Politika

Vučić u Briselu: Pažljivo ću saslušati Borelja i Lajčaka, od Kurtija ne očekujem ništa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2024

-

14:15

Vučić u Briselu: Pažljivo ću saslušati Borelja i Lajčaka, od Kurtija ne očekujem ništa
Vučić u Briselu: Pažljivo ću saslušati Borelja i Lajčaka, od Kurtija ne očekujem ništa - Copyright Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči početka nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da će saslušati šta će reči visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, ali da od kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne očekuje ništa.

"Sad nas očekuju razgovori sa Boreljom i Lajčakom, a onda i sa Kurtijem i Boreljom i Lajčakom. Ništa ne očekujem, a očekujem da će malo da drami i viče, dok mu ne kažem da se malo zaustavi. Pažljivo ću da saslušam Borelja i Lajčaka, ja tim ljudima nemam šta da zamerim, oni rade u teškim okolnostima. Borićemo se za interese našeg naroda, da li očekujem neke velike zaključke, ne očujem", rekao je Vučić. 

Vučić je da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju. Vučić je u razgovoru sa albanskim novinarom naveo da postoji prostor za kompromise, ali da druga strana nije u stanju da ispuni ono što je obećala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Srpska strana se bavila mnogim pitanjima, od pravosuđa, tužilaštva, regionalne policije, registarskih tablica, ličnih dokumenata i svega ostalog. Ništa nisu uradili, osim što su s vremena na vreme mučili i terorisali Srbe i proterivali ih sa njihovih kućnih pragova", rekao je Vučić.

On je, na pitanje kako komentariše predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da se ukinu mere EU protiv Kosova, rekao da ne želi da vodi antialbansku politiku, kao što oni, dodao je, vode antisrpsku.

"Niti sam ih terao da uvode, niti da ukidaju mere, pošto oni to neće da vam kažu, zašto bih ja. Radim u interesu Srbije, a to je interes Evropljana", rekao je Vučić i dodao da zna kome i zbog čega je to palo na pamet, kao i ko je doneo takvu odluku.

Vučić je rekao da je tokom dana imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima i najavio da bi Srbija pre kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za Zapadni Balkan. Vučić je podsetio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom i evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

"Danas je ovo bilo drugačije i strateški veoma važno. I veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju", rekao je Vučić.

Naveo je da su to za nas bili veoma važni i veoma dobri razgovori.

"Ja verujem da ćemo pre kraja godine već imati prve tranše novca iz Agende rasta", rekao je Vučić.

On je istakao da je to važan signal za nove investitore - da mi dobro radimo svoj posao, jer to je ono što privlači nove investitore. Vučić je rekao da je tema na svim sastancima bila Agenda rasta i neophodne reforme, kao i jedinstveno tržište.

"Razgovarali smo o tome šta je to što možemo da uradimo, koje su to nedostajuće stvari. Mi imamo još jedan problem koji moramo da rešimo i mislimo da ćemo to rešiti u narednih sedam dana. Bićemo u potpuno spremni i mislim da je to izuzetno dobro ocenjeno i od komesara Varheljija i od Kopmana", rekao je Vučić.

Kazao je da mi treba da počnemo da rešavamo neke probleme, poput SEPA - Single European Payment Area, to jest Jedinstvene evropske zone plaćanja.

"Takođe tu su i PEM konvencija, posebno zeleni koridori... to su suštinske stvari, razgovarali smo o investicijama, razgovarali smo i o kritičnim mineralnim sirovinama, o mnogo čemu smo danas razgovarali, ako mogu da kažem, mislim da imamo novi zamah i priliku da, da ne kažem ubrzamo proces naših evropskih integracija, možda bi bilo pretenciozno, ali da te odnose učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija