Politika

Konstituisana Skupština grada Beograda: Može li nova gradska vlast da "izdrži" pun mandat?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2024

-

14:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nikola Nikodijević, iz Socijalističke partije Srbije, danas je na konstitutivnoj sednici izabran po četvrti put za predsednika Skupštine grada Beograda. Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u gradskom parlamentu.

Odbornici Skupštine grada Beograda ranije danas verifikovali su mandate kandidatima za odbornike pet lista koje su prešle cenzus, a odbornici liste "dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" napustili su sednicu nakon verifikacije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Bojan Vranić, govorio je za Euronews Srbija, te na pitanje da li je konstituisanjem gradskog parlamenta konačno okončana kriza koja u glavnom gradu traju od decembra, odgovara:

"Tu je pitanje da li zaista imamo političku krizu. Ona postoji u izvesnoj meri što se tiče osporavanja izbornih rezultata, odnosno neizbornih rezultata, nego izbornih uslova. Tu možemo da kažemo, pošto je konstituisana skupština da definitivno ta priča jeste završena i ukoliko opozicija bude nastavila da insistira upravo na toj priči oko izbornih uslova, bojim se da će izgubiti fokus i da će izgubiti dodir sa realnošću. Jer, dokle god mi pričamo o izbornim uslovima, dotle ne pričamo o tome da li treba rušiti most ili ne treba rušiti most, da li treba rušiti Generalštab ili ga ne treba rušiti, itd. Dakle, ono što jesu gradska pitanja i što jeste svakodnevni rad lokalnih vlasti ostaje nekako u senci, dok se mi bavimo o nečem što možemo nazvati meta-pitanjima, da li živimo u pravednom društvu ili ne. To su neiscrpne teme", kaže Vranić.

Govoreći o politici SNS u Beogradu, Vranić kaže da je ona "prilično otvorena", i da je to "politika kontinuiteta, koja ide još od prvog mandata Siniše Malog".

"Dakle, to je razvoj grada po jednom neoliberalnom modelu, koji je više naklonjen investitorima, a manje građanima koji zaista žive u gradu. Ono što je razlika, kvalitativna razlika Aleksandra Šapića u odnosu na Sinišu Malog, jeste što Aleksandar Šapić, to je iskustvo koje vuče sa Novog Beograda, shvata važnost socijalnih politika. Tako da mi vidimo da Šapić daje određena ulaganja u socijalnu politiku, na primer, kroz novac za udžbenike, bazene, itd", dodaje Šapić.

Ipak, kako kaže, ono što je problem, je to što on to radi netransparentno. 

"Dakle, mi ne znamo da li je, recimo, 20.000 dinara, koliko god da to lepo zvučalo, da li je to zaista najbolje rešenje, šta to znači po gradski budžet, da li gradski budžet uopšte može ili mora da se zajmi za to i to ostaje nekako neodgovoreno, a i opozicija se ne bavi time", naveo je on.

Na pitanje koliko bi ova vlast u glavnom gradu mogla da traje, budući da je odbornik SPS Toma Fila rekao da ne očekuje pun mandat, Vranić odgovara:

"Ali smo čuli i izjavu Aleksandra Vučića koji očekuje da će trajati čitav mandat. Sad moguće da gospodin Fila ima nekakve informacije, a možda ima je prosto i dovoljno mudrosti koji dolaze sa godinama da ne daje fatalistička pitanja u smislu to će biti tada, nego ostavlja stvari otvorenim, jer nikad ne znate šta može da se desi. Ali ako sudimo po kriterijama koje je uspostavila najjača odnosno dominantna stranka, SNS, naredne četiri godine nema izbora".

Više pogledajte u videu iznad teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija