Aktuelno

Novo nevreme stiglo u Srbiju: Obilne padavine, superćelijska oluja neće zaobići ni Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

07:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da se jako grmljavinsko nevreme očekuje u Sremu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina. 

Kako se navodi tendencija premeštanja je ka Banatu, širem području Beograda i Šumadiji. Jako naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada već je zahvatilo zapadne delove Vojvodine, zapadnu Srbiju i Beograd.

Meteorološka služba podigla je danas najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm. Na Instagram stranici 192_rs objavljen je i snimak iz Novog Sada, na kojem se vidi "vir", najverovatnije kod šahta, koja jedva prima količinu vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Laćarku su takođe zabeleženi apokaliptični prizori, gde vetar nosi sve pred sobom, a kiša ludački lije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković potvrdila je da se širom Srbije i danas očekuju oluje, grmljavina i grad većih dimenzija, dok će temperatura biti u padu za više od 10 stepeni u odnosu na juče.

"Promena vremena, ovog puta, posledica je hladnog vazduha koji se probija iz pravca Austrije i Mađarske. Takođe, sa Jadrana nam stiže velika količina vlage.  Kada se ta dva vazduha, hladni i vlažni, spoje na naše zagrejano tlo, nastaju burni procesi u atmosferi", rekla je ona.

Euronews

 

Kako dodaje, u većini mesta pašće između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom, dok lokalno ta količina može  dostići i 80 litara po metru kvadratnom. 

Najkritičnije će biti oko podneva dana na potezu od Bajine Bašte do Negotina.

"Na ovom području se pored intezivnih pljuskova i grmljavine, očekuje i grad većih dimenzija, većih od pet centimetara u prečniku", rekla je.

Južni delovi Beograda u riziku

Oluje će, dodaje, biti superćelijske, i nažalost ni danas neće zaobići Beograd, naročito južne delove grada. Ćirković savetuje da bez preke potrebe ne izlazite napolje i da pratite upozorenja koje izdaju meteorološke službe.

"Superćelijske oluje pratiće i vetar olujne jačine.  U zoni najintezivnijih pljuskova udari će biti veći od 60 kilometara na čas. Kada je reč o temperaturi, od danas se očekuje osetan pad, za više od 10 stepeni. Maksimalna dnevna kretaće se od 23 do 28 stepeni", kaže.

Euronews

 

U nastavku nedelje, iz dana u dan stabilnije, sa sve manje kiše i pljuskova i sve manje uslova za oluje. Najsvežiji dan u ovoj sedmici biće sreda, kada će srednja dnevna temperatura biti oko 25 sepeni Celzijusa.

Novo otopljenje i novi tropski talas prognoziran je za 7. jul. Do tada nešto svežije uz potencijalno opasno vreme danas.

Komentari (0)

Srbija