Politika

Dačić: Srbija pouzdan partner u borbi protiv krijumčarenja migranata

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

14:11

Dačić: Srbija pouzdan partner u borbi protiv krijumčarenja migranata
Hvala Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na radnom sastanku o migracijama i krijumčarenju na Salcburškom forumu, da je Srbija pouzdan evropski partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbe protiv krijumčarenja migranata, kao i sprečavanja trgovine ljudima.

Daćić je na sastanku pod nazivom "Inovativna rešenja o zajedničkim strategijama za suočavanje sa migracijama i borba protiv krijumčarenja migranata", istakao da izazovi u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi iziskuju povećano angažovanje raspoloživih ljudskih i tehničkih kapaciteta MUP-a i da je upotreba modernih materijalno-tehničkih sredstava od velike koristi u ovom poslu.  

Prema njegovim rečima, Srbija zato u bliskoj saradnji sa partnerima iz EU, intenzivno radi na nabavkama i isporukama dodatnih specijalizovanih vozila, opreme za registraciju, dronova, kao i IT opreme, fiksnih i mobilnih sistema za nadzor.

On je ocenio da je neophodno nastaviti sa merama koje se odnose na povratak i uspostavljanje saradnje sa zemljama porekla iregularnih migranata, a koje se sprovode uz podršku zemalja EU.

Podsetivši da prioriteti novog Akcionog plana EU za Zapadni Balkan uključuju jačanje upravljanja granicama i usklađivanje vizne politike kako bi se odgovorilo na povećan broj neregularnih prelazaka granica EU sa državama Zapadnog Balkana, Dačić je ukazao da je Srbija upravo potpisala Sporazum o statusu sa Fronteksom, u skladu sa proširenim mandatom ove Agencije, koji će omogućiti zajedničke operacije Fronteksa i granične policije država regiona u cilju boljeg upravljanja granicama.

Dačić je naveo da Republika Srbija u punom kapacitetu učestvuje u radu Operativne radne grupe Evropola, čiji je zadatak suzbijanje krijumčarenja migranata i neregularnih prelazaka na granici Srbije i Mađarske.  

"Srbija je zajedno sa Mađarskom bila jedna od učesnica operativne radne grupe Evropola pod nazivom OTF LADDER, u okviru koje su srpski, mađarski i nemački policajci radili na identifikaciji, lociranju i procesuiranju krijumčara ljudi, posebno onih koji svoje kriminalne aktivnosti sprovode na delu granice Srbije i Mađarske“, kazao je srpski ministar policije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija