Aktuelno

"Ranjeni policajac u dobrom stanju", traga se za još nekim licima, oni su bili praćeni kao "indikativni na terorizam"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2024

-

17:12

"Ranjeni policajac u dobrom stanju", traga se za još nekim licima, oni su bili praćeni kao "indikativni na terorizam"
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića koji je danas ranjen ispred ambasade Izraela. Rekao je da je on u dobrom stanju i da se ne očekuju komplikacije.

Vučić je naveo da će ranjeni policajac biti odlikovan jer je na ozbiljan i odgovoran način reagovao i likvidirao teroristu.

Predsednik je rekao da se akcija policije nastavlja i da ima nekoliko lica za kojima se traga u ovom trenutku. 

"Za jednim koje nam nije dostupno, a znamo da se nalazi na teritoriji Srbije i koje se po istom principu time rukovodi. To su sve nekakvi teroristički izdanci. Želim da vam kažem da su oni bili praćeni. Možda je bilo potrebno još sedam ili osam dana da budu uhapšeni. Toliko je tužiocu bilo potrebno da se prikupe dokazi, ali očigledno su krenuli ranije", rekao je Vučić. 

Kaže da je reč o ljudima koji su ušli u ekstremističke i terorističke krugove i da su praćeni po liniji – indikativni na terorizam.  

"Znalo se da je glavni terorista sinoć došao da poseti majku, ali je posle toga gubi mogućnost praćenja i jutros se to na ovakav način završilo", rekao je Vučić.

On je istakao da imamo obučene žandarme i policajce i čestitao njima i njihovim neposrednim komandirima i komandantu Žandarmerije. 

Instagram.com/buducnostsrbije

 

"Čestitam svima u policiji, svim posebnim jedinicama. Čestitam ministru, čestitam svima na izuzetnom ponašanju policajca žandarma Miloša Jevremovića. Koji ima svega 34 godine i biće odlikovan čim izađe iz bolnice", rekao je Vučić i istakao da Srbija neće imati milosti prema teroristima. 

Inače, Tanjug javlja da je u Novom Pazaru primetno pojačano prisustvo policije i da je podignut nivo pripravnosti. Policija naoružana dugim cevima raspoređena je na nekoliko lokacija u centru Novog Pazara i ispred zgrade Policijske uprave.

Crveni nivo pretnji od terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao, govoreći o osobi koja je izvršila napad, da je on bio zapisan kao neko ko bi mogao biti zloupotrebljen u cilju izvršenja nasilnog akta na teritoriji naše države.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Upravo, imajući sve to u vidu, zato smo od starta rekli da je reč o terorističkom aktu. Traga se za ljudima sa kojima je bio u kontaktu. On je iz Mladenovca. Promenio je veru, prešao u islam. Uzeo je ime Salahudin i prešao da živi u Novi Pazar", rekao je Dačić. 

Pokazao je i fotografiju na mobilnom telefonu za koji je rekao da je nastala u Upravi za strance.

"Doveo je ženu iz Crne Gore, iz Plava 11. marta da je prijavi u Upravi za strance", rekao je ministar i dodao da ta fotografija govori o zaslepljenosti.

"Nevezano za nacionalnu pripadnost. Mi smo se dogovorili, Ja sam rekao vršiocu direktora policije i Cmoliću da izvršimo pretrese svuda. I svuda gde nam je nešto sumnjivo i povezano sa terorizmom, da to rešavamo, pronalazimo tragove i da pohapsimo te ljude", rekao je ministar. 

Kako je rekao, u skladu sa pravilima koja postoje, proglasio je crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma. Poručio je da će građani videti veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes. 

Teroristički akt zaustavljen na prvom koraku

Dačić izjavio je da je teroristički akt zaustavljen na prvom koraku i dodao da građani ne treba da strepe, jer će policija uraditi sve što je u njenoj moći da zaštiti građane od posledica.

Naglasio je da je pokrenuta akcija pretresa svih lokacija u Mladenovcu i Novom Pazaru, za koje postoje indicije da bi mogle da imaju veze sa terorističkim aktom.

"Situacija u bezbednosnom smislu je takva da građani ne treba da strepe, odnosno policija će uraditi sve što je u našoj moći, zajedno sa bezbednosnim službama, uz podelu svih tih informacija, da zaštitimo građane od posledica terorističkog napada", naveo je Dačić.

On je naveo da je danas dobio informacije da je samostrel moguće kupiti u "nekoj slobodnoj prodaji".

Tanjug

 

"To sredstvo je ovde upotrebljeno kao terorističko oružje, ja mislim da bi zakonska rešenja morala da budu takva da se praktično onemogući da se takve stvari kupuju u slobodnoj prodaji", kazao je Dačić.

Ponovio je da napadač nije prišao ni zgradi ambasade, niti zaposlenima.

"Na prvom koraku je propao teroristički akt, ali nažalost naš pripadnik žandarmerije je teško ranjen", rekao je Dačić.

On je zahvalio lekarima na pomoći koju su ukazali ranjenom žandarmu.

Komentari (0)

Srbija