Politika

Vučević: Nebo nad Srbijom još sigurnije i bezbednije sa sistemom HQ 17

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

12:32

Vučević: Nebo nad Srbijom još sigurnije i bezbednije sa sistemom HQ 17
Vučević: Nebo nad Srbijom još sigurnije i bezbednije sa sistemom HQ 17 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je na Vidovdan po prvi put prikazan deo novih protivazduhoplovnih sistema, odnosno protivvazduhoplovne odbrane, a to je sistem HQ 17 koje smo uvezli iz Kine.

"To pokazuje da je danas nebo nad Srbijom, odnosno kako kaže naša vojska, naš vazdušni prostor - još sigurniji i bezbedniji", rekao je on za RTS.

Prema Vučevićevim rečima, i to je napredak Srbije, ali kako je objasnio ne da bi se spremali za sukobe i ratove, nego da bismo odvraćali sve one koje nisu dobronamerni prema našoj državi.

"Kada snažimo vojsku, mi smo sigurniji da ćemo očuvati mir i da ćemo očuvati svoju slobodu", rekao je on. 

Premijer je naveo i da je juče osim te nove opreme prikazana već viđena, ali da na žalost to sve nije dobilo medijski mnogo na značaju.

On je poručio da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, jer su oni preduslov da razvijamo ekonomiju, da imamo veće plate i penzije, gradimo puteve, škole, obdaništa.

"Verujem da ćemo imati znanja, odlučnosti i mudrosti da srpski brod vodimo u mirne vode, iako su uzburkani talasi, odnosno vremenski uslovi, gledano geopolitički, nisu idealni", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima u hijerarhiji vrednosti najvažnija i od naroda je najpodržanija sloboda, i da se bez nje se ne može živeti normalno i stvarati.

"Moramo da pravimo dobar balans, da ne izgubimo slobodarski duh, ali i da čuvamo mir i stabilnost i da dalje ekonomski i u svakom smislu jačamo državu", rekao je on.

O novim imenovanjima u Evropskoj uniji i pobedi Evropske narodne partije na evropskim izborima, Vučević je rekao da je ona garant stabilnosti u Evropskom parlamentu.

"Očigledno ćemo sada imati složenije odnose s Evropskom komisijom nego s Evropskim parlamentom, možda ćemo u Evropskoj komisiji imati sad više ljudi koji su nešto oštriji ili radikalni po određenim pitanjima, a da će u Evropskom parlamentu biti bolje balansiran taj odnos političkih snaga nego što je što je bio u prethodnom mandatu", rekao je premijer Srbije.

Vučević je naglasio i da je  to što je Kurti odbio da sedi s predsednikom Vučićem dobar primer da Srbija pokaže da je spremna da vodi razgovore.

"Iako to nije uvek prijatno, iako to nisu lake teme, mi kao odgovorni narodi, odgovorna država se tako ponašamo. I da kažem samo da veliki narodi nisu i velike države, samo po parametru površine i broja stanovnika, veliki narodi i velike države su oni koji teže da očuvaju mir, čak i kada druga strana radi sve ono što vodi u dekonsolidaciju ili eskalaciju. Mislim da time pokazujemo ozbiljnost i odgovornost, pre svega prema sopstvenim građanima, ne prema nekome spolja", kazao je Vučević.

On je naglasio i da se boji da neko spolja stalno pokušava da zapali "bure baruta na Balkanu" i da radeći sve ono što rade prema BiH i prema Kosovu i Metohiji neko ne želi da ovde narodi normalno žive i da normalno sarađuju, nego nas vraćaju stalno u periode nekih svađa ili otvaraju pitanja koja nas vode u podele, što je neprihvatljivo.

Vučević je na pitanje kada možemo da očekujemo neki naredni, konkretni korak u procesu pristupnih pregovora sa EU, rekao da je to pre svega pitanje za EU podsetivši da mi tri godine uzastopno u  godišnjem izveštaju dobijamo potvrde da su stvoreni uslovi za otvaranje novog klastera i grupe poglavlja u tom grozdu, odnosno u tom klasteru.

" Uvek je na kraju sve to završilo na političkoj oceni, da li smo mi politički podobni nekome ili ne. Razumemo da se to svelo na pitanje politike, a ne pitanje ispunjenosti pristupnog procesa, odnosno na ono što se, da kažem, očekivalo ili što je Srbija isporučila kao rezultat", rekao je on.
 

Komentari (0)

Srbija