Politika

MUP doneo naredbu o prekidu javnog okupljanja "Mirdita, dobar dan", demonstranti protestovali ispred "Dorćol placa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

27/06/2024

-

15:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo naredbu da se prekine javno okupljanje "Mirdita, dobar dan".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je naredbu da se prekine javno okupljanje 'Mirdita, dobar dan', zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, neće biti dozvoljeni ni drugi skupovi na tom prostoru. Sa ovom naredbom su upoznati organizatori skupa, izjavio je ministar Dačić.

Iako je festival zabranjen, reporterka Euronews Srbija javlja da se u Dobračinoj ulici, ispred "Dorćol placa", protestovalo stotinak ljudi.

Kako prenosi, "Omladina Novog DSS-a" je ranije tokom dana na istom tom prostoru organizovala malu umetničku postavku sa temom srpske kulturne baštine sa Kosova, poručivši da ne žele da se festival "Mirdita" održi, jer smatraju da je neustavan.

Oni su tom prilikom naglasili da nemaju nikakve veze sa drugim ljudima koji su se u isto vreme tu okupili, a koji su se predstavili kao "navijači".

A uz baklje, petarde, dimne bombe i kosovske pesme večeras nešto posle 20 časova završen je protest. Naša reporterka prenosi da je skup obezbeđivao "neobično mali broj policajaca". 

Đurđević Stamenkovski: Mirdita, laku noć

Ministarka za demografiju i brigu o porodici Srbije Milica Đurđević Stamenkovski pozdravila je danas zabranu održavanja festivala "Mirdita, dobar dan“ u Beogradu.

"Mirdita, laku noć. Ovaj narod ima svoje dostojanstvo i jasnu granicu između tolerancije i mazohizma. Tuđe poštujemo, svoje ne damo", objavila je na Instagramu ministarka, koja je i predsednica Srpske stranke Zavetnici.

Podsetimo, predstava "Otac i otac", dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija bila je predviđena da večeras u Dorćol placu otvori 11. "Mirdita, dobar dan".

Organizatori festivala su Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative i Integra iz Prištine, uz podršku Evropske unije i Rokfeler fondacije, a bilo je predviđeno da ulaz na sve programe bude besplatan.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija