretresa. Videozapis, gde se sa nožem u ruci zaklinje na vernost islamskoj državi. Tužilaštvo je reklo da tu nema elementa krivičnog dela. Naše mišljenje je da je to krivično delo. Jer pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države mora da bude krivično delo", dodao je Dačić.

Ponovio je da će i narednih dana ostati na snazi crveni nivo opasnosti od terorizma. Naveo je i da se traga za još jednim licem, za koga je rekao da će biti sigurno pronađen. Dačić je ukazao da se centar za vehabizam za Balkan nalazi u Austriji i da odatle dolazi logistička podrška vehabijama. Ponovio je da će Srbija tražiti od Crne Gore da obavi razgovor sa Žujovičevom suprugom, koja se trenutno tamo nalazi.

Tanjug/Marko Đoković

 

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je juče u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat. Jevremović je u stabilnom stanju i nalazi se na intenzivnoj nezi.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar.

Jevremović je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

Dačić je izjavio da se Jevremović danas oseća mnogo bolje i da može da se očekuje da će za nekoliko dana biti pušten kući.

"Želim još jednom da se zahvalim Urgentnom centru, svim lekarima i medicinskom osoblju na velikoj brizi za našeg pripadnika", rekao je Dačić.

Načelnik jedinice intenzivne nege Urgentnog centra Dušan Micić je rekao da je žandarm u stabilnom stanju i da se nalazi na intenzivnoj nezi. "Sada ga očekuje oporavak od operacije koju je imao", rekao je on.

Vilan: Nema opravdanja za teroristički akt, u Srbiji smo bezbedni

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da nema opravdanja za teroristički akt koji se juče desio u Beogradu, kao ni za bilo koje druge napade, na bilo koju populaciju bilo kada i bilo gde u svetu. Nakon posete u Urgentnom centru, Vilan je rekao da vrlo dobro zna i razume koje pretnje potiču od terorizma.

"Ova poseta je prvi radosni trenutak u poslednja 24 sata. Srećan sam zbog stanja u kome se trenutno nalazi povređeni žandarm i želim da se zahvalim bolnici i doktorima na spasavanju njegovog života", rekao je on.

Vilan je naglasio da mu je bilo je izuzetno važno da dođe u posetu povređenom žandarmu i da iskaže iskrenu zahvalnost u svoje lično ime, u ime svoje porodice, zaposlenih u ambasadi, kao i Vlade Izraela i naroda Izraela, jer kako je dodao svi oni jako dobro znaju šta znači terorizam. On je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji što obezbeđuju živote svih građana i što omogućavaju da se osećaju sigurno i bezbedno 24 časa dnevno sedam dana u nedelji.

"Bar se ja tako osećam za ove četiri godine koliko sam ovde u svako doba dana ili noći", naglasio je Vilan i dodao da to potvrđuje i hrabrost žandarma Miloša Jevremovića. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija