Politika

Dijalog na visokom nivou posle višemesečne pauze: Vučić i Kurti danas u Briselu - ima li prostora za pomak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2024

-

07:10

Dijalog na visokom nivou posle višemesečne pauze: Vučić i Kurti danas u Briselu - ima li prostora za pomak
Dijalog na visokom nivou posle višemesečne pauze: Vučić i Kurti danas u Briselu - ima li prostora za pomak - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj biće danas u Briselu domaćin sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojem su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i, kako je rečeno, fokusirati se na put za napredak.

Susret koji se danas održava još je značajniji ukoliko se uzme u obzir da dijaloga na najvišem nivou nije bilo od septembra. Do njega dolazi nakon što je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu, a otvorenih pitanja i dalje je puno.

Prema najavi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj i Lajčak će najpre razgovarati posebno sa Vučićem, a potom takođe samo sa Kurtijem, a onda bi trebalo da usledi zajednički trilateralni sastanak. Sastanci bi trebalo da počnu u 15 sati.

Kako je rekao Borelj, ulaže napore da dijalog Beograda i Prištine dovede do "operativnog rešenja" za primenu Ohridskog sporazuma. To je sad ključno, dodaje, zato što članice EU razmatraju njegov predlog o bar postepenom ukidanju sankcija Kosovu.

"A to može stvoriti scenario u kojem dijalog, ne kažem da će se obnoviti, ali barem da ne bude grubo prekinut. Dvojica lidera već duže vremena se susreću u okviru dijaloga, a ja ne želim da se to prekine pre nego što završim svoj mandat", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je objasnio da Priština i Beograd "iz jednog ili drugog razloga nisu bili u stanju da primene taj sporazum", ali je predočio da je "sad nužno da obnovimo susrete u visokoj ravni da bi se znalo gde smo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom. Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov. 

"Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, poručio je Vučić.

Šta se može očekivati od današnjeg susreta?

Pred najavljene susrete, inače, nema mnogo optimizma. To je zapravo potvrdio i predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun izjavivši da ne veruje da je moguće postići bilo kakav konkretan dogovor na sastanku u Briselu. Drecun je istakao da je za Srbiju prioritetno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Euronews TV

"Potpuno su suprostavljeni stavovi oko Zajednice srpskih opština Beograda i Prištine, čini mi se da i Zapad ima neke stavove koji apsolutno ne mogu da budu konzistentni i da dovedu do rešenja problema“, rekao je Drecun.

Važno ja napomenuti da su brojni događaji u prethodnih godinu dana izazvali povećanje tenzija na relaciji dve strane, pre svega događaji u selu Banjska od septembra prošle godine. Nervozu danas stvara i namera kosovske vlade da tokom leta otvori za drumski saobraćaj glavni most na Ibru koji spaja Severnu i Južnu Mitrovicu.

Govoreći o očekivanjima, politikolog Ognjen Gogić kaže za Euronews Srbija da je teško zamisliti da posle svih susreta koji su bili bez rezultata, da bi sada mogao da se desi neki preokret.

"Sada je jasan razlog Lajčakove posete prethodne nedelje Beogradu i Prištini, da je pripremao ovaj sastanak. Sada, te najave zvuče optimistično vrlo kada se kaže da se razmotri napredak u sprovođenju onog sporazuma od prošle godine u putu ka normalizaciji, budući da, pre svega, postoji još uvek i dalje drugačije razumevanje toga šta je tamo uopšte prihvaćeno i da li je prihvaćeno", rekao je on.

Kako kaže, i Beograd i Priština imaju potpuno drugačije shvatanje tog sporazuma i nikada nisu ni počeli da rade na njegovom sprovođenju. 

Lajčak: Nadam se da će lideri doći s političkom hrabrošću i vizijom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti doći na novu rundu dijaloga u Briselu "sa vizijom i političkom hrabrošću" koja je, kako je rekao, potrebna da bi se dve strane približile evropskoj budućnosti.

Lajčak je na Fejsbuku, uoči današnjeg dijaloga na visokom nivou istakao da je posvetio prethodnu nedelju temeljnim pripremama.

"Posetio sam Kosovo i Srbiju kako bih razgovarao o svrsi ovog sastanka - da se sagledaju dostignuća i planiraju naredni koraci, naročito u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji", poručio je Lajčak.

On je ocenio da su razgovori bili otvoreni, iskreni i važni za normalizaciju odnosa. Dodao je i da je bio i u Grčkoj kako bi razgovarao o perspektivi za pristupanje Zapadnog Balkana na Konferenciji o miru i održivom rastu u Atini.

Lajčak je rekao da je zve spremno za današnji sastanak.

"Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da Kosovo i Srbiju približe njihovoj evropskoj budućnosti", naveo je sinoć Lajčak na Fejsbuku.

"Ono što je neki novi momenat koji je nastupio jeste što je u maju konačno Savet Evropske unije potvrdio onaj plan rasta za Zapadni Balkan. Dakle, uspostaviće se onaj instrument za rast i reforme koji će dati finansijsku pomoć Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju i Kosovo. Dakle, reč je o kreditima i grantovima, to su bespovratna pomoć, i koliko je tamo navedeno u dokumentaciji koja to prati da će zapravo, sve te zemlje će morati da imaju svoje te reformske agende, ali za Kosovo i Srbiju važi i to da će morati da pokažu napredak u sprovođenju prethodnih obaveza", rekao je Gogić.

Kako dodaje, pretpostavlja da je i to razlog ovog sastanka, da se te dve teme povežu.
Kada je reč o merama prema Kosovu i najavi Borelja da bi one mogle da budu ukinute, Gogić kaže da one zapravo nikada nisu sprovedene.

"One su uvedene samo formalno, samo zvanično, ali one nikada nisu primenjene. One su podrazumevale dve stvari - to je, s jedne strane, bila suspenzija sastanaka na visokom nivou. I svi ovi regionalni samiti koje smo imali Skoplje, Kotor, svuda su, recimo, bili ti predstavnici vlasti, dakle, i Besa Osmani i Aljbin Kurti. Dakle, nijedan sastanak nikada nije bio otkazan zbog toga što bi se neko pozvao na mere. Drugi deo tog paketa sankcija, kako se govorilo, bila je suspenzija finansijske saradnje. Ni to nikada nije ostvareno", rekao je on.

Kako kaže, postoje dva razloga zašto se sada govori o kaznenim merama.

"Prvo, što je Evropska komisija aktualna, odlazi, završava mandat i ona želi da nekako sredi papirologiju za dolazeću Evropsku komisiju. A drugi razlog je taj što je potrebno da sad Kosovo uđe u planiranje fondova, ali i ovaj plan rasta i da ne bi neko rekao pa to je nespojivo. Sa jedne strane imate kaznene mere koje podrazumevaju ukidanje finansijske pomoći, a s druge strane planiramo neka nova sredstva", dodao je on.

Lajčak ostaje na poziciji

Miroslav Lajčak je inače rekao da možda nije došao kraj njegovom mandatu, "kako se prvobitno mislilo".

"Dakle, mogu da kažem da se moj rad nastavlja. Ne idem nigde u skorije vreme. Još nisam u poziciji da dajem savete mom nasledniku na ovoj poziciji. Biće naslednika, pre ili kasnije, ali taj proces još nije počeo", istakao je Lajčak za neprofitnu i nevladinu organizaciju iz Prištine, Sbunker.

Gogić ističe da on ostaje na poziciji do januara sledeće godine zato što Evropska komisija sadašnja odlazi i onda ne bi bilo zgodno imenovati nekog naslednika na to mesto.

"Generalno i u Beogradu i u Prištini znaju da od njega malo šta zavisi. Dakle, uvek su oči bile uperene ka šefovima država i vlade EU. Dakle, tu su pre svega ključne ličnosti uvek bile Šolc, Makron, pa možda sad i Meloni. Ko god da bude na toj poziciji, čak i da dođe Pahor ili bilo ko drugi, neće on preterano imati respekt od strana, jer oni znaju da o tim štapovima i šargarepama odlučuju države. Dakle, on je zamenjiv na to mesto", naglasio je Gogić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija