Politika

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda: Verifikovani mandati odbornika, "Kreni promeni" napustio parlament

Komentari

Autor: Fonet

21/06/2024

-

10:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas Igora Jovanovića za zamenika predsednika gradskog parlamenta, Biljanu Živković za sekretara Skupštine grada i Tatjanu Vučenović za njenu zamenicu, čime je završena konstituvna sednica Skupštine grada.

Pre toga, verifikovani su mandati odbornicima, a oni su zatim izabrali Nikolu Nikodijevića za predsednika Skupštine grada, što mu je četvrti uzastopni mandat na funkciji na kojoj se nalazi od aprila 2014 godine. Skupština grada sada ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika. Nikodijević je novinarima rekao da će već danas zakazati sa sledeću nedelju sednicu na kojoj će biti izabran gradonačelnik Beograda.

Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine. Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su ukupno glasali. Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u Skupštini grada.

Odbornici liste "Biramo Beograd" najavili su da će glasati protiv te odluke, dok odbornici "Mi - snaga naroda, dr Branimir Nestorović" nisu učestvovali u raspravi i nisu se izjašnjavali da li će podržati izbor Nikodijevića. Odbornici liste "Kreni-Promeni" napustili su sednicu Skupštine grada odmah pošto su im verifikovani mandati.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Odbornici Skupštine grada Beograda ranije danas verifikovali su mandate kandidatima za odbornike pet lista koje su prešle cenzus, a odbornici liste "dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" napustili su sednicu nakon verifikacije.

Madate su osvojile liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i to 64 mandata, "Biramo Beograd" 14 mandata, "dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" 21 mandat, "Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" 10 mandata i "Ruska stranka" jedan mandat. Sednici je sa grupom "dr Savo Manojlović" prisustvovao 101 odbornik.

Pošto je pomoćnik predsedavajućeg bio iz redova "dr Savo Manojlović", lista "Biramo Beograd" je pozvana da da pomoćnika, što je odbila, a onda je lista "Mi snaga naroda" pozvana da da pomoćnika, što su i oni odbili, na kraju je na to pristao Željko Paunović. Nakon toga, određena je pauza od 15 minuta, kako bi se odbornici pripremili za izbor predsednika Skupštine.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić predložio je ranije danas svog strančkog kolegu Nikolu Nikodijevića za predsednika Skupštine Beograda.

Kako je rekao, Nikodijević je dobro vodio Skupštinu grada u tri mandata i doprineo ugledu grada Beograda.

"Nikodijević je dovoljno mlad da ima veliku energiju i posvećenost gradu Beogradu, a dovoljno iskusan i efikasan da na kvalitetan način vodi ovu skupštinu", rekao je Antić.

Antić je ocenio da je grad Beograd proveo već previše vremena u izborima, u nekom privremenom statusu - Privremeni organ, privremeno finansiranje.

"Beograd se u ovom trenutku ubrzano razvija, pred Beogradom su veliki izazovi, Ekspo 2027, izgradnja metroa", rekao je Antić.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima Srpske napredne stranke zbog zajedničke odluke da za predsednika Skupštine predlože kadar Socijalističke partije Srbije Nikolu Nikodijevića. Govoreći o Nikodijeviću, Antić je rekao da će on bez dileme čuvati i uspostaviti demokratsku atmosferu i visok stepen tolerancije u parlamentu, ali i striktno poštovanje procedura.

"Pozivam vas da danas izaberemo Nikolu Nikodijevića za predsednika Skupštine i da gradski parlament počne efikasno da funkcioniše i donosi odluke u interesu građana Beograda", rekao je Antić. Upitan da se predstavi, Nikodijević je rekao da ne želi.

Tanjug Video

 

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda počela je danas nešto posle 10 časova, a sednicom predsedava najstariji kandidat za odbornika i to je ovoga puta kandidat sa liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Toma Fila.

Fila predsedava do izbora novog predsednika Skupštine. Madate su osvojile liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i to 64 mandata, "Biramo Beograd" 14 mandata, "dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni" 21 mandat, "Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" 10 mandata i "Ruska stranka" jedan mandat. Direktor kampanja pokreta Kreni - promeni Savo Manojlović najavio je da će oni verifikovati mandate, a potom napustiti Skupštinu.

Drugi pokušaj konstituisanja parlamenta

Podsetimo, ono što je interesantno za ovaj saziv gradskog parlamenta jeste da je ovo drugi pokušaj ove godine da se on konstituiše. Prvi pokušaj je bio neuspešan u martu zbog toga što ni vlast ni opozicija nisu mogli da obezbede potrebnu većinu od 56 odbornika. Međutim sada je izvesno da će se to dogoditi budući da je nakon izbora 2. juna Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri osvojila 64 mandata, što je za osam mandata više od onoga što im je potrebno da formiraju većinu. 

Kada je reč o drugim izbornim listama ove godine, odnosno u narednom mandatu, građane će predstavljati i 21 odbornik sa liste "Kreni promeni Save Manojlovića", 14 odbornika sa liste "Biramo Beograd" koju su činili nekadašnje članice koalicije "Srbija protiv nasilja", 10 odbornika liste "Mi snaga naroda doktora Branimira Nestorovića" i jedan odbornik sa manjinske liste Ruske stranke. 

Uoči konstitutivne sednice, građanima i medijima su se na konferenciji za medije obratili predstavnici Zeleno-levog fronta i Pokreta slobodnih građana koji će činiti jedinstvenu odborničku grupu u narodnom sazivu gradske skupštine. Oni su rekli da ostaju opozicija sadašnje vlasti i da će nastaviti da kritikuju sve projekte koje smatraju da su štetni, dok sa druge strane, ispred gradske skupštine je konerenciju za medije održala i Stranka slobode i pravde koja je, bojkotovala izbore 2. juna i oni su poručili da ovo danas nije konstitutivna sednica skupštine zbog toga što je skupština nelegitimna.

 

Komentari (0)

Srbija