Politika

EU izrazila žaljenje zbog zabrane festivala "Mirdita, dobar dan"

Komentari

Autor: FoNet

28/06/2024

-

21:10

EU izrazila žaljenje zbog zabrane festivala "Mirdita, dobar dan"
EU izrazila žaljenje zbog zabrane festivala "Mirdita, dobar dan" - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija izrazila je danas žaljenje zbog zabrane festivala "Mirdita, dobar dan", koji je trebalo da bude održan u Beogradu od 27. do 29. juna.

Portparol EU Peter Stano je u pisanoj izjavi naveo da je taj festival hvale vredna inicijativa civilnog društva koja kroz kulturne aktivnosti doprinosi izgradnji mostova između ljudi na Kosovu i Srbiji, istakavši da su takve razmene važan deo normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Zabrinuti smo zbog politizacije kulturne inicijative koju organizuju organizacije civilnog društva koje žele da promovišu međukulturnu i međuljudsku razmenu", rekao je Stano.

Iz Brisela poručuju da je prema dobro utvrđenim standardima ljudskih prava, dužnost nadležnih državnih organa da obezbede da organizatori mogu da rade u bezbednom okruženju i da svi građani koji žele da uživaju u festivalu to mogu da urade u skladu sa njihovim pravom na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

"Kao zemlja kandidat, očekujemo da Srbija poštuje ove standarde", naveo je Stano, preneo je Radio Slobodna Evropa. 

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo naredbu da se prekine javno okupljanje "Mirdita, dobar dan", čime je ovaj festival zabranje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija